Ухвала
від 14.06.2023 по справі 477/975/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/975/23

Провадження №1-кс/477/563/23

УХВАЛА

про арешт майна

10 червня 2023 року місто Миколаїв

Слідчий суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Миколаєві клопотання начальника відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_4 , внесене у кримінальному провадженні №42023150000000028 від 28 квітня 2023 року про арешт тимчасово вилученого майна

ВСТАНОВИВ:

Начальник відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді в межах кримінального провадження №42023150000000028 від 28 квітня 2023 року із клопотанням про накладення арешту на тимчасове вилучене майно, яке було вилучене 08 червня 2023 під час проведення обшуку цілісного майнового комплексу ТОВ «Спільне Підприємство Рисоіл Термінал» код ЄДРПОУ 31786337, який складається з нежитлових, адміністративних приміщень, складських приміщень, офісних приміщень, будівель, споруд, території та іншого майна, що на місцевості визначено адресами: Одеська область, місто Чорноморськ, вулиця Транспортна, 7А, 23А, 28; вулиця Сухолиманська, 26А; вулиця Центральна, 20Б, 20В, та відповідними земельними ділянками.

В обґрунтування поданого клопотання вказує, що СУ ГУНП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування за фактом того, що невстановленими особами на території Миколаївської області зареєстровано ряд суб`єктів господарської діяльності (далі - СГД) з ознаками «фіктивності» (мають ознаки підпорядкування єдиному центру впливу на прийняття управлінських рішень щодо вчинення правочинів та фінансових операцій), які проводять експортні операції з вивезення за межі митної території України сільськогосподарської продукції та ухиляються від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) до Державного бюджету України, які в подальшому, шляхом недекларування доходу від операцій з реалізації товарів, а саме експорту зернових, масляничних та інших культур (далі с/г продукція), використовуючи підконтрольні підприємства нерезиденти, ухиляються від сплати податку на прибуток, чим завдають збитки в особливо великих розмірах та вчиняють дії щодо пособництва в ухиленні від сплати ПДВ та інших податків підприємствам реального сектору економіки, що є виробниками с/г продукції, під час реалізації ними такої продукції на адресу експортерів, чим завдають збитки у вигляді несплати ПДВ в особливо великих розмірах та інших податків і зборів (обов`язкових платежів) та, як наслідок, легалізують доходи, отриманні злочинним шляхом.

З метою відшукання майна, речей і документів, які мають вагоме значення для досудового розслідування та може бути речовим доказом у кримінальному провадженні, 08 червня 2023 року проведено обшук зазначеного вище цілісного майнового комплексу, за результатами проведення якого, виявлено та вилучено документи щодо накопичення, зберігання, перевалки та експортування зернової продукції із використанням СГД, які мають ознаки «фіктивності» та «ризиковості», документи щодо здійснення приймання-передачі зернової продукції між задіяними в протиправній діяльності СГД, згідно яких здійснюється перешкоджання проведення повного, всебічного, об`єктивного досудового розслідування, та згідно яких здійснюються дії відносно приховування майна, вилучені документи, постановою слідчого визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Крім того, в ході проведення вказаного обшуку виявлено залишки сільськогосподарської продукції (зернові культури), що зберігається в терміналах ТОВ «СП Рисоіл Термінал» код ЄДРПОУ 31786337, яка рахується за відправниками експортерами задіяними в злочинній схемі кримінального правопорушення, що мають ознаки «фіктивності» та «ризиковості»: ТОВ «Ренета Інвест» (код ЄДРПОУ 44527460) і ТОВ «Зерновий Двір» (код ЄДРПОУ 44498346).

Постановою слідчого від 08 червня 2023 року вищевказану сільськогосподарську продукцію (зернові культури) визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №42023150000000028 від 28 квітня 2023 року.

Оскільки стороною обвинувачення у порядку, передбаченому статтею 91 КПК України, здійснюється збирання, перевірка та оцінка доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, а майно, яке вилучене під час санкціонованого обшуку може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а отже відповідає критеріям речових доказів, визначених частиною першою статті 98 КПК України, прокурор звернувся з даним клопотанням, у якому просив накласти арешт на тимчасово вилучене майно з метою збереження речового доказу.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 повністю підтримав подане клопотання та просив його задовольнити, з підстав вказаних у клопотанні.

Треті особи, стосовно майна яких вирішується питання про арешт майна у судове засідання свого представника не направили, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Заслухавши позицію прокурора, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СВ СУ ГУНП в Миколаївській області перебуває кримінальне провадження №42023150000000028 від 28 квітня 2023 року за правовою кваліфікацією, передбаченою частиною третьою статті 209, частиною четвертою статті 358 КК України за фактом ухилення від сплати податків групою осіб та створення фіктивних підприємств на території Миколаївської області.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено до ЄРДР на підставі отриманого повідомлення від правоохоронних органів про виявлення злочинної схеми, шляхом створення фіктивних підприємств на території Миколаївської області, з метою провадження експортних операцій з реалізації сільськогосподарської продукції, не повернення валютної виручки та відповідно ухилення від сплати податків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Миколаївської області діє невстановлена група осіб, яка з метою ухилення від сплати податків створила в регіоні ряд підприємств з ознаками «фіктивності» (відсутні основні фонди, трудові ресурси, інше).

З метою ухилення від сплати податків, невстановлені особи здійснили у 2023 році дії спрямовані на приховування джерела походження сільськогосподарської продукції вартістю більше 1 млрд. гривень, а саме надали до митних органів під час митного оформлення експорту документи про придбання даної продукції у суб`єктів господарської діяльності, які також мають ознаки «фіктивності», відсутні за юридичними адресами, не звітують до податкових органів.

Так, невстановленими особами на території Миколаївської області зареєстровано ряд суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності» (мають ознаки підпорядкування єдиному центру впливу на прийняття управлінських рішень щодо вчинення правочинів та фінансових операцій), які проводять експортні операції з вивезення за межі митної території України сільськогосподарської продукції та ухиляються від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) до Державного бюджету України, а саме: ТОВ «Ренета Інвест» (код ЄДРПОУ 44527460) та ТОВ «Малиновий Гай» (код ЄДРПОУ 44451816), ТОВ «Квіт Степ» (код ЄДРПОУ 44673414), ТОВ «Зерновий Двір» (код ЄДРПОУ 44498346), ТОВ «Господарська Нива» (код ЄДРПОУ 44286431), ТОВ «Експортна Компанія «Щедрий Урожай» (код ЄДРПОУ 44188180), ТОВ «Зернова Октава» (код ЄДРПОУ 44560885), ТОВ «Зерновий Вальс» (код ЄДРПОУ 44625549), ТОВ «Зореслава» (код ЄДРПОУ 44570081), ТОВ «Зоря Ланів» (код ЄДРПОУ 44643128), ТОВ «Мелін» (код ЄДРПОУ 44596801), ТОВ «Степова Перлинка» (код ЄДРПОУ 44476453), ТОВ «Фарудель» (код ЄДРПОУ 44452914), ТОВ «Щедрий Маркет» (код ЄДРПОУ 44519013), ТОВ «Амальтей» (код ЄДРПОУ 44720013), ТОВ «Максіопт» (код ЄДРПОУ 43800265), які в подальшому, шляхом недекларування доходу від операцій з реалізації товарів, а саме експорту зернових, масляничних та інших культур, використовуючи підконтрольні підприємства нерезиденти, ухиляються від сплати податку на прибуток, чим завдають збитки в особливо великих розмірах та вчиняють дії щодо пособництва в ухиленні від сплати ПДВ та інших податків підприємствам реального сектору економіки, що є виробниками с/г продукції, під час реалізації ними такої продукції на адресу експортерів, чим завдають збитки у вигляді несплати ПДВ в особливо великих розмірах та інших податків і зборів (обов`язкових платежів) та, як наслідок, легалізують доходи, отриманні злочинним шляхом.

Зокрема встановлено, що одними з підприємств (з ознаками фіктивності), які задіяні у схемі ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) до Державного бюджету України та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, є ТОВ «Ренета Інвест» (код ЄДРПОУ 44527460), ТОВ «Малиновий Гай» (код ЄДРПОУ 44451816), ТОВ «Зерновий Двір» (код ЄДРПОУ 44498346).

ТОВ «Ренета Інвест» зареєстроване за адресою: м. Миколаїв, вул. Артилерійська, буд. 17/7, перебуває в реєстрі платників єдиного податку. Засновником, кінцевим бенефіціарним власником, керівником та головним бухгалтером є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (раніше був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ).

ТОВ «Малиновий Гай» зареєстроване за адресою: м. Миколаїв, Проспект. Центральний, буд. 24/9, перебуває в реєстрі платників ПДВ. Засновником, кінцевим бенефіціарним власником, керівником та головним бухгалтером є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ).

ТОВ «Зерновий Двір» зареєстроване за адресою: м. Миколаїв, Пр. Центральний, буд. 24/9, перебуває в реєстрі платників ПДВ. Засновником, кінцевим бенефіціарним власником, керівником та головним бухгалтером є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ).

Відповідно до відомостей з бази ЄАІС «Державна митна служба України» ТОВ «Ренета Інвест» та ТОВ «Малиновий Гай» 08 березня 2023 року в зоні діяльності Одеської митниці Держмитслужби України подано по 4 аналогічні періодичні митні декларації в режимі «експорт» типу «РР», щодо наміру здійснення експорту пшениці, кукурудзи, сої, ячменю загальною вагою по 66 000 тон в адресу компанії нерезидента «Brikson LTD» кожним підприємством. В свою чергу, ТОВ «Малиновий Гай» 29 травня 2023 року здійснено митне оформлення товарів в режимі «експорт» за МД типу «ДР» щодо експорту насіння соняшнику вагою 2979 тон в адресу компанії нерезидента «Dornetic LTD».

Під час митного оформлення товарів в режимі «експорт» представники ТОВ «Ренета Інвест» та ТОВ «Малиновий Гай» подають до митних органів документи щодо походження експортованого товару, згідно яких придбання сільськогосподарської продукції останніми здійснюється у ТОВ «Квіт Степ» код ЄДРПОУ 44673414, яке зареєстроване за адресою: м. Львів, вул. Володимира Великого, 18; засновником, кінцевим бенефіціарним власником, керівником та головним бухгалтером є ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 ).

При цьому, відповідно до інформації Державної податкової служби України ТОВ «Ренета Інвест», ТОВ «Малиновий Гай», ТОВ «Квіт Степ» та інші мають ознаки «ризикових» суб`єктів господарювання, а саме: обов`язкова податкова звітність до контролюючих органів з дати реєстрації не подана, відсутні наявні трудові ресурси, необхідні для здійснення операцій з експорту сільськогосподарської продукції, зазначеної в оформлених митних деклараціях, відсутні основні засоби, які відображаються у повідомленні про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність за формою 20-ОПП, відсутні дані про власні чи орендовані земельні ділянки, відсутня оплата податків, зборів, обов`язкових платежів та ЄСВ із дати реєстрації.

Відповідно до відомостей програмного забезпечення «Архів електронної звітності», в ЄРПН відсутні зареєстровані контрагентами-постачальниками податкові накладні в адресу ТОВ «Ренета Інвест», які могли б свідчити про придбання останнім с/г продукції, податкові накладні щодо експорту такої продукції, а також її реалізації на митній території України, також відсутні.

В свою чергу, в ЄРПН контрагентами-постачальниками зареєстровані податкові накладні в адресу ТОВ «Малиновий Гай» з номенклатурою товарів/послуг: послуги транспортного експедування та послуги по автоперевезенню; податкові накладні, які могли б свідчити про придбання останнім с/г продукції та її подальшого експорту та/або реалізації на митній території України, також відсутні.

За результатами проведених оглядів встановлено, що ТОВ «Ренета Інвест» та ТОВ «Малиновий Гай» за адресами реєстрації відсутні та ніколи не перебували.

Таким чином, є підстави вважати, що представники ТОВ «Ренета Інвест» та ТОВ «Малиновий Гай» подають до митного органу, як підстави для переміщення товарів через митний кордон України документи, що можуть містити неправдиві відомості щодо походження товару, а отже діяльність вказаних суб`єктів господарювання, ймовірно, спрямована на ухилення від сплати податків, неповернення валютної виручки та легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Серед іншого встановлено, що представниками ТОВ «Ренета Інвест» в зоні відповідальності митного посту «Чорноморськ-порт» Одеської митниці здійснено митне оформлення товарів в режимі «експорт» за МД типу «РР», щодо наміру здійснення експорту кукурудзи вагою 12075 тон на суму 1932000 доларів США.

За наявною інформацією вантаж - кукурудза експортера ТОВ «Ренета Інвест» може зберігатися на території ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» в зерновому терміналі ТОВ «Спільне Підприємство Рисоіл Термінал» код ЄДРПОУ 31786337. Згідно довідки ТОВ «СП Рисоіл Термінал» від 01.06.2023 № 0106_1 станом на 01.06.2023 на терміналі в силосі № 5 зберігається кукурудза ТОВ «Ренета Інвест» в кількості 4284 тон.

Разом з цим встановлено, що відповідно до листа ТОВ «Ренета Інвест» від 02.06.2023 за №02062023-1, останнє просить переоформити вантаж кукурудзи загальною кількістю 5118,640 тон, вивантаженої на терміналі ТОВ «СП Рисоіл Термінал» з експортера ТОВ «Ренета Інвест» на експортера ТОВ «Зерновий Двір».

05 червня 2023 року представниками ТОВ «Зерновий Двір» в зоні відповідальності митного посту «Чорноморськ-порт» Одеської митниці здійснено митне оформлення товарів в режимі «експорт» за МД типу «РР», щодо наміру здійснення експорту кукурудзи вагою 12075 тон на суму 1932000 доларів США (аналогічна МД, раніше поданій представниками ТОВ «Ренета Інвест»), що може свідчити про переоформлення сільськогосподарської продукції сумлінного походження на інше підприємство з ознаками фіктивності.

Вищевказане підтверджується інформацією ТУ БЕБ в Одеській області, листами Державної Податкової служби України, інформацією ГУ ДПС у Миколаївській області та іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

З метою відшукання майна, речей і документів, які мають вагоме значення для досудового розслідування та може бути речовим доказом у кримінальному провадженні, 08 червня 2023 року проведено санкціонований обшук цілісного майнового комплексу, який складається з нежитлових, адміністративних приміщень, складських приміщень, офісних приміщень, будівель, споруд, території та іншого майна, що на місцевості визначено адресами: Одеська область, м. Чорноморськ, вул. Транспортна, 7А, 23А, 28; вул. Сухолиманська, 26А; вул. Центральна, 20Б, 20В, а також земельними ділянками з відповідними кадастровими номерами, які являються єдиним комплексом споруд, які використовують у своїй господарській діяльності ТОВ «СП Рисоіл Термінал» та які використовуються ТОВ «Ренета Інвест» (код ЄДРПОУ 44527460) і ТОВ «Зерновий Двір» (код ЄДРПОУ 44498346) з метою накопичення сільськогосподарської продукції сумлінного походження, за результатами проведення якого виявлено та вилучено документи щодо накопичення, зберігання, перевалки та експортування зернової продукції із використанням СГД, які мають ознаки «фіктивності» та «ризиковості», документи щодо здійснення приймання-передачі зернової продукції між задіяними в протиправній діяльності СГД згідно яких здійснюється перешкоджання проведення повного, всебічного, об`єктивного досудового розслідування, та згідно яких здійснюються дії відносно приховання майна, вилучені документи, постановою слідчого визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Крім того, в ході проведення вказаного обшуку виявлено залишки сільськогосподарської продукції (зернові культури), що зберігається в терміналах ТОВ «СП Рисоіл Термінал» код ЄДРПОУ 31786337, яка рахується за відправниками експортерами задіяними в злочинній схемі кримінального правопорушення, що мають ознаки «фіктивності» та «ризиковості»: ТОВ «Ренета Інвест» (код ЄДРПОУ 44527460) і ТОВ «Зерновий Двір» (код ЄДРПОУ 44498346), а саме виявлено наступну сільськогосподарську продукцію:

кукурудза 3 класу, в загальному обсязі 5118 640, 00 кг, яка рахується за відправником ТОВ «Зерновий Двір» (код ЄДРПОУ 44498346), що фактично зберігається в зернових терміналах ТОВ «СП Рисоіл Термінал» (код ЄДРПОУ 31786337) в силосі №5;

кукурудза 3 класу, в загальному обсязі 6196 020, 00 кг, яка рахується за відправником ТОВ «Ренета Інвест» (код ЄДРПОУ 44527460), що фактично зберігається в зернових терміналах ТОВ «СП Рисоіл Термінал» (код ЄДРПОУ 31786337) в силосі №6.

Постановою слідчого від 08 червня 2023 року вищевказану сільськогосподарську продукцію (зернові культури) визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №42023150000000028 від 28 квітня 2023 року.

Главою 3 Кримінального процесуального кодексу України унормовано визначення та порядок набуття процесуального статусу сторонами та іншими учасниками кримінального провадження, а також обсяг їх прав та обов`язків.

Зокрема §5 Глави 3 КПК України визначаються особливості процесуального статусу інших учасників кримінального провадження, до яких законодавцем віднесено і третю особу, щодо майна якої вирішується питання про арешт.

Так, нормами статті 64-2 КПК України визначено, що третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути будь-яка фізична або юридична особа, наведений перелік прав та обов`язків такої особи, а також визначені обставини, що обумовлюють набуття особою відповідного процесуального статусу.

В свою чергу, порядок застосування заходів забезпечення кримінального провадження і зокрема арешту майна визначений положеннями Глав 10 та 17 КПК України.

Згідно частини першої статті 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Частиною другою статті 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно частини третьої статті 170 КПК України, у випадку передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, тобто з метою збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до статті 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У відповідності до пункту 7 частини другої статті 131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження. Статтею 132 КПК України встановлені загальні умови, що не допускають застосування заходів забезпечення кримінального провадження, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно з положеннями статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя згідно з вимогами статей 94, 132, 173 КПК України повинен врахувати, зокрема, правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України), наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 КПК України), розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Згідно частини десятої статті 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Надані органом досудового розслідування докази у сукупності з обставинами, встановленими слідчим суддею під час розгляду клопотання свідчать про те, що майно, вилучене під час обшуку використовувалося як засіб та/або знаряддя вчинення ймовірного кримінального правопорушення та може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто відповідає критерію, зазначеному у статті 98 КПК України.

Оцінка доказів із точки зору їх допустимості є заключним етапом доказування та здійснюється судом за наслідком розгляду справи по суті. Під час здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування, вказане питання не входить до повноважень як слідчого судді. Натомість, під час розгляду клопотання про арешт майна на стадії досудового розслідування у кримінальному провадженні слідчий суддя уповноважений оцінити можливість використання майна, на яке слідчий, прокурор бажає накласти арешт, як доказу у кримінальному провадженні.

При цьому, слідчий суддя враховує і те, що у відповідності до вимог статті 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна, а також і те, що арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи викладене та те, що вилучене в ході обшуку майно є речовими доказами у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, є виправданим і необхідним у даному кримінальному провадженні, оскільки сприятиме досягненню мети щодо швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування, а також запобігатиме настанню будь-яких негативних наслідків, в тому числі приховування та знищення майна, а тому з метою забезпечення кримінального провадження, запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення або перетворення тимчасово вилученого майна, задовольняє клопотання слідчого про арешт тимчасово вилученого майна.

Керуючись статтями 167, 170-173, 175, 372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно, тимчасово вилучене 08 червня 2023 року в ході проведення обшуку цілісного майнового комплексу ТОВ «Спільне Підприємство Рисоіл Термінал» код ЄДРПОУ 31786337, а саме на зернову продукцію:

кукурудзу 3 класу, в загальному обсязі 5118 640, 00 кг, яка рахується за відправником ТОВ «Зерновий Двір» (код ЄДРПОУ 44498346), що фактично зберігається в зернових терміналах ТОВ «СП Рисоіл Термінал» (код ЄДРПОУ 31786337) в силосі №5;

кукурудзу 3 класу, в загальному обсязі 6196 020, 00 кг, яка рахується за відправником ТОВ «Ренета Інвест» (код ЄДРПОУ 44527460), що фактично зберігається в зернових терміналах ТОВ «СП Рисоіл Термінал» (код ЄДРПОУ 31786337) в силосі №6, із встановленнямзаборони відчуження, розпорядження та/або користування майном, здійснення його продажу, переміщення, транспортування, вивезення, зміни власників, користувачів та розпорядників, здійснення експортування за межі митної території України.

Визначити порядок виконання ухвали шляхом заборони ТОВ «СП Рисоіл Термінал» (код ЄДРПОУ 31786337), Державній митній службі України, іншим юридичним особам, фізичним особам-підприємцям, будь яким фізичним особам, терміналам, приватним та державним органам, службовим особам зазначених суб`єктів господарської діяльності, вчиняти будь-які дії щодо відчуження, розпорядження та/або користування майном, здійснення його продажу, переміщення, транспортування, вивезення, зміни власників, користувачів та розпорядників, здійснення експортування за межі митної території України, стосовно даного майна.

Ухвала підлягає негайному виконанню, відповідно до частини першої статті 175 КПК України та може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу суду зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_9

Повний текст ухвали оголошено

14 червня 2023 року о 16.00 год.

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112562988
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —477/975/23

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні