Ухвала
від 04.08.2010 по справі 16/48 (2-а-15411/08)
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 16/48 (2-а-15411/08) Головуючий у 1-й інс танції: Кишинський М.І.

Суддя-доповідач: Вівдич енко Т.Р.

У Х В А Л А

Іменем України

"04" серпня 2010 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у скла ді колегії суддів:

Головуючого судді:

Суддів:

при секретарі: Вівдиченко Т.Р.

Федорова Г.Г.

Цвіркун Ю.І.

Демченко Т.О.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу за апеляцій ною скаргою ТОВ «Житлобуд-Ін вест»на постанову Окружного адміністративного суду м. Ки єва від 02 квітня 2009 року у адмін істративній справі за позово м ТОВ «Житлобуд-Інвест»до Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку про с касування постанови,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ТОВ «Житлобуд-І нвест»звернувся з адміністр ативним позовом до Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку про скасуванн я постанови.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 02 квітня 2009 року в задоволен ні позовних вимог відмовлено .

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, позивач зверну вся з апеляційною скаргою, в я кій просить оскаржувану пост анову скасувати та постанови ти нову, якою позов задовольн ити.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга не підл ягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції вст ановлено, що Товариство з обм еженою відповідальністю «Жи тлобуд - Інвест», ідентифіка ційний код 33262984, зареєстроване Голосіївською районною у мі сті Києві державною адмініст рацією 14.02.2005р., що підтверджуєть ся копією Свідоцтва про держ авну реєстрацію юридичної ос оби Серія А01 № 213281.

Згідно Довідки № 868 з ЄДРПОУ в идами діяльності товариства за КВЕД є: надання кредитів, і нше фінансове посередництво , фінансовий лізинг, інше грош ове посередництво, інша допо міжна діяльність у сфері фін ансового посередництва, бірж ові операції з фондовими цін ностями.

Державною комісією з цінни х паперів та фондового ринку в зв'язку з ненаданням інфо рмації, передбаченої Положен ням про розкриття інформації емітентами цінних паперів, б ула порушена справа про прав опорушення товариством з обм еженою відповідальністю «Жи тлобуд-Інвест»на ринку цінни х паперів в частині ненаданн я у складі регулярної інформ ації за II квартал 2008 року про зо бов'язання за сертифікатами фонду операцій з нерухомістю та балансу підприємства, про що винесено постанову від 29.08.0 8 р.№ 13/02/15580.

З метою всебічного з' ясув ання обставин справи, відпов ідачем проведена додаткова п еревірка товариства, про що с кладено Акт від 08.09.08 р. № 357-ДМ.

Перевіркою встановлено по рушення п.1 гл. 1 розділу IV Полож ення про розкриття інформаці ї емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку від 19.12.2006 р. № 1591, в частині ненадання у ск ладі регулярної інформації з а II квартал 2008 року інформації про зобов'язання за сертифік атами фонду операцій з нерух омістю та балансу підприємст ва.

На підставі ст. 11 Закону Укра їни «Про державне регулюванн я ринку цінних паперів в Укра їні»за ненадання інформації відповідачем до позивача за стосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 8500,00 грн., про що винесено постанову № 807-ДМ від 24.09.08 про накладення санкції за правопорушення на ринку цін них паперів.

Дану постанову позивач оск аржив в адміністративному по рядку.

Рішенням Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку № 1449 від 16.12.08р. скарга за лишена без задоволення, а пос танова № 807-ДМ від 24.09.08 про наклад ення санкції за правопорушен ня на ринку цінних паперів бе з змін.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції посилався на копію квартал ьної інформації емітента цін них паперів за 2 квартал 2008 року , з якої вбачається, що ТОВ «Жи тлобуд-Інвест»є емітентом ці нних паперів, а отже на нього р озповсюджується чинне закон одавство України, що регулює відносини, які виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження профе сійної діяльності на фондово му ринку, з метою забезпеченн я відкритості та ефективност і функціонування фондового р инку.

А тому, посилання позивача щ одо неправомірного застосув ання санкцій Державною коміс ією з цінних паперів та фондо вого ринку, оскільки він має с татус управителя майном уста новників і керується в своїй діяльності Законом України «Про фінансово-кредитні меха нізми і управлінням майном п ри будівництві житла та опер аціях з нерухомістю»та вимог ами регулятора ринку фінансо вих послуг (Держфінпослуг) є б езпідставними.

Колегія суддів погоджуєть ся з таким висновком суду пер шої інстанції та звертає ува гу на те, що Положенням про роз криття інформації емітентам и цінних паперів, затверджен им рішенням Комісії від 19.12.06 р. № 1591, зареєстрованим у Міністер стві юстиції України 05.02.07 за № 97 /13364 передбачено розкриття емі тентами у складі квартальної інформації, зокрема, інформа ції про цінні папери, випущен і емітентом, інформації про г осподарську та фінансову дія льність емітента, фінансової звітності (відповідно до дод атку № 29).

Відповідно до ст. 2 За кону України, «Про цінні папе ри та фондовий ринок», емітен т - юридична особа, Автоном на Республіка Крим або місь кі ради, а також держава в особ і уповноважених нею органів державної влади в особі упов новажених нею органів держав ної влади, яка від свого імені розміщує емісійні цінні пап ери та бере на себе зобов' яз ання щодо них перед їх власни ками.

Згідно статті 15 Закону Укр аїни, «Про цінні папери та фон довий ринок», Особливості ем ісії (видачі), обігу та обліку заставних, іпотечних сертифі катів, іпотечних облігацій, с ертифікатів ФОН, приватизаці йних, похідних, товаророзпор ядчих цінних паперів та поря док розкриття інформації щод о них визначаються законодав ством.

Так, в пункті 6.3 Квартальної і нформації емітента цінних паперів за 2 квартал 2008 року, «І нформація про інші цінні пап ери, випущені емітентом», заз начено, що обсяг розміщених с ертифікатів ФОН на звітну да ту складає 69 404 200 грн. В п.7 даної К вартальної інформації, «Інфо рмація про господарську та ф інансову діяльність емітент а»зазначено, що «Усього зобо в'язань» складають 172 600 грн.

Крім того, в складі даної Кв артальної інформації подано баланс підприємства по форм і № 1, складений на 30.06.08 р. не відоб ражені зобов'язання за серти фікатами ФОН, що розміщені ем ітентом на суму 69 404 200 грн.

Аналізуючи вищенаведені н орми чинного законодавства, колегія суддів дійшла виснов ку про правомірність застосу вання Державною комісією з ц інних паперів та фондового р инку штрафних санкцій за пра вопорушення на ринку цінних паперів.

За таких обставин, колегія с уддів дійшла висновку про те , що судом першої інстанції ух валено рішення, яке відповід ає нормам матеріального та п роцесуального права, доводи апеляційної скарги не спрост овують висновків рішення суд у першої інстанції, а тому пос танова скасуванню або зміні не підлягає.

Відповідно до вимог ст. 200 КАС України, суд апеляційної інс танції залишає апеляційну ск аргу без задоволення, а поста нову або ухвалу суду - без зм ін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встанов ив обставини справи та ухвал ив судове рішення з додержан ням норм матеріального і про цесуального права.

Керуючись ст. ст. 160, 198, 200, 205, 206 КАС України суд,

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ТОВ «Житлобуд-Інвест»- залишити без задоволення.

Постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 02 квітня 2009 року - залишити б ез змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення, та може бути оскаржена протяго м двадцяти днів з дня складан ня в повному обсязі шляхом по дання касаційної скарги безп осередньо до Вищого адмініст ративного Суду України.

Головуючий суддя: Вівдиченко Т.Р.

Судді: Федорова Г.Г.

Цв іркун Ю.І.

Повний текст ухвали ви готовлений 10 серпня 2010 року.

Дата ухвалення рішення04.08.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу11262444
СудочинствоАдміністративне
Сутьс касування постанови

Судовий реєстр по справі —16/48 (2-а-15411/08)

Ухвала від 04.08.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Т.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні