Рішення
від 04.08.2023 по справі 139/448/23
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/448/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2023 року смт Муровані Курилівці

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області в особі судді Коломійцевої В.І., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради, треті особи: Гімназія с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області, Мурованокуриловецька селищна рада Вінницької області про визнання протиправним припинення виплати середнього заробітку та стягнення середнього заробітку, -

ВСТАНОВИВ:

1. Стислий виклад позицій сторін.

ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Костюк Г.М. звернувся до суду з позовом до відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради, треті особи: Гімназія с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області, Мурованокуриловецька селищна рада Вінницької області про визнання протиправним припинення виплати середнього заробітку та стягнення середнього заробітку.

Позовні вимоги мотивовані тим, що з 2013 року по даний час ОСОБА_1 працює у Гімназії с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області на посаді директора. З 24 лютого 2022 року відповідно до Указу Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» ОСОБА_1 був мобілізований на військову службу до Збройних Сил України та проходить службу до теперішнього часу. 19 липня 2022 року йому було припинено збереження середнього заробітку за місцем роботи через правову невизначеність, зокрема, колізію норм частини третьої ст.119 КУпАП України та частини другої ст.57 Закону України «Про освіту». 13 квітня 2023 року відповідач відновив виплату середнього заробітку позивачу на період проходження ним військової служби, однак не виплатив такий середній заробіток в період з 19 липня 2022 по 12 квітня 2023 (включно), посилаючись на розбіжності в нормах права щодо підстав нарахування та виплати заробітної плати таким працівникам. Проте, частиною другою статті 57 Закону України "Про освіту" передбачено гарантії держави педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які передбачають, зокрема, що у разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за такими працівниками зберігається попередній середній заробіток. Зазначена норма Закону змінена не була, регулює спірні правовідносини та є нормою соціального законодавства та має пріоритет перед трудовим законодавством. Відтак, дії відповідача щодо припинення йому нараховувати та виплачувати середній заробіток з 19 липня 2022 по 12 квітня 2023 року, є протиправними. Тому, просить стягнути з відповідача на користь позивача середній заробіток за період з 19 липня 2022 по 12 квітня 2023 року (включно) в сумі 143 496 грн. 96 коп. без утримання податків й інших обов`язкових платежів та стягнути з відповідача судові витрати.

2. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 03.07.2023 позовну заяву було прийнято до розгляду судом та відкрито провадження у справі. Розгляд вирішено проводити в спрощеному позовному провадженні без виклику сторін.

Відповідач копію ухвали та доданих до неї матеріалів отримав 04.07.2023, відзив до суду не направив. Жодних заяв чи клопотань від нього не надходило (а.с. 31).

Треті особи Гімназія с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області та Мурованокуриловецька селищна рада письмових пояснень, суду не надали.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

3. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що з 2013 року по даний час позивач перебуває в трудових відносинах з Гімназією с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області, займає посаду директора, що підтверджується записами в його трудовій книжці (а.с. 6-10).

Згідно військового квитка серії НОМЕР_1 від 05.10.2022 ОСОБА_1 з 24.02.2022 відповідно до Указу Президента України «Про мобілізацію та мобілізаційну діяльність» був призваний на військову службу до Збройних Сил України та перебуває на військовій службі в військовій частині НОМЕР_2 до теперішнього часу (а.с.11-12,14).

Згідно наказу №78-к від 19.07.2022 заступника начальника відділу освіти В.Кочержук, у зв`язку із набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 №2352-ІХ та внесенням змін до частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю України, наказано припинити збереження середнього заробітку ОСОБА_1 , директору НВК «ЗНЗ-ДНЗ`с.Бахтин (назва закладу була змінена на «Гімназія с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області) на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації з 19 липня 2022 року (а.с.13).

Факт припинення виплати ОСОБА_1 середнього заробітку з 19.07.2022 підтверджується довідкою про доходи №606 від 08.05.2023 виданою відповідачем.

16 травня 2023 року представник позивача звернувся до відповідача з проханням здійснити розрахунок та виплатити належну ОСОБА_1 заробітну плату, за весь період невиплати, починаючи з 19.07.2022, а також в подальшому нараховувати та виплачувати її у відповідності до вимог ч.2 ст.57 Закону України «Про освіту» (а.с.15).

Листом №01-03/455 від 18.05.2023 відповідач повідомив представника позивача про те, що виплата середнього місячного заробітку директору гімназії с.Бахтин ОСОБА_1 припинена через правову невизначеність, зокрема, колізію норм частини третьої ст.119 КЗпП України та частини другої ст.57 Закону України «Про освіту» (а.с.18).

В подальшому, листом №01-03/534 від 15.06.2023 відповідач повідомив, що згідно наказу відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради №41-к від 14 квітня 2023 року, на підставі рішення Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області від 13.04.2023 р., справа №139/169/23 та керуючись п. 2 ст.57 Закону України «Про освіту» ОСОБА_1 поновлена виплата середнього заробітку на період проходження військової служби з 13 квітня 2023 року (а.с.23).

Однак, відповідач не виплатив позивачу середній заробіток в період з 19 липня 2022 по 12 квітня 2023 (включно), посилаючись на розбіжності в нормах права щодо підстав нарахування та виплати заробітної плати таким працівникам (а.с.23).

4. Оцінка аргументів сторін, які відносяться до предмета спору та норми права, які застосовує суд.

За змістом статті 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі статтею 4 Кодексу законів про працю України (далі КЗпП України) законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього.

Відповідно до частини третьої статті 119 КЗпП України в редакції, яка діяла до 19.07.2022, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Разом з тим, 19.07.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-ІХ (далі Закон) яким внесені зміни до законодавчих актів України, зокрема частина третя статті 119 КЗпП України викладена в наступній редакції за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Враховуючи зазначене, з дати набуття чинності Закону, середній заробіток за працівниками, перелік яких визначений частиною третьою статті 119 КЗпП України, не зберігається.

На виконання вказаних положень закону відповідачем з 19.07.2022 року по 12.04.2023 року було припинено нарахування та виплату позивачу середнього заробітку.

Разом з тим, ОСОБА_1 є педагогічним працівником, займає посаду директора гімназії с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради.

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про освіту» законодавство України про освіту ґрунтується на Конституції України та складається із цього Закону, спеціальних законів, інших актів законодавства у сфері освіти і науки та міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.

Державну політику у сфері освіти визначає Верховна Рада України, а реалізують Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, інші центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування (стаття 5 Закону).

Згідно з ч.1 ст.57 Закону України «Про освіту», держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам: належні умови праці та медичне обслуговування; оплату підвищення кваліфікації; правовий, соціальний, професійний захист; диференціацію посадових окладів (ставок заробітної плати) відповідно до кваліфікаційних категорій, встановлення підвищених посадових окладів (ставок заробітної плати) за педагогічні звання, надбавок за почесні звання, доплат за наукові ступені та вчені звання; виплату педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов`язків; виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки; надання пільгових довгострокових кредитів на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла або надання службового житла у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України; пенсію за вислугу років; інші гарантії, визначені законом України.

Відповідно до ч.2 ст.57 Закону України «Про освіту» у разі захворювання педагогічного чи науково-педагогічного працівника, яке тимчасово унеможливлює виконання ним посадових обов`язків і обмежує можливість перебування у колективі осіб, які навчаються, або тимчасового переведення за цих чи інших обставин на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за таким працівником зберігається попередній середній заробіток. У разі хвороби або каліцтва попередній середній заробіток виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності. Змін до зазначеної норми Закону України «Про освіту» внесено не було.

Таким чином, вимоги вищенаведених правових норм ч.3 ст. 119 КУпП України та ч.2 ст. 57 Закону України «Про освіту» містять розбіжності, відносно наявності підстав для нарахування та виплати середнього заробітку особам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Верховний Суд у постанові від 09 листопада 2018 року у справі №263/15749/16-а зазначив «..При наявності розбіжності загальних і спеціальних (виняткових) норм необхідно керуватися принципом lex specilis (лат. спеціальний закон, спеціальна норма), відповідно до якого при розбіжності загального і спеціального закону діє спеціальний закон, а також принципом lex specialis derogate generali, суть якого зводиться до того, що спеціальний закон скасовує дію (для даної справи) загального закону; спеціальна норма має перевагу на загальною». Крім того, про перевагу норм lex specilis над іншими загальними нормами зазначає у своїх рішеннях і Європейський суд з прав людини (§ 69 рішення у справі «Ні колова проти Болгарії» від 25березня 1999року, § 15 рішення у справі «Баранкевич проти росії» від 26 липня 2007 року тощо».

Отже, за загальним правилом пріоритетними є норми спеціального законодавства, а трудове законодавство підлягає застосуванню у випадках, коли нормами спеціального законодавства не врегульовано спірні правовідносини або коли про це йдеться в спеціальному законі.

Зважаючи на те, що позивач на момент припинення виплати йому середнього заробітку і до теперішнього часу займає посаду директора гімназії с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області, то на нього поширюється дія Закону України «Про освіту», який є спеціальним законом, а тому саме вказаний закон підлягає застосуванню до спірних правовідносин.

Таким чином, з урахуванням ч.2 ст. 57 Закону України «Про освіту», а також того, що ОСОБА_1 який являється педагогічним працівником, був мобілізований на військову службу до Збройних Сил України в зв`язку з введенням воєнного стану, який діє і на даний час, продовжує проходити військову службу, суд дійшов висновку, про те, що дії відповідача щодо припинення йому нараховувати і виплачувати середній заробіток з 19 липня 2022 року по 12 квітня 2023 включно є протиправними, а тому позов в цій частині є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

4.1 Щодо вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача середнього заробітку.

Оскільки судом встановлено протиправність припинення нарахування і виплати ОСОБА_1 з 19.07.2022 по 12 квітня 2023 заробітної плати, то його вимога стягнути з відповідача середній заробіток за зазначений період, також є підставною.

Обчислення середнього заробітку працівників здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року №100, з наступними змінами та доповненнями (далі Порядок №100).

Пунктом 2 розділу ІІ Порядку №100 передбачено, що середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов`язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Відповідно до п. 8 розділу ІV Порядку №100, нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період.

Кількість робочих днів у травні та червні 2022 року складає 44 робочих дня.

Відповідно до довідки про доходи позивача №606 від 08.05.2023 за 2022 рік, за два останні повні місяці позивачу нараховано та виплачено заробітну плату у такому розмірі: 16442,36 грн за травень 2022 року та 16442,36 грн за червень 2022 року, що за два місяці становить 32884,72 грн. Відтак середньоденна заробітна плата ОСОБА_1 , становить (16442,36 грн + 16442,36 грн)/ 44 дня = 747,38 грн.

За період з 19.07.2022 року по 12.04.2023 року (включно) кількість робочих днів становить 192 дні.

Таким чином, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню середній заробіток за період з 19.07.2022 року по 12.04.2023 року в розмірі 143 496,96 грн, (747,38 грн * 192 дні = 143 496,96 грн).

5. Висновки щодо усіх позовних вимог позивача

Таким чином, аналізуючи вище викладене, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості, справедливості та пропорційності, суд дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимог ОСОБА_1 , а тому вважає обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення вимоги про визнання протиправними дії відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради щодо припинення виплати мобілізованому ОСОБА_1 середнього заробітку з 19 липня 2022 року та стягнення із відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради на користь ОСОБА_1 середнього заробітку за період з 19 липня 2022 року по 12 квітня 2023 року в сумі 143 496 гривень 96 копійок без утримання податків й інших обов`язкових платежів.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про присудження працівників виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

6. Судові витрати.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем за вимогу про визнання протиправним припинення виплати середнього заробітку було сплачено 1073,60 грн судового збору.

Оскільки позов задоволено, то з відповідача на користь позивача слід стягнути 1073 грн 60 коп. судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст. 43 Конституції України, ст. ст. 119, 223 КЗпП України, ст.ст. 2, 5, 57 Закону України «Про освіту», ст.16 ЦК України, Постановою КМУ «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» № 100 від 08.02.1995, ст.ст. 2, 10, 12, 13, 81, 89, 263, 430 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати протиправними дії відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради щодо припинення виплати з 19 липня 2022 року середнього заробітку мобілізованому ОСОБА_1 , директору Гімназії с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області.

Стягнути з відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради на користь ОСОБА_1 середній заробіток за період з 19 липня 2022 року по 12 квітня 2023 року (включно) в сумі 143 496 (сто сорок три тисячі чотириста дев`яноста шість) гривень 96 копійок без утримання податків й інших обов`язкових платежів.

Стягнути з відділу освіти Мурованокуриловецької селищної ради на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 1073 гривень 60 копійок.

Рішення в частині стягнення 16 442 гривні 36 копійок заробітної плати з 19.07.2022 по 19.08.2022 року допустити до негайного виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , зареєстрована адреса проживання: про. АДРЕСА_1 .

Відповідач: Відділ освіти Мурованокуриловецької селищної ради, код ЄДРПОУ: 44131574, адреса місцезнаходження: Вінницька область, смт. Муровані Курилівці, вул.Соборна, 135.

Третя особа-1: Гімназія с.Бахтин Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області, код ЄДРПОУ: 26336312, адреса місцезнаходження: вул. Гагаріна, 52, с.Бахтин Могилів-Подільського району Вінницької області.

Третя особа-2: Мурованокуриловецька селищна рада, код ЄДРПОУ: 04325974, адреса місцезнаходження: Вінницька область, Могилів-Подільський район, смт.Муровані Курилівці, вул. Соборна, 45.

Рішення складено 04.08.2023.

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112618632
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправним припинення виплати середнього заробітку та стягнення середнього заробітку

Судовий реєстр по справі —139/448/23

Рішення від 04.08.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні