Постанова
від 07.09.2010 по справі 2а-17156/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2010 р. с права № 2а-17156/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < г одина >

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Зекунов а Е. В.

при секретарі Щербак О.Г.

за участю представника позивача Базишен Р.О.

представника відповідача не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу за позовом Державної податково ї інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Донекопак-Сервіс» про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспек ція в Куйбишевському районі м. Донецька звернулася до суд у з позовом до Товариства з об меженою відповідальністю «Д онекопак-Сервіс» про припине ння юридичної особи, мотивую чи свої вимоги тим, що зазначе на юридична особа зареєстров ана 30.03.2006 року і перебуває на об ліку в податковій інспекції як платник податків. Більше р оку відповідачем не подавала ся звітність щодо обчислення і сплати податків і інших обо в' язкових платежів. Просили припинити юридичну особу ТО В «Донекопак-Сервіс».

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги і просив задово льнити їх в повному обсязі, на давши пояснення, аналогічні викладеним у позові.

Представник відповідач в с удове засідання не з' явився , про дату, час та місце розгля ду справи повідомлявся судом належним чином відповідно д о ч. 1 ст. 35 КАС України. Про причи ну неявки суд не повідомив.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги є обґрунтованими і під лягають задоволенню.

Судом встановлено, що ТОВ «Д онекопак-Сервіс» 30.03.2006 року зар еєстроване як юридична особа .

Як встановлено у судовому з асіданні та підтверджується поясненнями представника по зивача, ТОВ «Донекопак-Серві с» перебуває на податковому обліку в ДПІ у Куйбишевськом у районі м. Донецька.

Позовні вимоги податкової інспекції про припинення пі дприємницької діяльності ві дповідача обґрунтовані тим, що протягом року ТОВ «Донеко пак-Сервіс» ухилялося від по дання до органів державної п одаткової служби передбачен их законодавством документі в податкової та бухгалтерськ ої звітності.

На підставі вказаного пода тковий орган дійшов висновку про порушення відповідачем законних інтересів держави, а тому відповідно до вимог ст .38 Закону України «Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в», ст.9 Закону України «Про си стему оподаткування», статей 58, 59, 247 ГК України до нього необх ідно застосувати адміністра тивно-господарську санкцію у вигляді скасування державно ї реєстрації.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців» пі дставами для постановлення с удового рішення щодо припине ння юридичної особи, що не пов 'язане з банкрутством юридич ної особи, зокрема, є:

визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути;

провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам або такої, що забор онена законом;

невідповідність мінімальн ого розміру статутного фонду юридичної особи вимогам зак ону;

неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за ї ї вказаним місцезнаходження м.

Пунктом 2 ч.1 ст.9 Закону Украї ни «Про систему оподаткуванн я» передбачено, що платники п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) зобов'язані подав ати до державних податкових органів та інших державних о рганів відповідно до законів декларації, бухгалтерську з вітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисл енням і сплатою податків і зб орів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ч. 6 ст. 59 Господ арського кодексу України суб 'єкт господарювання ліквідує ться, у тому числі, у разі скас ування його державної реєстр ації у випадках, передбачени х законом.

Частиною 2 статті 247 Господар ського кодексу України визна чено, що скасування державно ї реєстрації суб'єкта господ арювання провадиться за ріше нням суду, що є підставою для л іквідації даного суб'єкта го сподарювання відповідно до с татті 59 цього Кодексу.

Крім того, ст. 110 Цивільного к одексу України також передба чена ліквідація юридичної ос оби за рішенням суду у випадк ах, встановлених законом.

Згідно із п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні» органи де ржавної податкової служби у випадках, в межах компетенці ї та у порядку, встановлених з аконами України, мають право звертатися у передбачених з аконом випадках до судових о рганів із заявою (позовною за явою) про скасування державн ої реєстрації суб'єкта підпр иємницької діяльності.

Відповідно до п. 3 ст. 10 Закону України «Про державну подат кову службу» ДПІ у Куйбишевс ькому районі м. Донецька упов новажена здійснювати контро ль за своєчасністю подання п латниками податків бухгалте рських звітів і балансів, под аткових декларацій, розрахун ків та інших документів, пов'я заних з обчисленням податків , інших платежів, а також перев іряють достовірність цих док ументів щодо правильності ви значення об'єктів оподаткува ння і обчислення податків, ін ших платежів.

Отже, з урахуванням наведен их норм, органи державної под аткової служби у випадку неп одання суб' єктом господарю вання протягом року податков их декларацій, документів фі нансової звітності відповід но до закону мають право звер нутись до суду із позовом щод о припинення юридичної особи , що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи.

Згідно довідки відповідач - ТОВ «Донекопак-Сервіс» не подає податкову звітність з 01.06.2009 року, тобто більше року.

Таким чином, оскільки судом встановлено, що ТОВ «Донекоп ак-Сервіс» не подає протягом року органам державної пода ткової служби податкові декл арації і інші документи фіна нсової звітності відповідно до закону, суд приходить до ви сновку про необхідність прип инення цієї юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягнен ню.

Згідно ч. 1 ст. 38 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців», суд, у день набрання таким рішенням зак онної сили направляє його ко пію державному реєстратору з а місцезнаходженням юридичн ої особи для внесення до Єдин ого державного реєстру запис у про судове рішення. Дата над ходження відповідного судов ого рішення вноситься держав ним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 8 - 11, 158 - 163 КАС У країни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Де ржавної податкової інспекці ї у Куйбишевському районі м. Д онецька до Товариства з обме женою відповідальністю «Дон екопак-Сервіс» про припиненн я юридичної особи задовольни ти повністю.

Припинити юридичну особу Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Донекопак-Серві с» (ЄДРПОУ 34335560, адреса: вул. Куйб ишева, 72, м. Донецьк, 83096).

Копію постанови у день набр ання нею законної сили напра вити державному реєстратору за місцезнаходженням фізичн ої особи для внесення до Єдин ого державного реєстру запис у про судове рішення.

Постанова постановлена у н арадчій кімнаті та проголоше но її повний текст у судовому засіданні 07 вересня 2010 року.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя З екунов Е. В.

Дата ухвалення рішення07.09.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу11254244
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17156/10/0570

Постанова від 07.09.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зекунов Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні