Постанова
від 13.07.2010 по справі 1355/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" липня 2010 р.

13 год.30 хв. Справа № 2-а-1355/10/2170

Херсонський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді: Василя ки Д.К.,

при секретарі: Бабкіній О.В. , за участю представника поз ивача Даніщука С.Ю., розгл янувши у відкритому судовому засіданні адміністративну с праву за позовом державної п одаткової інспекції у Берисл авському районі Херсонської області до Новобериславськ ого сільського житлово-комун ального підприємства "Джерел о" про стягнення заборговано сті по податку з доходів фізи чних осіб,

встановив:

Державна податкова ін спекція у Бериславському рай оні (далі - позивач) звернулася з адміністративним позовом до Новобириславського сільс ького житлово-комунального п ідприємства "Джерело" (далі - в ідповідач), у якому просить ст ягнути з відповідача заборго ваність по податку з доходів фізичних осіб за 4 квартал 2009 р оку в сумі 379,35 грн.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, позов просив за довольнити, мотивуючи це тим , що згідно розрахунку позовн их заяв Новобириславського с ільського житлово-комунальн ого підприємства "Джерело" по податку з доходів фізичних о сіб, податкових розрахунків сум доходу, нарахованих (спла чених) на користь платників п одатку, і сум утриманого з них податку за відповідачем рах ується борг по податку з дохо дів фізичних осіб в сумі 379,35 гр н., який до теперішнього часу н е сплачено.

Представник відповід ача в судове засідання не з'яв ився, хоч був своєчасно повід омлений про день і час слухан ня справи, заперечень проти п озову суду не надав.

Суд, заслухавши пояснення п редставника позивача, переві ривши матеріали справи та до слідивши надані докази, прий шов до наступного.

Новобериславське сіл ьське житлово-комунальне під приємство "Джерело" зареєстр оване Бериславською районно ю державною адміністрацією Х ерсонської області 13.03.03 року т а взято на облік до ДПІ у Берис лавському районі 27.03.03 року.

За результатами здійсненн я фінансово-господарської ді яльності відповідач має забо ргованість не перерахованог о податку з доходів фізичних осіб в сумі 379,35 грн., що підтверд жується податковими розраху нками сум доходу, нараховани х (сплачених) на користь платн иків податку, і сум утриманог о з них податку за 4 квартали 2009 р.

Відповідно ч.3 п.1 ст.9 Закону У країни "Про систему оподатку вання" від 25.06.1991 р. №1251-ХІІ платник податків зобов'язаний сплач увати належні суми податків і зборів (обов'язкових платеж ів) в установлені законом стр оки. Однак, відповідачем дани й обов'язок не виконано.

Згідно ст.1 Закону України "П ро податок з доходів фізични х осіб" від 22.05.2003 р. №889-ІV, податок з доходів фізичних осіб це пла та фізичної особи за послуги , які надаються їй територіал ьною громадою, на території я кої така фізична особа має по даткову адресу або розташова но особу, що утримує цей подат ок відповідно до норм цього З акону.

Положеннями п.п.16.3.2 п.16.3 ст.16 заз наченого Закону передбачено , що юридична особа за своїм мі сцезнаходженням та місцезна ходженням своїх підрозділів , а уповноважений підрозділ з а своїм місцезнаходженням, о дночасно з поданням документ ів на отримання коштів для ви плати належних платникам под атку доходів сплачує (перера ховує) суми утриманого подат ку на відповідні розподільчі рахунки, відкриті в територі альних управліннях Державно го казначейства України.

Відповідно до п.п.16.3.4 та п.п.16.3.5 п . 16.3 ст.16 Закону України "Про пода ток з доходів фізичних осіб" к онтроль за правильністю та с воєчасністю сплати податку з дійснює податковий орган за місцезнаходженням юридично ї особи або її уповноваженог о підрозділу. Відповідальніс ть за своєчасне та повне пере рахування сум податку до від повідного місцевого бюджету несе юридична особа або її уп овноважений підрозділ, що на раховує (виплачує) оподатков уваний дохід.

Згідно ст. 17 вищевказаного З акону Новобириславське сіль ське житлово-комунальне підп риємство "Джерело" є особою, ві дповідальною за нарахування , утримання та сплату (перерах ування) до бюджету податку з д оходів у вигляді заробітної плати.

Як вбачається з розрахунку позовних заяв по Новобирисл авському сільському житлово -комунальному підприємству " Джерело" по податку з доходів фізичних осіб, розрахунку су м доходу, нарахованого (сплач еного) на користь платників п одатку і сум утриманого з них податку (форма 1 ДФ) за 4 квартал 2009 року, відповідачем нарахов ано податку з доходів фізичн их осіб в сумі 759,26 грн., частково сплачено 379,91 грн.

Відповідно до вимог п.7.7 ст.7 З акону України №2181-ІІІ, податко вий борг погашається поперед ньо погашенню податкових зоб ов'язань, які не є податковим б оргом, у порядку календарної черговості його виникнення, а в разі одночасного його вин икнення за різними податками . зборами (обов'язковими плате жами) - у рівних пропорціях.

Таким чином, сума не перерах ованого податку з доходів фі зичних осіб за 4 квартал 2009 року складає 379,35 грн.

Згідно п.п.3.2.1 п.3.2 ст.3 Зако ну України "Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами " № 2181 від 21.12.2000 р. у будь-яких випад ках коли платник податків зг ідно із законами з питань опо даткування уповноважений ут римувати податок, збір (обов'я зків платіж), якими оподатков уються інші особи, у тому числ і податки на доходи фізичних осіб, дивіденди, репатріацію , додану вартість, акцизні збо ри, а також будь-які інші подат ки, що утримуються з джерела в иплати, сума таких податків, з борів (обов'язкових платежів ) вважається бюджетним фондо м, який належить державі або т ериторіальній громаді та ств орюється від їх імені.

Отже, відповідач зобов'язан ий був одразу після утриманн я сум даного виду податку пер ерахувати їх на відповідні р ахунки територіального упра вління Державного казначейс тва України. Оскільки дані ви моги відповідачем не виконан о, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсяз і.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 12, 17 , 19, 71, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Новобериславсь кого сільського житлово-кому нального підприємства "Джере ло" (74371, Херсонська обл., Берисла вський район, с. Новоберислав , вул. Комарова 72, код 32392590) заборг ованість по податку з доході в фізичних осіб за 4 квартал 2009 року в сумі 379 (триста сімдесят девять) грн. 35 коп. та перерахув ати на р/р 33212800700051 в ГУДКУ м. Херсон , МФО 852010 код 24103704.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі в 10-денний строк з дня її п роголошення, а в разі складен ня постанови у повному обсяз і відповідно до ст. 160 КАС Украї ни - з дня складення в повному обсязі заяви про апеляційне оскарження і подання після ц ього протягом 20 днів апеляцій ної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осі б, які беруть участь у справі. Якщо постанову було проголош ено у відсутності особи, яка б ере участь у справі, то строк п одання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дн я отримання нею копії постан ови.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки. У р азі подання апеляційної скар ги постанова, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Повний текст постанови виг отовлений та підписаний 15 ли пня 2010 р..

Суддя Василя ка Д.К.

кат. 6.6.4

Дата ухвалення рішення13.07.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу11259196
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1355/10/2170

Постанова від 13.07.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні