Ухвала
від 02.08.2023 по справі 644/766/23
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 644/766/23

Провадження № 2-о/643/98/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2023 року м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Харченко А.М.

присяжних Гершанніка О.В.

Тулупової Л.В.

за участю секретаря Костенюк А.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Опікунська рада Адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Харківської міської ради, про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки та заміну опікуна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просив визнати його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначити його опікуном, посилаючись на те, що 13.01.2004 року рішенням виконавчого комітету Орджонікідзевської ради міста Харкова № 7/30 дружину заявника ОСОБА_3 було призначено піклувальником над сином ОСОБА_2 , 1980 року народження, в зв`язку з тим, що останній є інвалідом дитинства другої групи. ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вважає, що його син внаслідок захворювання не може усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Ухвалою суду від 11 травня 2023 року залучено в якості заінтересованої особи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Опікунська рада Адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки та заміну опікуна Орган опіки та піклування виконавчого комітету Харківської міської ради; призначено по справі судово-психіатричну експертизу, провадження якої доручене 18 відділенню судово-психіатричної експертизи КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» та зупинене провадження по справі.

07.06.2023 на електронну адресу суду з КНП ХОР «Обласна клінічна лікарня №3» надійшов лист №162 від 07.06.2023, що після 30.06.2023 відділення судово-психіатричної експертизи припиняє функціонування у зв`язку із звільненням співробітників амбулаторного відділення судово-психіатричної експертизи. Експертизи, що були доручені експертам їхнього закладу за матеріалами справи та отримані в повному обсязі з необхідною документацією в строк до 31.05.2023 будуть проводитися в строк до 15.06.2023.

17.07.2023 справа повернута до суду без виконання ухвали від 11 травня 2023 року.

Ухвалою суду від 20 липня 2023 року відновлено провадження по справі та справа призначена до розгляду в підготовчому судовому засіданні.

За правилами ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши матеріали справи, прийшов до наступного.

За змістом частини 1 статті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психіатричного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідноз ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законами та прийнятими відповідно до них іншими нормативно-правовими актами.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 є інвалідом дитинства другої групи безстроково.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Для вирішення питання необхідно провести судово-психіатричну експертизу, так як для визначення страждає ОСОБА_2 на психічне захворювання, розуміє він значення своїх дій та може ними керувати необхідні спеціальні знання, для проведення якої потрібні медичні документи, які знаходяться в КЗОЗ «ХМПНД № 3» та в КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3».

Враховуючи, що в матеріалах справи містяться достатні дані про психічний розлад ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вирішення питання про те, чи може вона розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Харківської Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд.46).

В зв?язку з вищевикладеним, суд вважає за необхідне вилучити в КНП «Харківський міський психоневрологічний диспансер № 3» Харківської міської ради та КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» медичну документацію у відношенні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Керуючись ст.ст. 252 ч.1 п.5, 258-260, 298 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Опікунська рада Адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Харківської міської ради, про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки та заміну опікуна, судово-психіатричну експертизу, провадження якої доручити експертам Харківської Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд.46).

Перед експертами поставити наступні питання:

Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на психічне захворювання?

Чи розуміє він значення своїх дій у зв?язку з захворюванням, чи може він ними керувати?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Вилучити в КНП «Харківський міський психоневрологічний диспансер № 3» Харківської міської ради та КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» документацію у відношенні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що мешкає: АДРЕСА_1 .

Надати в розпорядження експертів медичну документацію у відношенні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Харченко А.М.

Присяжні Гершаннік О.В.

Тулупова Л.В.

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112598658
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки та заміну опікуна

Судовий реєстр по справі —644/766/23

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні