Ухвала
від 02.08.2023 по справі 506/584/23
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 506/584/23

Провадження № 2/506/125/23

У Х В А Л А

про продовження підготовчого провадження,

витребування доказів та оголошення перерви

у підготовчому засіданні

02.08.2023 року с.м.т. Окни

Красноокнянський районний суд Одеської області

в складі головуючого судді Чеботаренко О.Л.

за участю секретаря судового засідання Яцькова К.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в с.м.т. Окни цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Окнянської селищної ради Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач та його представник адвокат Крушенівський Р.О. в підготовче судове засідання не з`явилася, однак від представника позивача до суду надійшла заява про проведення підготовчого судового засідання у їх відсутність. Крім того, у заяві представник позивача просив витребувати з Ананьївської державної нотаріальної контори Одеської області відомості щодо відкриття спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та продовжити строк підготовчого провадження /а.с.46/.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності /а.с.42/.

Тому підготовче судове засідання проведено у відсутність сторін, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

Розглянувши клопотання представника позивача про витребування доказів та продовження строку підготовчого провадження, суд прийшов до наступного висновку.

Згідно ч.1 та п.п.1, 10 ч.2 ст.2 Цивільного процесуального кодексу України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави, а основними засадами (принципами) цивільного судочинства є: верховенство права та розумність строків розгляду справи судом.

Ч.2 ст.12 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Відповідно до п.4 ч.5 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з п.3 ч.2 ст.198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

П.7 ч.2 ст.197 ЦПК України передбачено, що у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

При цьому, відповідно до ч.ч.1, 3, 6 ст.84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Так як відомості, які можуть міститися в спадковій справі, мають важливе значення для встановлення наявності або відсутності обставин, які мають значення для розгляду справи, то суд вважає, що клопотання представника позивача слід задовольнити.

При цьому, ч.3 ст.189 ЦПК України встановлено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження по справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи до розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін та або з ініціативи суду.

Провадження по справі відкрите 02 червня 2023 року.

Таким чином, так як 60-денний строк підготовчого провадження закінчується, а з урахуванням вищевикладених обставин, без продовження такого строку неможливо провести належну підготовку справи до розгляду, з метою розгляду справи в строки, передбачені ЦПК України, суд прийшов до висновку про необхідність продовження строку підготовчого провадження на 30 днів.

На підставі вищевикладеного, відповідно до п.4 ч.5 ст.198 ЦПК України в підготовчому судовому засіданні слід оголосити перерву.

Керуючись ст.ст. 84, 189, 197, 198, 223, 260 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника позивача адвоката Крушенівського Р.О. про продовження строку підготовчого провадження та витребування доказів по справі задовольнити.

Продовжити строк підготовчого провадження до 31.08.2023 року.

Оголосити в підготовчому судовому засіданні перерву до 30.08.2023 року до 09.30 год.

Витребувати з Ананьївської державної нотаріальної контори Одеської області відомості щодо відкриття спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також, у разі її відкриття - її належним чином посвідчену копію.

Копію ухвали направити сторонам по справі - для відома, а також Ананьївській державній нотаріальній конторі Одеської області - для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. Л. Чеботаренко

СудКрасноокнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112603382
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —506/584/23

Рішення від 30.08.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні