Ухвала
від 03.08.2023 по справі 383/1173/23
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/1173/23

Номер провадження 1-кс/383/296/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2023 року слідчий суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бобринець Кіровоградської області в залі судових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області клопотання старшого дізнавача сектору дізнання ВП №3 (м. Бобринець) Кропивницького РУП ГУНП Кіровоградській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні №42023120040000053 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.05.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Старший дізнавач сектору дізнання ВП №3 (м. Бобринець) Кропивницького РУП ГУНП Кіровоградській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим начальником Бобринецького відділу Знамянської окружноїпрокуратури ОСОБА_4 про наданнятимчасового доступудо речейі документів, а саме до медичних карток з усіма додатками громадян згідно переліку, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Необхідність надання тимчасового доступу до речей і документів слідчий пов`язує з розслідуванням кримінального провадження №42023120040000053 від 29.05.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України де встановлення вказаної в клопотанні інформації, має значення для з`ясування всіх суттєвих обставин у кримінальному провадженні.

Дізнавач ВП №3 (м.Бобринець) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, від нього до суду надійшла заява, в якій просить розглянути клопотання за його відсутності та задовольнити його.

В судове засідання представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Дослідивши матеріали клопотання та зваживши доводи викладені в ньому, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно дост. 131 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст.132КПК України для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 статті 132 КПК України визначено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх-здійснити їх виїмку.

Згідно ч. 2ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Разом з тим, положеннями ч.2ст. 160 КПК Українивстановлені чіткі вимоги до змісту клопотання, з яким звертається сторона кримінального провадження до слідчого судді, при цьому в змісті клопотання, серед іншого повинно бути зазначено значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Стаття 162 КПК Українидає визначення речам і документам, які містять охоронювану законом таємницю. Так, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать зокрема відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Згідно ч. 5, 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів.

Отже, надання тимчасового доступу до речей і документів здійснюється виключно у випадку доведення стороною кримінального провадження у своєму клопотанні обставин, передбачених ч. ч. 5, 6ст. 163 КПК України з урахуванням загальних правил застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Аналізуючи зазначені норми чинного кримінального процесуального закону України з врахуванням характеру запитуваних дізнавачем документів, слідчий суддя приходить до висновку, що лише за доведеності стороною кримінального провадження в сукупності вищезазначених обставин відповідно до вимог ч. 2ст. 160 КПК України, слідчий суддя має право постановити ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Але,при цьому, дізнавачем взагаліне наведеноу клопотанніта недоведено,що потреби досудового розслідування у даному кримінальному провадженні виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні та що саме тимчасовим доступом до вказаних у клопотанні документів може бути виконане завдання, для виконання якого дізнавач звертається із клопотанням.

Також не доведено, що вказані у клопотання документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, так як не зазначено, які саме обставини можуть бути встановлені з медичних карток зазначених у клопотанні осіб, та які саме відомості містяться у зазначених документах на обгрунтування їх суттєвості значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні №42023120040000053 від 29.05.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 358 КК України.

Крім того, ініціатором клопотання не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення запитуваних ним документів існує реальна загроза їх зміни або знищення, або того, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів.

Оцінивши в сукупності надані докази, а також врахувавши встановленні в судовому засіданні обставини, слідчий суддя приходить до висновку про необґрунтованість клопотання, де дізнавачем взагалі не зазначено чітко та конкретно, які саме відомості містяться в витребуваних документах та обґрунтованості їх значимості для кримінального провадження, які обставини можуть бути встановленні цими документами та докази того, що вони містяться саме в зазначених медичних картках цих осіб та не доведено, що без такого втручання в права і свободи особи, як тимчасовий доступ, виконати завдання досудового розслідування буде неможливо.

Таким чином, враховуючи вищевикладене та відсутність належного обґрунтування в клопотанні достатності підстав для надання тимчасового доступу до документів, що містять відомості, які можуть становити лікарську таємницю вважаю, що вказане вище клопотання дізнавача про тимчасовий доступ до речей і документів не підлягає задоволенню.

З огляду на перераховані обставини, керуючись ст.ст. 131, 132, 159, 160, 162-164 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання старшого дізнавача сектору дізнання ВП №3 (м. Бобринець) Кропивницького РУП ГУНП Кіровоградській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42023120040000053 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.05.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України -відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБобринецький районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.08.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112599879
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —383/1173/23

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні