Ухвала
від 28.07.2023 по справі 918/752/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"28" липня 2023 р. м. Рівне Справа № 918/752/23

Господарський суд Рівненської області у складі судді Романюк Ю.Г., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" (вул. Князя Володимира, 71- Б, м. Рівне, 33013, код ЄДРПОУ 42101003) про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Березнешляхбуд" (34600, м. Березне, вул. Теклівська, 119, код ЄДРПОУ 33353683) грошової заборгованості, яка виникла у зв`язку із порушенням зобов`язань з оплати спожитої електричної енергії за договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, у розмірі 20 608 грн 41 коп.

без повідомлення заявника і боржника

ВСТАНОВИВ:

24.07.2023 до Господарського суду Рівненської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Березнешляхбуд" грошової заборгованості, яка виникла у зв`язку із порушенням зобов`язань з оплати спожитої електричної енергії за договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, у розмірі 20 608 грн 41 коп. (з яких - 8 373 грн 51 коп. основний борг, 7 230 грн 22 коп. - пеня, 772 грн 07 коп. - 3 % річних та 4 232 грн 61 коп. інфляційні втрати).

Розглянувши подану заяву про видачу судового наказу та додані до неї документи, суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у господарському судочинстві, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ.

Згідно з положеннями ст. 147 ГПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 148 ГПК України, судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судом встановлено, що матеріали заяви не містять підписаного сторонами договору про надання послуг з постачання електричної енергії, або заяви - приєднання до умов договору, надано лише зразок типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг та зразок додатку № 1 до такого договору під назвою "заява-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

В обґрунтування наявності підстав для стягнення заборгованості заявник вказує, що боржник фактично споживав електричну енергію у квітні 2020 - серпні 2020, що свідчить про його приєднання до умов договору.

Суд відзначає, що хоча Правилами роздрібного ринку електричної енергії та положеннями ст. 634 ЦК України передбачено можливість укладення договору шляхом приєднання, водночас матеріали поданої заяви не містять доказів укладення договору в письмовій формі, водночас обставини акцептування умов договору шляхом споживання електричної енергії/сплати рахунку можуть бути встановлені в процесі розгляду справи в порядку позовного провадження.

Згідно п. 3 ч. 1 статті 152 ГПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо: заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене суд відзначає, що заявником заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам ст. 148 цього Кодексу, а відтак, суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу на підставі п. 3 ч. 1 ст. 152 ГПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 ГПК України про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

Згідно статті 153 ГПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини п. статті 152 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Згідно з ч. 3 ст. 150 ГПК України, до заяви про видачу судового наказу додаються: документ, що підтверджує сплату судового збору; копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості.

Згідно з Законом України "Про судовий збір", розмір судового збору за видачу судового наказу становить 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (268.40 грн.).

Заявником оплачений судовий збір у розмірі 268 грн 40 коп., про що свідчить платіжна інструкція № 84976 від 11.07.2023.

Згідно з ч. 2 ст. 151 ГПК України у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

З огляду на викладене у сукупності судовий збір у розмірі 268 грн 40 коп. не повертається.

Керуючись ст.ст. 148, 152, 153, 154, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" у видачі судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Березнешляхбуд" грошової заборгованості, яка виникла у зв`язку із порушенням зобов`язань з оплати спожитої електричної енергії за договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, у розмірі 20 608 грн 41 коп.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання в порядку, встановленому ч. 2 ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Романюк Ю.Г.

Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112545264
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —918/752/23

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні