Ухвала
від 01.08.2023 по справі 911/2634/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"01" серпня 2023 р., м. Київ Справа № 911/2634/20

Господарський суд Київської області у складі судді Черногуза А.Ф., розглянувши заяву позивача про забезпечення доказів, що подана в межах справи за позовом Садівничого товариства "Деснянка-2 (Укр.газ)" (07412, Київська обл., Броварський р-н, с. Рожни, вул. 1 Південна, буд. 22, код ЄДРПОУ 42497109)

до Садівничого об`єднання "Трудовик" (07412, Київська обл., Броварський р-н, с. Рожни, вул. Центральна , буд. 1А, код ЄДРПОУ 23567169)

за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору:

Державний реєстратор КП "Агенція адміністративних послуг" Колодій Олег Валентинович, Садівниче товариство "Автомагістраль", Садівниче товариство "Автомагістраль-1 ТР.Ф.", Садівниче товариство "Антей", Садівниче товариство "Бджілка", Садівниче товариство "Берегове", Громадська організація "Садівниче товариство "Будівельник 2", Садівниче товариство "Берізка", Садівниче товариство "Гідротехнік", Садівниче товариство "Десна-1", Садівниче товариство "Десна-2", Садівниче товариство "Десна-3", Садівниче товариство "Десна-4", Садівниче товариство "Деснянка-1", Садівниче товариство "Деснянка-2", Садівниче товариство "Деснянка-3", Садівниче товариство "Джерело", Садівниче товариство "Дізель", Садівниче товариство "Дорожник", Садівниче товариство "Здоров`я", Садівниче товариство "Зелений Луг", Садівниче товариство "Зоря", Садівниче товариство «Колос», Садівниче товариство "Кооператор", Громадська організація "Садівниче товариство "Мінвуз", Садівниче товариство "Мебельщик", Садівниче товариство "Медик", Садівниче товариство "Меліоратор", Садівниче товариство "Металург", Садівниче товариство "Механізатор" Садівниче товариство "Наука" Садівниче товариство "Нива", Садівниче товариство "Нива-2", Садівниче товариство "Орбіта", Садівниче товариство "Полімер", Садівниче товариство "Портовик 2" КДБ, Садівниче товариство "Портовик Річпорт", Садівниче товариство "Прибрежний", Садове товариство "Приозерний", Садівниче товариство "Природа", Садівниче товариство "Прометей", Садівниче товариство "Промінь",

Садівниче товариство "Радуга-Факел", Садівниче товариство "Ремонтник", Садівниче товариство "Ромашка", Садівниче товариство "Росинка", Садівниче товариство "Світлотехнік" , Садівниче товариство "Топливний", Садівниче товариство "Троянда 2", Садівниче товариство "Троянда-1", Садівниче товариство "Хімік", Садівниче товариство "Чайка", Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство "Шляховик"

про визнання недійсним рішення позачергової конференції уповноважених представників членів Садівничого об`єднання "Трудовик" від 08.09.2019 та скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи,

за участю представників:

позивача: Тукман Юрій Вікторович;

відповідача: Іванченко Олександр Володимирович;

третіх осіб: не з`явились,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області надійшла заява позивача про забезпечення доказів, що подана в межах справи № 911/2634/20.

В силу статті 110 ГПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Суд повідомляє, що за частиною 2 статті 110 ГПК України способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Суд перевірив та встановив, що заява про забезпечення доказів відповідає вимогам, що викладені у статті 111 ГПК України.

Відповідно до статті 112 ГПК України заява про забезпечення доказів розглядається у судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду.

Засідання з розгляду заяви про забезпечення доказів проводилось 01.08.2023. До суду з`явилися представники позивача та відповідача. Представник позивача виступив з обґрунтуванням необхідності забезпечення доказів. Представник відповідача висловив свої заперечення щодо заяви про забезпечення доказів.

Доцільність у забезпеченні наведених доказів, за словами позивача, полягає в тому що незважаючи на ухвалу Господарського суду Київської області від 17.08.2022 у справі № 911/2634/20 відповідачем на вимогу суду не надані документи, що підтверджують реєстрацію уповноважених представників садівничих товариств, які приймали участь в 42-й конференції уповноважених представників членів садівничого об`єднання «Трудовик» від 08.09.2019, а саме реєстр повноважних представників членів СО «Трудовик» присутніх на позачерговій 42-й Конференції від 08.09.2019 та документи, які підтверджують повноваження уповноважених представників садівничих товариств, які приймали участь в 42-й конференції уповноважених представників членів садівничого об`єднання «Трудовик» від 08.09.2019, зокрема копії протоколів загальних зборів, яким уповноважують особу на участь в конференції, а також документів, що підтверджують повноваження керівників садівничих товариств, мандат делегатам на конференцію.

Позивач звертав увагу суду, що із копій бюлетенів голосування на 42-й позачерговій Конференції СО «Трудовик» від 08.09.2019, доданих відповідачем до заперечення на позов, вбачається, що в спірній конференції приймали участь 35 уповноважених представників садівничих товариств, а саме: «Антей», «Наука», «Бджілка», «Автомагістраль-1 ТР.Ф.», «Автомагістраль», «Берегове», «Будівельник-2», «Будівельник-1», «Десна-1», «Десна-2», «Десна-3», «Деснянка-1», «Дізель», «Дорожник», «Дружне», «Здоров`я», «Медик», «Зоря», «ЗЕЛЕНИЙ ЛУГ»,

Таким чином, для встановлення дотримання Статуту щодо порядку проведення позачергової конференції, необхідно дослідити документи, що можуть бути належними доказами у справі, і які знаходяться безпосередньо у зазначених садівничих товариствах, а саме докази, які підтверджують повноваження представників садівничих товариств, які приймали участь в 42-й Конференції уповноважених представників членів Садівничого об`єднання «Трудовик» від 08.09.2019, зокрема протоколи загальних зборів товариств, якими уповноважують особу на участь в позачерговій 42-й конференції СО «Трудовик».

Враховуючи те, що зазначені садівничі товариства ухвалою Господарського суду Київської області від 17.08.2022, залучені у справі № 911/2634/20 як треті особи, позивач вважав за необхідне забезпечити докази, способом витребування їх у садівничих товариств, представники яких приймали участь в голосуванні на 42-й позачерговій Конференції СО «Трудовик» від 08.09.2019р., та витребувати для огляду оригінали протоколів загальних зборів від СТ за підписом голови та секретаря, що підтверджувало їх повноваження на спірній конференції.

Також, заявник зауважив: як вбачається із матеріалів реєстраційної справи СО «Трудовик», наданої Броварською районною державною адміністрацією Київської області на виконання ухвали Господарського суду Київської області від 21.12.2020р. у справі № 911/2634/20, вказаний документ (реєстр повноважних представників членів СО «Трудовик» присутніх на позачерговій 42-й Конференції від 08.09.2019) державному реєстратору не надавався для проведення реєстраційної дії, з чого можливо зробити висновок, що реєстр уповноважних представників членів СО «Трудовик» присутніх на позачерговій 42-й Конференції від 08.09.2019 знаходиться саме у СО «Трудовик», а оригінали документів, які підтверджують повноваження уповноважених представників садівничих товариств, які приймали участь в 42-й Конференції уповноважених представників членів Садівничого об`єднання «Трудовик» від 08.09.2019р., знаходяться у садівничих товариствах.

Відтак, позивач просив суд забезпечити докази у справі №911/2634/20 способом:

витребування оригіналів протоколів загальних зборів садівничих товариств «Антей», «Наука», «Бджілка», «Автомагістраль-1 ТР.Ф.», «Автомагістраль», «Берегове», «Будівельник-2», «Будівельник-1», «Десна-1», «Десна-2», «Десна-3», «Деснянка-1», «Дізель», «Дорожник», «Дружне», «Здоров`я», «Медик», «Зоря», «ЗЕЛЕНИЙ ЛУГ», «Меліоратор», «Металург», «Механізатор», «Портовик Річпорт», «Орбіта», «Нива», «Мінвуз», «Портовик 2 КДБ», «Приозерний», «Троянда-2», «Топливний», «Сварщик», «Чайка», «Ромашка», «Ремонтник», «Природа», що підтверджувало їх повноваження на 42-й позачерговій Конференції Садівничого об`єднання «Трудовик» від 08.09.2019р., у вказаних товариствах;

витребування оригіналу Реєстру повноважних представників членів СО "Трудовик" присутніх на позачерговій 42-й Конференції 08.09.2019р. у СО "Трудовик" або іншого документу, що підтверджує реєстрацію представників садівничих товариств на вказаній конференції (реєстраційного списку) у Садівничому об`єднанні «Трудовик».

Незважаючи на те, що заява про забезпечення шляхом витребування доказів подана за межами підготовчого провадження у справі, коли у справі мають бути зібрані всі докази для їх дослідження на стадії розгляду справи по суті, проаналізувавши наведені сторонами твердження, суд вважає за необхідне надати позивачу змогу отримати документи шляхом забезпечення доказів на стадії розгляду справи по суті, враховуючи те, що докази, які просить забезпечити позивач, входять до предмету доказування у справі та можуть дійсно вплинути на результат розгляду справи.

В той же час, слід відзначити, що забезпечення доказів шляхом їх витребування у садівничих товариств судом, може відбуватися у разі, якщо такі товариства належним чином зареєстровані у встановленому законом порядку та внесені до Єдиного реєстру юридичних осіб, мають офіційну адресу та інші засоби зв`язку. Разом з тим, серед осіб, у яких позивач просить витребувати протоколи загальних зборів, що підтверджують повноваження на 42-й позачерговій конференції СО «Трудовик» наведено такі товариства, як «Будівельник-1», «Будівельник-2», «Мінвуз» (Громадська організація), «Дружне», «Сварщик», які в момент проведення 42-ї позачергової конференції СО «Трудовик» (станом на 02.10.2019) не були зареєстровані у визначеному законом порядку, відповідно, щодо таких осіб не існувало відомостей про їх державну реєстрацію та набуття ними певної правосуб`єктності.

Тож суд вважає за можливе забезпечити докази шляхом витребування протоколів загальних зборів за виключенням наведених товариств, які в спірний період проведення спірної конференції не набули статусу юридичних осіб.

Також суд витребовує у відповідача оригінал для огляду у судовому засіданні реєстру повноважених представників членів об`єднання «Трудовик», присутніх на позачерговій 42-й конференції 08.09.2019 або іншого документу, що підтверджує реєстрацію представників на вказаній конференції.

Принагідно суд зауважує, що вказані оригінали доказів потрібно надати у судове засідання, що відбудеться 29.08.2023 о 16:00 в приміщенні Господарського суду Київської області на вулиці С. Петлюри, 16/108 у місті Києві.

Ухвала суду, як визначено пунктом 1 частини 1 статті 232 ГПК України, є видом судового рішення.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Згідно частини 1 статті 18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Керуючись ст. ст. 110-112, 234 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Заяву позивача про забезпечення доказів задовольнити частково.

2.Забезпечити докази у справі №911/2634/20 шляхом витребування для огляду у судовому засіданні у садівничих товариств «Антей», «Наука», «Бджілка», «Автомагістраль-1 ТР.Ф.», «Автомагістраль», «Берегове», «Десна-1», «Десна-2», «Десна-3», «Деснянка-1», «Дізель», «Дорожник», «Здоров`я», «Медик», «Зоря», «Зелений луг», «Меліоратор», «Металург», «Механізатор», «Портовик Річпорт», «Орбіта», «Нива», «Портовик 2 КДБ», «Приозерний», «Троянда-2», «Топливний», «Чайка», «Ромашка», «Ремонтник», «Природа», оригіналів протоколів загальних зборів, що визначали повноваження їх представників на 42-й позачерговій Конференції Садівничого об`єднання «Трудовик» від 08.09.2019р.(належним чином посвідчені копії надати для долучення до матеріалів справи)

3.Забезпечити докази у справі №911/2634/20 шляхом витребування у Садівничого об`єднання "Трудовик" (07412, Київська обл., Броварський р-н, с. Рожни, вул. Центральна , буд. 1А, код ЄДРПОУ 23567169) для огляду у судовому засіданні оригіналу Реєстру повноважних представників членів об`єднання "Трудовик" присутніх на позачерговій 42-й Конференції 08.09.2019р. або іншого документу, що підтверджує реєстрацію представників садівничих товариств на вказаній конференції (реєстраційного списку) (належним чином завірену копію надати до матеріалів справи).

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 ГПК України.

Ухвала суду підлягає оскарженню в порядку та строки, визначені ст. ст. 254-256 ГПК України.

Повний текст ухвали підписано 02.08.2023.

Суддя А.Ф. Черногуз

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112577875
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2634/20

Рішення від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Рішення від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 09.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 12.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні