Ухвала
від 01.08.2023 по справі 134/1152/18
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 134/1152/18

Номер провадження 1-кп/142/17/23

У Х В А Л А

Іменем України

01 серпня 2023 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

В складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні кримінальне провадження про кримінальне правопорушення, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № № 12018020190000286 від 07 серпня 2018 року

по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Заріччя Ружинського району Житомирської області, українця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, одруженого, працюючого, проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше судимого, а саме : 26 липня 2018 року Гайсинським районним судом Вінницької області за ч.3 ст.185 КК України та призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнено від призначеного покарання та встановлено 1 рік іспитового строку.

у вчиненнізлочину (кримінальногоправопорушення),передбаченого ч.1ст.307КК України,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженніПіщанського районногосуду Вінницькоїобласті перебуваєкримінальне провадженняпро кримінальне правопорушення, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018020190000286 від 07 серпня 2018 року, по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні злочину (кримінального правопорушення), передбаченого ч. 1 ст. 307 КК України.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав та просив задовольнити раніше подане клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком на 60 днів, мотивуючи його тим, що обвинувачений зловживає своїми процесуальними правами, будучи належним чином повідомлений про місце і час розгляду справи судом, неодноразово не з`являвся у судові засідання. На підставі викладеного прокурор вважає, що стосовно обвинуваченого ОСОБА_4 доцільно застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки менш суворі запобіжні заходи, передбачені ст. 176 КПК не будуть дієвими та не можуть забезпечити виконання обвинуваченим процесуальних обов`язків, що випливають із ч. 5 ст. 194 КПК України. А також просив залишити без розгляду клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки обвинувачений ОСОБА_4 добровільно сам разом із адвокатом ОСОБА_5 прибули до суду. А тому відпала необхідність у розгляді зазначеного клопотання.

Захисник обвинуваченого - адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні просив відмовити у задоволенні клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою за його необґрунтованістю, та заявлив клопотання про застосування до обвинуваченого більш м`якого запобіжного заходу у виді особистого зобов`язання. А також підтримав думку прокурора про залишення клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки наразі розгляд даного клопотання є недоцільним, так як обвинувачений самостійно прибув до суду.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовомузасіданні підтримавдумку свогозахисника тапросиввідмовити у задоволенні клопотання прокурора про обрання відносно нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою, повідомив, що не з`являвся в судові засідання з поважних причин, підтримав клопотання його захисника про обрання йому запобіжного заходу у виді особистого зобов`язання. А також пояснив суду, що одружився та влаштувався на роботу, має постійний заробіток та змінив місце проживання, зобов`язався в наступне судове засідання надати підтверджуючі документи.

Суд, заслухавши клопотання прокурора, думку захисника, пояснення обвинуваченого, дослідивши матеріали кримінального провадження приходить до наступного висновку.

Статею 350 КПК України передбачено, що клопотання учасників судового провадження розглядаються судом після того, як буде заслухана думка щодо них інших учасників судового провадження, про що постановляється ухвала. Відмова в задоволенні клопотання не перешкоджає його повторному заявленню з інших підстав.

Відповідно до ст. 186 КПК України, клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого або з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, обвинуваченим, його захисником до суду відповідного клопотання.

Згідно ч. 1 ст. 331 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого. Згідно положень ч. 2 ст. 331 КПК України, вирішення питання судом щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченому главою 18 цього Кодексу.

Стаття 177 КПК України передбачає, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу.

Прокурор, звертаючись з клопотанням про застосування щодо обвинуваченого ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та при розгляді клопотання в судовому засіданні, довів про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, однак залишилися недоведеними підстави вважати, що існують ризики перешкоджати розгляду кримінального провадження, оскільки обвинувачений ОСОБА_4 не зловживав своїми процесуальними правами, з`являвся в судові засідання та заздалегідь повідомляв про причини неможливості явки до суду. також при розгляді клопотання в судовому засіданні прокурором не були доведені обставини, які свідчать про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 194 КПК України, якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті (недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні), слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

Отже, враховуючи вищевикладене, беручи до уваги наявність постійного місця проживання обвинуваченого, місця роботи, а також не доведення стороною обвинувачення обставин, які свідчать про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, суд вважає за можливе застосувати відносно обвинуваченого ОСОБА_4 більш м`який запобіжний захід, ніж зазначений у клопотанні про застосування тримання під вартою, у вигляді особистого зобов`язання.

Відповідно до ст. 179 КПК України, особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу. Підозрюваному, обвинуваченому письмово під розпис повідомляються покладені на нього обов`язки та роз`яснюється, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Контроль за виконанням особистого зобов`язання здійснює слідчий, а якщо справа перебуває у провадженні суду, - прокурор.

Частиною п`ятою ст.194 КПК України передбачено, якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором, а саме:

1) прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю;

2) не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

3) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

4) утримуватися від спілкування з будь-якою особою, визначеною слідчим суддею, судом, або спілкуватися з нею із дотриманням умов, визначених слідчим суддею, судом;

5) не відвідувати місця, визначені слідчим суддею або судом;

6) пройти курс лікування від наркотичної або алкогольної залежності;

7) докласти зусиль до пошуку роботи або до навчання;

8) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

9) носити електронний засіб контролю.

Враховуючи вказані обставини, суд приходить до переконання, що такий запобіжний захід, як особисте зобов`язання забезпечить дотримання обвинуваченим процесуальних обов`язків під час розгляду кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 178, 179, 183, ст. 194, ч. 3 ст. 331, ст.350, ч. 2 ст. 369, 370 - 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора про дозвіл на затримання з метою приводу обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, залишити без розгляду.

В задоволенні клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно обвинуваченого ОСОБА_4 - відмовити.

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 та його захисника - адвоката ОСОБА_5 про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання - задовольнити.

Обрати обвинуваченому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю с. Заріччя Ружинського району Житомирської області, українцю, громадянину України, з повною загальною середньою освітою, одруженому, працюючому, раніше судимому, запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Зобов`язати обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прибувати до суду, який розглядає кримінальне провадження № 134/1152/18, за першою вимогою.

Покласти на обвинуваченого наступні обов`язки:

1) не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу суду;

2) повідомляти суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

Роз`яснити обвинуваченому ОСОБА_4 , що в разі невиконання покладених на нього обов`язків до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Копію ухвали суду вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала суду щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення до Вінницького апеляційного суду .

Суддя:

Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112601240
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № № 12018020190000286 від 07 серпня 2018 року по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Заріччя Ружинського району Житомирської області, українця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, одруженого, працюючого, проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше судимого, а саме : 26 липня 2018 року Гайсинським районним судом Вінницької області за ч.3 ст.185 КК України та призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнено від призначеного покарання та встановлено 1 рік іспитового строку. у вчиненнізлочину (кримінальногоправопорушення),передбаченого ч.1ст.307КК України

Судовий реєстр по справі —134/1152/18

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 26.05.2020

Кримінальне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні