Ухвала
від 04.08.2023 по справі 694/1856/23
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 694/1856/23

провадження № 1-кс/694/669/23

УХВАЛА

про арешт майна

04.08.2023 року м. Звенигородка

Слідчий суддя Звенигородського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Звенигородка клопотання слідчого СВ Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене начальником Тальнівського відділу Звенигородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеним до ЄРДР за №12023250360001022 від 26.07.2023,-

в с т а н о в и в:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна, в якому просить накласти арешт на тимчасово вилучене майно: змив речовини бурого кольору із бетонної поверхні в приміщенні ангару, кепку чорного кольору, одну пару рукавиць, цвяходеру, які були вилучені 26.07.2023 в період часу із 23 год. 22 хв. по 00 год. 04 хв. 27.07.2023 в ході проведення огляду місця події в приміщенні ангару, що розташований на території сільськогосподарського виробничого кооперативу «Веселий Кут», що розташований за адресою: вулиця Шевченка, 51, село Веселий Кут Звенигородського району Черкаської області.

Визначити місце зберіганнявказаного майна - камеру зберігання речових доказів відділу поліцейської діяльності №1 Звенигородського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області, що розташований за адресою: вулиця Соборна, будинок № 13, місто Тальне Звенигородського району Черкаської області, поштовий індекс 20401.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що слідчим відділом Звенигородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023250360001022 від 26.07.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України

Досудовим розслідуванням установлено,що 26.07.2023 до Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області надійшло повідомлення про те, що приблизно о 16.50 год. 26.07.2023 під час виконання ремонтних робіт зі зміни покрівлі даху ангару, що розташований на території СВК "Веселий Кут" за адресою : Черкаська область Звенигородський район с. Веселий Кут вул. Шевченка, 51, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 не втримав рівноваги, в результаті чого впав з поверхні даху висотою приблизно 6,5 м та отримав тілесні ушкодження у вигляді перелому кісток склепіння черепу, після чого був доставлений до ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 у приміщенні Тальнівської БЛ від отриманих внаслідок падіння з висоти травм ОСОБА_5 помер, не приходячи до свідомості.

Під час проведення першочергових і невідкладних слідчих дій по даному кримінальному провадженню, 26.07.2023 в період часу із 23 год. 22 хв. по00 год. 04 хв. 27.07.2023, слідчим слідчого відділу Звенигородського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області капітаном поліції ОСОБА_3 , в порядку передбаченому ч. 3 ст. 233 КПК України, з метою врятування майна, а саме попередження знищення речових доказів, які зберегли на собі сліди кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, проведено огляд без ухвали слідчого судді приміщення ангару, що розташований на території сільськогосподарського виробничого кооперативу «Веселий Кут», що розташований за адресою: вулиця Шевченка, 51, село Веселий Кут Звенигородського району Черкаської області.

Під час огляду виявлено та вилучено наступні об`єкти: -змив речовини бурого кольору із бетонної поверхні в приміщенні ангару; -кепку чорного кольору та одну пару рукавиць; -цвяходер.

З огляду на те, що вищевказаний змив речовини бурого кольору із бетонної поверхні в приміщенні ангару, кепка чорного кольору, одна пара рукавиць, цвяходер,збереглина собі сліди кримінального правопорушення або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також те, що необхідно вирішити питання про призначення необхідних судових експертиз у даному кримінальному провадженні, а також провести інші необхідні дії з метою проведення повного, об`єктивного та всебічного розслідування вказаного кримінально провадження.

Після проведення огляду приміщення ангару на території СВК «Веселий Кут» за адресою: вулиця Шевченка, 51, село Веселий Кут Звенигородського району Черкаської області, слідству не було відомо про належність приміщення ангару до пайового фонду СВК «Веселий Кут».

27.07.2023 до матеріалів кримінального провадження було долучено виписку з протоколу № 1 загальних зборів членів СВК «Веселий Кут» від 06.03.2012, з якого вбачається, що приміщення ангару входить до пайового фонду СВК «Веселий Кут» код ЄДРПОУ 31952709 інвентарний номер 298.

Враховуючи вищенаведене, відповідно до ст. 98 КПК України,змив речовини бурого кольору із бетонної поверхні в приміщенні ангару, кепка чорного кольору, одна пара рукавиць, цвяходер,є речовими доказамиу кримінальному провадженні, тобтоматеріальними об`єктами, які зберегли на собі сліди кримінального правопорушення або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предметом, що був об`єктом кримінально протиправних дій, тому згідност. 170 КПК України на них повинен бутинакладенийарешт.

Крім того, просить поновити строк на звернення до слідчого судді з даним клопотанням, як пропущений із поважних причин у зв`язку із тим, що на момент вилучення 27.07.2023 в приміщенні ангару змиву речовини бурого кольору із бетонної поверхні, кепки чорного кольору, однієї пари рукавиць, цвяходеру, слідству не було відомо про належність приміщення ангару до пайового фондуСВК «Веселий Кут», дані про це було встановлено під час досудового розслідування лише 27.07.2023 відповідно до долученої до матеріалів виписки з протоколу № 1 загальних зборів членів СВК «Веселий Кут» від 06.03.2012, з якого вбачається, що приміщення ангару входить до пайового фонду СВК «Веселий Кут» код ЄДРПОУ 31952709 інвентарний номер 298.

Слідчий СВ Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, просив клопотання задовольнити.

За наведених обставин, слідчий суддя вирішив за можливе розглядати дане клопотання без участі слідчого.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 107 КПК України, рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов`язковим. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, за виключенням вирішення питання про проведення негласних (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування не надходило, відтак фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використанні як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Згідно з ч. 1 ст. 167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Відповідно до п. 1, п. 3 ч. 2 ст. 167 КПК України підставою для тимчасового вилучення майна стало те, що усі перераховані вище речі мають значення речових доказів у кримінальному провадженні та постановою слідчого визнані речовим доказом та приєднані до кримінального провадження.

Згідно зі ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 КПК України); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Так, слідчим суддею встановлено, що СВ Звенигородського РВП ГУНП у Черкаській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 12023250360001022 від 26.07.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

26.07.2023, слідчим було проведено огляд місця події приміщення ангару розташованого на території сільськогосподарського виробничого кооперативу «Веселий Кут» за адресою: вул. Шевченка,51 в с. Веселий Кут Звенигородського району Черкаської області, де під час огляду вилучено наступні об`єкти: : -змив речовини бурого кольору із бетонної поверхні в приміщенні ангару; -кепку чорного кольору та одну пару рукавиць; -цвяходер, що підтверджується протоколом огляду місця події.

Вилучені речі постановою слідчого від 27.07.2023 визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Слідчим СВ Звенигородського РВП доведено, що вказане майно могло бути отримано внаслідок вчинення кримінального правопорушення, тобто відповідає критеріям визначеним ст. 98 КПК України, та у випадку не накладення арешту на вказане майно, це може призвести до подальшого знищення або до інших наслідків, які можуть перешкоджати досудовому розслідуванню.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст.ст. 170-173 КПК України, приходжу до переконання, що клопотання слідчого про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою збереження речових доказів, задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні, оскільки незастосування арешту може призвести до знищення майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Щодо строку звернення з клопотанням слідчий суддя виходить з наступного.

Відповідно до ст. 171 КПК України клопотання про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна.

Вказане майно було вилучено 26.07.2023 в період часу із 23 год.22 хв. по 00 год.04 хв. 27.07.2023 і з клопотанням про його арешт, згідно поштового відправлення, слідчий Звенигородського РВП ГУНП в Черкській областізвернувся до Звенигородського районного суду Черкаської області 28.07.2023.

Положеннями, закріпленими у ст. 117 КПК, визначено, що пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді.

Оцінивши наведені в клопотанні причини пропуску строку подання цього клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що такі причини пропуску строку для подання клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, є поважними з урахуванням того, що на момент вилучення вказаних речей не було встановлено належність приміщення ангару, де проводився огляд, до пайового фондуСВК «Веселий Кут», тому можливо поновити такий строк.

Керуючись ст.ст. 98, 117, 170-173 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

1.Поновити пропущений строк на подачу даного клопотання.

2.Клопотання слідчого СВ Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене начальником Тальнівського відділу Звенигородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеним до ЄРДР за №12023250360001022 від 26.07.2023 задоволити.

Накласти арешт на речі, вилучені 26.07.2023 в період часу з 23 год. 22 хв. по 00 год. 04 хв. 27.07.2023в ході проведення огляду місця події в приміщенні ангару, розташованого на території сільськогосподарського виробничого кооперативу «Веселий Кут», за адресою: вулиця Шевченка, 51, село Веселий Кут Звенигородського району Черкаської області та є речовими доказами: змив речовини бурого кольору із бетонної поверхні в приміщенні ангару, кепку чорного кольору, одну пару рукавиць, цвяходеру, - у вигляді заборони розпоряджатися будь-яким чином цим майном, використовувати його та вчиняти будь-яких дії по відчуженню і зміні власників цього майна,на час досудового розслідування.

Визначити місцем зберігання вилученого майна - кімнату зберігання речових доказів ВПД №1 Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області, за адресою: вул. Соборна, 13, м. Тальне Черкаської області.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Контроль за виконанням ухвали покласти на процесуального керівника та/або слідчого у данному кримінальному провадженні.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112636425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —694/1856/23

Ухвала від 04.08.2023

Кримінальне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні