Ухвала
від 02.08.2023 по справі 348/1758/23
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

(Про залишення заяви без руху)

Справа №348/1758/23

02 серпня 2023 року м. Надвірна

Суддя Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області Солодовніков Р.С., дослідивши на предмет дотримання вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України матеріалів позовної заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Служби в справах дітей Надвірнянської районної державної адміністрації, КНП «Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини Івано-Франківської обласної ради», третя особа: Служба в справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації, Надвірнянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Надвірнянському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про скасування удочеріння,

в с т а н о в и в:

До Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області 31.07.2023 звернулися ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до служби в справах дітей Надвірнянської районної державної адміністрації, КНП «Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини Івано-Франківської обласної ради», третя особа: служба в справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації, Надвірнянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Надвірнянському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про скасування удочеріння.

Вивчивши подану заяву та долучені до неї документи, прихожу до висновку, що подана позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог статті 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК).

Відповідно до ч.ч.1,2 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Правила цієї статті щодо подання копій документів не поширюються на позови, що виникають з трудових правовідносин, а також про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок кримінального правопорушення чи каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.

З матеріалів справи встановлено, що позивачі додали до позовної заяви її копії, однак не долучили копії всіх документів, що додаються до позову, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Позивачі у позові послались на ч.9 ст.83, ч.1 ст.43 ЦПК України, відповідно до яких копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними. Учасники справи мають право ознайомитись з матеріалами справи.

Свою позицію позивачі мотивували надмірним обсягом доказів доданих до позову (278 аркушів, флеш-накопичувач), місцезнаходженням суду та відповідачів, що сприяє реалізації права останніх на ознайомлення з матеріалами справи, статус інших учасників - служба у справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації позивачами надано докази обставин позову під час звернення, а Надвірнянський відділ РАЦС є лише потенційним виконавцем рішення, а тому копії доказів, що подаються до суду іншим учасникам справи позивачами не надані.

З такою позицією суд не погоджується і вважає її помилковою, виходячи з наступного:

Норми частин 1,2 ст. 177 ЦПК України про те, що позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів - носять імперативних характер і зобов`язують позивача вчинити певні процесуальні дії, на що вказує застосування в конструкції процесуальної норми словосполучень: «позивач повинен» і «позивач зобов`язаний».

Зазначена норма є гарантією процесуальних прав інших учасників процесу, які мають право знати підстави і предмет позову, заперечувати проти позову, подавати відзив, пояснення, здійснювати інші процесуальні права.

З огляду на предмет позовних вимог на позивачів не поширюється виключення встановлені ч.2 ст.177 ЦПК України.

Відповідно до змісту ст.ст.187,190 ЦПК України суддя відкриває провадження у справі і надсилає учасникам у справі копію ухвали про відкриття провадження у справі, копію позову та доданих матеріалів.

Невручення учасникам справи копії позову і доданих матеріалів є порушенням норм ЦПК України.

Із тлумаченням позивачами норми ч.9 ст.93 ЦПК України суд не погоджується.

Положення ч.9 ст.83 ЦПК України щодо завчасного направлення копій доказів учасникам справи, слід враховувати у взаємозв`язку із положеннями ч.10 зазначеної статті відповідно до якої докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи, тобто зазначені положення не поширюються на стадії відкриття провадження у справі ( пред`явлення позову).

Системний аналіз положень ст.ст.83,177 ЦПК України вказує на те, що позивач подає докази разом із позовною заявою і зобов`язаний подати до суду копії позову і доданих документів відповідно до кількості учасників, а відповідач, третя особа подає докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Якщо учасники справи не подали докази у зазначений спосіб, у подальшому ці докази подаються в порядку визначеному ч.10 ст.68 ЦПК України, тобто через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи. При цьому копії цих доказів відповідно до ч.9 ст.83 ЦПК України завчасно направляються особою, яка подає докази іншим учасникам справи із наданням суду підтвердження надсилання (вручення), за виключенням випадків коли такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Враховуючи викладене, позивачам слід виконати вимоги ст..177 ЦПК і направити до суду копії документів долучених до позову відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Разом з тим позовна заява містить посилання на вебсторінки, які є електронними документами, інформація в яких, на думку позивачів, є також доказом викладених у позові обставин.

Порядок дослідження електронних доказів міститься в статті 85 ЦПК України.

Згідно із ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.3 ст.177 ЦПК України учасники справи мають право подавати електронні докази в паперових копіях, посвідчених у порядку, передбаченому законом. Паперова копія електронного доказу не вважається письмовим доказом.

На підставі викладеного пропоную позивачам надати електронні докази в паперових копіях з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи в суді.

У відповідності до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених в ст. ст. 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене позовну заяву необхідно залишено без руху із встановленням позивачу строку необхідного для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 175,185, 258-260 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до служби в справах дітей Надвірнянської районної державної адміністрації, КНП «Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини Івано-Франківської обласної ради», третя особа: служба в справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації, Надвірнянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Надвірнянському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про скасування удочеріння - залишити без руху.

Запропонувати позивачу в строк протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху привести заяву у відповідність з вимогами статей 175,177 ЦПК України шляхом надання копій документів відповідно до кількості учасників справи.

Запропонувати позивачу надати суду електронні докази в паперових копіях.

Роз`яснити, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає зазначені вище вимоги, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усуне недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею і апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя Солодовніков Р.С.

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112573024
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування удочеріння

Судовий реєстр по справі —348/1758/23

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні