Ухвала
від 28.07.2023 по справі 756/9131/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/9131/23

Номер провадження № 1-кс/756/1659/23

УКРАЇНА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2023 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 5 Оболонського районного суду міста Києва клопотання слідчого, яке подане у кримінальному провадженні, внесеного 25.05.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023100050001921, про тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю,

УСТАНОВИВ:

1. Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається.

1.1. 21.07.2023 до Оболонського районного суду міста Києва надійшло клопотання слідчого СВ Оболонського управління поліції ГУНП у міста Києві ОСОБА_3 , яке подане у кримінальному провадженні, внесеного 25.05.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023100050001921, про тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю. Клопотання погоджене прокурором Оболонської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 .

1.2. У клопотанні слідчий просить надати слідчим СВ Оболонського УП ГУ НП у м. Києва ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до картки амбулаторного та/або стаціонарного хворого на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; документів, які стали підставою для постановки ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на облік; документи, на підставі яких видавались рецепти на купівлю нарковмісних препаратів (метадон-ЗН тощо); документи, що містять відомості про зобов`язання ОСОБА_8 , не звертатись до інших лікувальних та медичних закладів під час лікування; документів, на підставі яких встановлено діагноз ОСОБА_8 ; інші медичні документи у зв`язку із проходженням ОСОБА_8 лікування у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою АДРЕСА_1 .

Указане клопотання слідчий просить розглянути без виклику особи, у володінні якої знаходяться наведені у клопотанні документи та зобов`язати працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надати доступ до документів не пізніше 30 діб з моменту отримання копії ухвали.

2. Позиції сторін кримінального провадження.

2.1.У судове засідання слідчий не з`явився, про місце, день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, однак слідчим подано заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій просив задовольнити клопотання.

2.2.Оскільки слідчим у клопотанні було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, особа, у володінні якої перебувають речі та документи, у судове засідання не викликався.

3. Установлені судом обставин із посиланням на докази, мотивів з яких суд виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався.

3.1.У судовому засіданні встановлено, що в провадженні СВ Оболонського управління поліції ГУНП у міста Києві перебуває кримінальне провадження, внесене 25.05.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023100050001921. Процесуальне керівництво здійснюється прокурором Оболонської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 . А отже, клопотання слідчого підсудне Оболонському районному суду міста Києва.

3.2. Кримінальне провадження здійснюється за фактом того, що 24.05.2023, близько 14:18 год., працівниками поліції, за адресою: АДРЕСА_2 , зупинено ОСОБА_8 , який надав для вилучення 8 блістерів по 10 пігулок з написом «Метадон 3Н» та три листки призначень різних медичних центрів на отримання наркотичних засобів.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_8 з опіоїдною залежністю одночасно перебуває на обліку у трьох установах, зокрема ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПОГ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), де отримує рецепти на придбання нарковмісних препаратів, а саме метадон-ЗН, унаслідок чого вбачаються ознаки порушення порядку отримання нарковмісних речовин, а отже виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

3.3.Наведене підтверджується доказами, які долучені до клопотання, зокрема:

- протоколом огляду місця події від 24.05.2023, де за адресою АДРЕСА_2 , виявлено ОСОБА_8 , який під час спілкування з працівниками полії повідомив та надав для вилучення таблетки метадону, 3 листа призначення на ім`я ОСОБА_8 , зокрема ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », чек з КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 »;

- протоколом огляду предмету від 25.05.2023, згідно з яким було оглянуто листи призначень препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів хворим, які отримують лікування в стаціонарних або амбулаторних умовах і виконання цих призначень, виданого ПОГ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » «ВІДРОДЖЕННЯ-ХХI» на ім`я ОСОБА_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на ім`я ОСОБА_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на ім`я ОСОБА_8 ;

- висновком експерта № СЕ-19/111-23/28017-НЗПРАП від 16.06.2023, згідно з яким, надані на дослідження 80 таблеток білого кольору круглої форми з розподільчою рискою з одного боку, що містились у восьми фабрично запакованих блістерах на 10 чарунок з надписом «Метадог-ЗН» містять наркотичний засіб, обіг якого обмежено мета дон (фенадок), загальна маса в таблетках складає 1,760 г.

3.4.Наведені обставини свідчать, що орган досудового розслідування дійсно має необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою АДРЕСА_1 ,однак шляхом надання дозволу лише на ознайомлення та копіювання документів. Поміж цього, суд позбавлений можливості зобов`язувати ту чи іншу посадову особу вчиняти якісь дії, оскільки наведене не передбачено КПК України.

Разом з цим, вказані документи дійсно мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні оскільки дозволять встановити наявність обґрунтованих підозр, їх відсутність та/або осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення.

3.5. Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України заходами забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 162 КПК України встановлено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Згідно з абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

3.6. Викладене дає суду підстави вважати, що з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження подій кримінального правопорушення, встановлення обставин кримінального провадження, клопотання слідчого слід задовольнити частково, оскільки вказані у клопотанні слідчого документи, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Поміж цього, не підлягає задоволенню вимога в частині, як зазначено слідчим у отриманні «іншої медичної документації у зв`язку із проходженням ОСОБА_8 лікування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з тих підстав, що наведене не узгоджується з п. 5 ч. 1 ст. 164 КПК України.

Керуючись статтями 7, 40, 110, 131-132, 159-166, 309, 376 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого, яке подане у кримінальному провадженні, внесеного 25.05.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023100050001921, про тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Оболонського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , тимчасовий доступ до документів, з можливістю ознайомлення та копіювання, що містять охоронювану законом таємницю, а саме картки амбулаторного та/або стаціонарного хворого на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , документів, які стали підставою для постановки ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на облік, документи, на підставі яких видавались рецепти на купівлю нарковмісних препаратів (метадон-ЗН тощо), документи, що містять відомості про зобов`язання ОСОБА_8 не звертатись до інших лікувальних та медичних закладів під час лікування, документів, на підставі яких встановлено діагноз ОСОБА_8 , які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії ухвали тривалістю в два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112548349
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —756/9131/23

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пономаренко А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні