Ухвала
від 01.08.2023 по справі 631/596/20
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/596/20

Провадження № 2-о/615/31/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2023 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Токмакової А.П.,

присяжних Однороб В.О., Панченко О.В.,

секретаря судового засідання Партола О.Є.,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду м. Валки Харківської області матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ соціального захисту населення Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, призначення опікуна,

встановив:

30.05.2023 із Нововодолазького районного суду Харківської області до Валківського районного суду Харківської області надійшла цивільна справа із заявою, в якій заявник просить продовжити строк дії рішень Нововодолазького районного суду Харківської області від 10.11.2020 та Зачепилівського районного суду Харківської області від 23.03.2020 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення його опікуном.

Заявник надав клопотання про розгляд справи за його відсутності, просить призначити судово-психіатричну експертизи та витребувати із КНП «Нововодолазька ЦРЛ» медичну документацію на ім`я ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи сільський голова Біндус М. надав клопотання про розгляд справи за відсутності представника установи, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

Згідно ч.1 ст.223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 23.03.2020 ОСОБА_2 визнано недієздатним. При цьому встановлено строк дії рішення 2 роки.

Рішенням Нововодолазького районного суду Харківської області від 10.11.2020 встановлено опіку над ОСОБА_2 та призначено його опікуном ОСОБА_1 .

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи (ч.8 ст.300 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.289 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п. 4 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» N 3 від 28.03.72, в ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 щодо здатності усвідомлення ним значення своїх дій та керувати ними, що у відповідності до ч.8 ст.300 ЦПК України є обов`язковим для вирішення питання про продовження строку дії рішення про визнання її недієздатним.

Для проведення судово-психіатричної експертизи суд вважає необхідним витребувати медичну документацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,з КНП «Нововодолазька ЦРЛ».

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає необхідним на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.105,289,252 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ соціального захисту населення Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного розладу здоров`я, значення своїх дій та чи може ними керувати?

Проведення експертизи доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Академіка Павлова, 46, м. Харків, 61068).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст.384,385 КК України.

Витребувати з КНП «Нововодолазька ЦРЛ» оригінали медичної документації на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку негайно направити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» для проведення експертизи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її оголошення. Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя А.П. Токмакова

Присяжні: В.О. Однороб

О.В. Панченко

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112542141
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —631/596/20

Рішення від 19.10.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні