Ухвала
від 31.07.2023 по справі 202/14817/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/14817/23

Провадження № 1-кс/202/6382/2023

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

31 липня 2023 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні скаргу військової частини НОМЕР_1 на бездіяльність посадових осіб Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Краматорську, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, -

В С Т А Н О В И В:

Представник військової частини НОМЕР_1 звернувся дослідчого суддіІндустріального районногосуду містаДніпропетровська зіскаргою,в якійпросить зобов`язатиуповноважену особуТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Краматорську,внести доЄдиного реєструдосудових розслідуваньвідомості зазаявою від01.03.2023про кримінальне правопорушення.

Скарга обґрунтована тим, що до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, надіслано заяву щодо вчинення кримінального правопорушення, яка отримана уповноваженою особою Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, в якій просив внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення. Однак відомості за його заявою у встановлений строк до Єдиного реєстру досудових розслідувань не були внесені.

Представник військової частини НОМЕР_1 надав заяву про розгляд скарги в їх відсутність.

Територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, явку свого представника в судове засідання не забезпечило, повідомлялося про розгляду скарги.

Слідчий суддя, вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Зі змісту скарги військової частини НОМЕР_1 та доданих до неї матеріалів слідчим суддею встановлено, що до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, надіслано заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Розглядаючи скаргу, слідчий суддя враховує, що відповідно до пункту 1частини 1статті 303КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Також слідчий суддя, враховуючи обставини зазначені в скарзі, вважає можливим поновити строк для звернення зі скаргою до слідчого судді.

Згідно з частиною 1 статті 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

При цьому відомості, які підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань та їх перелік визначені в частині 5 статті 214 КПК України, відповідно до якої до Єдиного реєстру досудових розслідувань, серед інших відомостей, підлягає внесенню короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженим наказом Офісу Генерального прокурора від 30.06.2020 № 298, також визначено, що відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам пункту 4 частини 5 статті 214 КПК України, зокрема, мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Отже, виходячи зі змісту статті 214 КПК України, заява про кримінальне правопорушення як передумова для початку досудового розслідування для внесення відомостей за такою заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань повинна містити виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Заява командира військової частини НОМЕР_1 про кримінальне правопорушення відповідає вищевказаним вимогам, при цьому слідчий суддя звертає увагу, що наявність чи відсутність ознак кримінального правопорушення може бути встановлена лише під час проведення досудового розслідування.

Отже, скарга щодо зобов`язання уповноваженої особи Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Краматорську внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою командира військової частини НОМЕР_1 підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 303-304, 306-307, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу командира військової частини НОМЕР_1 на бездіяльність посадових осіб Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Краматорську, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою командира військової частини НОМЕР_1 від 01.03.2023 вих. № 13-03-3781/23 щодо можливого вчинення кримінального правопорушення військовослужбовцем ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112599410
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —202/14817/23

Ухвала від 31.07.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні