Постанова
від 04.08.2010 по справі 9019/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд  

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

Харків  

04.08.2010 р.                                                                                           справа №2а-9019/10/2070                                Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Сліденко А.В.,

при секретарі судового засідання –Міхно А.О.,

за участі представників :

позивача - не прибув,

відповідача - не прибув,

прокурора - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом

Лозівського міжрайонного прокурора Харківської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду Україна в Лозівському районі Харківської області   

до

Комунального підприємства  "Комжитло" Лозівської міської ради Харківської області   

про

стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

          Лозівський міжрайонний прокурор Харківської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому  просив стягнути з відповідача, Комунального підприємства "Комжитло" Лозівської міської ради Харківської області заборгованість по оплаті внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування, штрафів та пені в сумі 146.049,98 грн.

          В обґрунтування заявлених вимог прокурор указав, що зобов’язання по оплаті вказаної суми безпідставно не виконані відповідачем, що спричинило утворення спірної суми заборгованості. Отримавши від УПФУ вимоги про оплату боргу, відповідач їх не оскаржував, однак і не виконав. У зв’язку з цим прокурор просив стягнути спірну суму заборгованості в судовому порядку.

          Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області підтримав доводи і вимоги поданого прокурором позову, просив суд ухвалити рішення про задоволення позову.

          Відповідач, Комунальне підприємство "Комжитло" Лозівської міської ради Харківської області до судового засідання свого уповноваженого представника не направив, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив.  

          Оскільки судом зібрані докази, що в своїй сукупності повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин, визначене ч.1 ст.2 КАС України завдання адміністративного судочинства залишається незмінним при розгляді будь-якої адміністративної справи, в тому числі і справи за позовом суб'єкта владних повноважень і дотримання вказаного завдання є обов'язковим в силу приписів ч.2 ст.19 Конституції України, то суд доходить висновку, що справа має бути розглянута та вирішена на підставі наявних в ній доказів.

          Розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши зібрані по справі докази, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав та мотивів.

          Матеріалами справи підтверджено, що відповідач, Комунальне підприємство "Комжитло" Лозівської міської ради Харківської області як платник внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування обліковується в Управлінні Пенсійного фонду України в Лозівському районі м. Харківської області.

          Відповідно до п.4 ч.1 ст.17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” відповідач як страхувальник зобов’язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

          Порядок подачі такої звітності встановлений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (затверджена постановою Правління пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за №64/8663) і на виконання п.11 даної Інструкції відповідач подав до територіального органу Пенсійного фонду розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за березень - травень місяці 2010 р.

          Згідно з поданими відповідачем розрахунками сума належних до оплати страхових внесків за указаний період склала - 121.842,14грн.

          Суд вважає, що до спірних правовідносин слід застосувати приписи ч.6 ст.20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, так як саме положеннями даної статті закону унормовані правовідносини з приводу сплати страхових внесків.

          Аналізуючи приписи даної норми, суд доходить висновку, що за загальним правилом страхові внески повинні сплачуватись не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення базового звітного періоду (абз.1 ч.6 ст.20), а в разі, коли до настання зазначеної дати відбувається одержання (перерахування) коштів на оплату праці (виплати доходу), то одночасно з таким одержанням (перерахуванням) (абз.8 ст.20).

          При цьому, суд відзначає, що саме таке розуміння дати виникнення обов’язку по сплаті страхових внесків кореспондує положенням абз.1 ч.12 ст.20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, де вказано, що страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

          Як з’ясовано судом при розгляді справи, відповідач обов’язку по своєчасній сплаті внесків на обов’язкове пенсійне страхування не виконав.

          Згідно з ч.2 ст.106 означеного закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

          Страхувальникам, які мають недоїмку, територіальними органами Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилається вимога про її сплату (абз.1 ч.3 ст.20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

          При цьому, як передбачено абз.2 даної статті вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом і за приписами абз.3 цієї ж статті має бути сплачена страхувальником протягом десяти робочих днів із дня одержання.

          Судом були досліджені наявні в матеріалах справи копії вимог від 02.06.2010 року та від 02.07.2010 року  № Ю-833-У.

          Доказів оплати названих вимог, скасування цих вимог або їх невідповідність закону сторонами до матеріалів справи не надано, а судом самостійно при виконанні приписів ст.11 КАС України в частині офіційного з’ясування всіх обставин у справі не встановлено.

          Окрім того, судом встановлено, що до спірної суми заборгованості структурно входить заборгованість по оплаті рішення  № 170-м від 19.04.2010р., яким до відповідача застосовані штрафні санкції в розмірі 24.037,84грн. та рішення № 266-м від 08.06.2010р. яким до відповідача застосовані штрафні санкції в розмірі 170 грн..

          Оглянувши вказане рішення, суд відзначає, що за формою, змістом, підставами винесення та способом ухвалення дане рішення узгоджуються з компетенцією територіальних органів Пенсійного фонду України і порядком її реалізації згідно з Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Підстав для висновку про невідповідність оглянутого рішення закону або відсутність у відповідача обов'язку виконувати владні приписи оглянутого рішення судом з матеріалів справи не виявлено.

          Наявність заборгованості підтверджена приєднаною до справи роздруківкою картки особового рахунку.

          За таких обставин, заявлена по даній справі вимога про стягнення заборгованості по оплаті внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та штрафу в загальному розмірі 146.049,98 грн. визнається судом обґрунтованою і задовольняється.

При цьому, суд погоджується з тим, що наведені прокурором у позові мотиви представництва інтересів Держави узгоджуються зі ст.121 Конституції України, ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» і є достатніми для захисту її інтересів шляхом вчинення процесуальної дії по зверненню до суду.

          На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8 і 19 Конституції України,  ст.ст. 7, 8, 9,  10, 11, 12, ч. 1 ст. 158, ст. 159, ч.ч. 1, 2 ст. 160, ст. 161, ч. 1 ст. 162,  ст. 163 КАС України,  суд, –

П О С Т А Н О В И В:

          Адміністративний позов Лозівського міжрайонного прокурора Харківської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду Україна в Лозівському районі Харківської області  до  Комунального підприємства  "Комжитло" Лозівської міської ради Харківської області  про  стягнення заборгованості   –  задовольнити. 

          Стягнути з Комунального підприємства "Комжитло" Лозівської міської ради Харківської області (код - 33584818; місцезнаходження - 64600, Харківська область, Лозівський район, м.Лозова, вул. Червоногвардійська, буд.48) на користь Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області (код - 22681992; місцезнаходження - 64606, Харківська область, Лозівський район, м.Лозова, м-н 4, буд.73; р/р - 25601301234 в Лозівському відділенні ВАТ "Державний ощадний банк України" МФО 350192) заборгованість в сумі 146049 (сто сорок шість тисяч сорок дев'ять) грн. 98 коп.

          Постанова набирає законної сили згідно з ст..254 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду згідно з ст..186 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: шляхом подачі через Харківський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення (у разі застосування судом ч.3 ст.160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, у разі повідомлення суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч.4 ст.167 цього Кодексу,  про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду) апеляційної скарги з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

          Постанова у повному обсязі  виготовлена 09.08.2010р.

          

          Суддя                                                                                                Сліденко А.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.08.2010
Оприлюднено24.09.2010
Номер документу11257095
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —9019/10/2070

Ухвала від 15.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 15.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Постанова від 04.08.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні