Рішення
від 01.08.2023 по справі 927/755/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

01 серпня 2023 року м. Чернігів справа № 927/755/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами позовну заявуза позовом Акціонерного товариства "Укртелеком" 01601, м. Київ, бульвар Шевченка, 18 (ІНФОРМАЦІЯ_2) 14000, м. Чернігів, проспект Перемоги, 76 (адреса для листування)до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт" 16000, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, вул. Успенська, 25, корпус А (ІНФОРМАЦІЯ_1) про стягнення 10 828 грн 20 коп.

ВСТАНОВИВ:

30 травня 2023 року через систему "Електронний суд" до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Укртелеком" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт" про стягнення 10 828,20 грн заборгованості по сплаті орендних платежів згідно договору оренди нерухомого майна № 74Е000-100/21 від 01.04.2021.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань щодо належного та своєчасного внесення орендних платежів.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 05.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; постановлено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи; встановлено процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали, для подання позивачем відповіді на відзив - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву; для подання відповідачем заперечення - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив; роз`яснено сторонам, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Ухвала про відкриття провадження у справі від 05.06.2023, направлена на адресу державної реєстрації відповідача, повернулась неврученою з відміткою відділу поштового зв`язку "адресат відсутній за вказаною адресою".

За змістом п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, вказана вище ухвала суду від 05.06.2023, є такою, що отримана відповідачем 12.06.2023 (дата відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження), а тому відповідач є таким, що належним чином був повідомлений про розгляд даної справи.

Процесуальним правом на подання відзиву на позовну заяву відповідач не скористався.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі, зокрема, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Згідно ч. 1 ст. 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

У відповідності з ч. 1 ст. 205 Цивільного кодексу України, правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 173 - 175 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Майново - господарськими визнаються цивільно - правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України).

01.04.2021, між Публічним акціонерним товариством "Укртелеком" (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Стандарт» (Орендар) було укладено договір оренди нерухомого майна №74Е000-100/21 (Договір), за умовами якого (п.1.1.) Орендодавець передає, а Орендар бере в строкове платне користування наступне майно: нерухоме майно, розташоване за адресою: Чернігівська область, м. Новгород-Сіверський вул.Поштова,8 загальною площею 110,9 кв.м, а саме: кімнати, що розташовані в одноповерховій будівлі для розміщення офісу товариства загальною площею 56,10 кв.м, сарай загальною площею 8,6 кв.м, гаражу для розміщення автотранспортного засобу загальною площею 46,2 кв.м. Межі нерухомого майна, що передається в оренду, зазначено на плані-схемі у Додатку №1 до договору.

За умовами п.2.1. Договору передача орендованого майна в користування здійснюється за актом приймання-передачі. У разі якщо Договором передбачено обов`язок Орендаря щодо внесення грошової застави, Орендодавець здійснює передачу орендованого майна лише після внесення Орендарем Орендодавцю усієї суми грошової застави

Сторони, в п.3.1. Договору погодили, що за користування орендованим майном Орендар зобов`язаний сплачувати Орендодавцю орендну плату, що складається з:

п.3.1.1 плати за користування нерухомим майном, визначеної за орендною ставкою в розмірі 9,77 грн за 1 кв. м за місяць (без урахування ПДВ), що з урахуванням ПДВ становить 1300,19 грн за 110,9 кв. м за місяць;

п.3.1.2 плати за надання Орендодавцем послуг з утримання орендованого майна, порядок розрахунку та розмір якої зазначено в додатку №2 до договору. При визначенні такої плати підлягають застосуванню коефіцієнт використання загальних площ (якщо такий визначений Договором).

Деталізація послуг з утримання майна наведена в додатку №2 до Договору. Орендодавець в односторонньому порядку без укладення будь-яких змін чи доповнень до цього Договору змінює плату за послуги з утримання орендованого майна в разі зміни або запровадження нових цін, тарифів на комунальні послуги. Про зміни у платі з утримання орендованого майна Орендодавець інформує Орендаря шляхом надсилання чергового рахунку-акту, у якому відображені такі зміни (п.3.3., п.3.4. Договору).

Згідно з додатком №2 до Договору, до переліку послуг та витрат з утримання орендованого майна належать: електропостачання; витрати на експлуатацію й обслуговування електромереж та електрообладнання.

За п.3.6. Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць. Зважаючи на дату передачі орендованого майна в користування та дату повернення його з користування, відповідно, перший та останній розрахункові періоди можуть бути меншими за календарний місяць. У такому випадку орендна плата нараховується пропорційно кількості календарних днів у відповідному розрахунковому періоді.

Відповідно до пунктів 3.7. Договору орендна плата сплачується Орендарем щомісяця шляхом перерахування у безготівковому порядку на банківський рахунок Орендодавця усієї суми орендної плати не пізніше 20 числа розрахункового місяця.

Орендна плата сплачується на підставі рахунку-акту, що надсилається Орендодавцем Орендарю на його е-mail або за допомогою іншого узгодженого сторонами електронного сервісу обміну документами. У разі не отримання Орендарем рахунку-акту від Орендодавця Орендар зобов`язаний здійснити оплату орендної плати не пізніше 20 числа місяця, у якому має бути здійснена така оплата. При цьому, розмір плати за надання послуг з утримання Орендованого майна визначається у розмірі, що дорівнює попередній оплаті за надання таких послуг (з подальшим корегуванням переплати/недоплати Орендодавцем)(п.3.8 Договору).

У пункті 3.10. Договору сторони погодили, що будь-які грошові зобов`язання Орендаря перед Орендодавцем за цим Договором забезпечуються грошовою заставою у розмірі 1300,19 грн. Сума вказаної застави має бути перерахована Орендарем на банківський рахунок Орендодавця (на підставі рахунку, виставленого Орендодавцем) протягом 5 банківських днів з дати укладення Договору, але не пізніше ніж до моменту передачі Орендованого майна у користування. У випадку здійснення Орендодавцем задоволення своїх вимог до Орендаря з суми застави, Орендодавець зобов`язаний письмово повідомити про це Орендаря, а останній зобов`язується відновити визначений Договором розмір грошової застави, шляхом перерахування Орендодавцю відповідної суми протягом 7 календарних днів з дати отримання відповідного повідомлення від Орендодавця.

При закінченні строку дії Договору сума застави за рішенням Орендодавця може бути зарахована в рахунок оплати платежів, належних з Орендаря на дату повернення Орендованого майна з користування (як правило, на оплату послуг з утримання Орендованого майна). Після цього, сума застави, що залишиться не використаною Орендодавцем, має бути перерахована Орендарю не пізніше 20 календарних днів від дати повернення Орендованого майна з користування за відповідним актом.

Починаючи з 2022 року кожного 01 квітня кожного року дії Договору, орендна плата (за виключенням плати за послуги з утримання Орендованого майна), автоматично індексується (збільшується) на 10% від орендної плати, що діяла за попередній рік оренди. При цьому, сторони погодилися, що така зміна орендної плати відбуватиметься без укладення будь-яких змін та доповнень до цього Договору (п.3.11 Договору).

За умовами п.11.1. цей Договір набирає чинності після його підписання сторонами і діє до 29.02.2024 включно та до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

01.04.2022, на виконання умов Договору, сторонами підписано акт приймання-передачі майна, за яким Орендодавець передав, а Орендар прийняв у користування відповідно до умов договору нерухоме майно, розташоване за адресою: Чернігівська область, м. Новгород-Сіверський вул.Поштова,8 загальною площею 110,9 кв.м.

Позивачем було виставлено відповідачу рахунки на оплату оренди нерухомості, а також послуг з утримання майна експлуатації та обслуговування мереж енергоживлення та енергозабезпечення, а саме:

- Рахунок за квітень 2021 року на суму 1300,19 грн. сплачений повністю платіжним дорученням № 4764 від 02.06.21.

- Рахунок за травень 2021 року на суму 1300,19 грн. сплачений повністю платіжним дорученням № 4764 від 02.06.21.

- Рахунок за червень 2021 року на суму 1696,08 грн. сплачений повністю платіжним дорученням №4760 від 24.06.21.

- Рахунок за липень 2021 року на суму 1719,82 грн. сплачений повністю платіжним дорученням № 4795 від 11.08.21.

- Рахунок за серпень 2021 року на суму 1734,28 грн. сплачений повністю платіжним дорученням № 4795 від 11.08.21.

- Рахунок за вересень 2021року № 74-ЧІМ21-332 від 30.09.2021 на суму 1727,03 грн., платіжним дорученням № 4795 від 11.08.21 частково оплачений 0,01 грн., залишок боргу 1727,02 грн.

- Рахунок за жовтень 2021 № 74-ЧІМ21-446 від 31.10.2021 на суму 1830,86 грн., оплата 0,00 грн., борг 1830,86 грн.

- Рахунок за листопад 2021 № 74-ЧІМ21-634 від 30.11.2021 на суму 1849,25 грн., оплата 0,00 грн., борг 1849,25 грн.

- Рахунок за грудень 2021 року № 74-ЧІМ21-744 від 31.12.2021 на суму 1472,76 грн., оплата 0,00 грн., борг 1472,76 грн.

- Рахунок за січень 2022 року № 74-ЧІМ22-83 від 31.01.2022 на суму 1736,94 грн., оплата 0,00 грн., борг 1736,94 грн.

- Рахунок за лютий 2022 року № 74-ЧІМ22-218 від 28.02.2022 на суму 2211,37 грн., оплата 0,00 грн., борг 2211,37 грн.

Всього заборгованість: 10 828,20 грн. (1727,02 грн.+ 1830,86 грн. + 1849,25 грн. + 1472,76 грн. +1736,94 грн. + 2211,37 грн.)

04.02.2022 сторони підписали Додаткову угоду про дострокове розірвання договору оренди нерухомого майна №74Е000-100/21 від 01.04.2021 згідно якої орендар зобов`язується сплатити орендодавцю орендну плату, плату за послуги з утримання нерухомості, плату за використану електроенергію та витрати на експлуатації й обслуговування електромереж та електрообладнання до моменту фактичного повернення майна та підписання Акту передачі-приймання з врахуванням внесеної застави.

31.03.2022 сторони підписали Акт передачі-приймання об`єкта оренди за договором оренди нерухомого майна №74Е000-100/21 від 01.04.2021, згідно якого орендар передав, а орендодавець прийняв майно за адресою Чернігівська область, м. Новгород-Сіверський вул.Поштова,8 загальною площею 110,9 кв.м.

Згідно Довідки АТ «Укртелеком» контрагенту ТОВ «Стандарт» відповідно до умов договору необхідно було внести грошову заставу в сумі 1300,19грн, але суму завдатку не було внесено.

17.11.2022 відповідачу було направлено лист №339-ВИХ-74Е000-2022 з вимогою оплатити заборгованість в сумі 10828,21 грн.

Проаналізувавши положення укладеного сторонами Договору, суд встановив, що даний правочин за своєю юридичною природою є договором оренди нерухомого майна.

Правовідносини з оренди нерухомого майна врегульовані положеннями §5 глави 30 Господарського кодексу України (надалі - ГК України), §1 та §4 глави 58 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України).

Як визначено частинами 1 та 6 статті 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення ЦК України, з урахуванням особливостей передбачених цим Кодексом.

За частиною 1 статті 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частинами 1, 4 статті 286 ГК України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Матеріалами справи підтверджується, що в період квітень 2021 - лютий 2022, в оплатному користуванні відповідача знаходилось нерухоме майно, розташоване за адресою: Чернігівська область, м. Новгород-Сіверський вул.Поштова,8 загальною площею 110,9 кв.м., на підставі Договору №74Е000-100/21 від 01.04.2021.

Виходячи зі змісту наведених норм та положень Договору, в Орендаря був наявний обов`язок сплачувати оренду плату та плату з утримання орендованого майна за весь час користування об`єктом оренди.

Відповідно до умов Договору позивачем виставлено до сплати відповідачу рахунки на загальну суму 18578,78 грн, відповідач провів розрахунки на суму 7750,58 грн, заборгованість склала 10828,20 грн.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За нормами ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших умов, що звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Матеріалами справи та поданими доказами позивачем доведено наявність заборгованості відповідача в сумі 10828,20 грн.

Враховуючи, що відповідач в порушення ст.525, 526 Цивільного кодексу України, взяті на себе зобов`язання щодо сплати орендних платежів не виконав, суд з урахуванням вищезазначеного, доходить висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню в частині стягнення боргу в сумі 10828,20 грн.

За правилами ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин, з відповідача підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в сумі 2147,20 грн.

Керуючись ст. 123, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного товариства "Укртелеком" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт" про стягнення 10 828,20 грн задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт" (16000, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, вул. Успенська, 25, корпус А, код 32324122) на користь Акціонерного товариства "Укртелеком" (бульвар Т. Шевченка, 18, м. Київ, 01601, код 21560766) 10828,20 грн заборгованості та 2147,20 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст рішення складено та підписано 01.08.2023.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112545726
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 10 828 грн 20 коп

Судовий реєстр по справі —927/755/23

Судовий наказ від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Рішення від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні