Ухвала
від 24.07.2023 по справі 761/9729/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/9729/23

Провадження № 1-кп/761/2707/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в режимі відеоконференції кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023100100000295 від 26.01.2023, відносно

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Одеси, громадянина України, з середньою освітою, неодруженого, непрацюючого, який не має постійного місця проживання і місця реєстрації, раніше судимого,

за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

за участю:

секретаря - ОСОБА_3

прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_2 ,

ВСТАНОВИВ :

Судом проводиться судовий розгляд у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_2 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

Ухвалою від 20 червня 2023 року відносно обвинуваченого ОСОБА_2 було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк до 18 серпня 2023 року включно.

В судовому засіданні прокурор оголосив клопотання про продовження запобіжного заходу, обраного щодо обвинуваченого у виді тримання під вартою, обумовлюючи обставинами кримінального правопорушення, його ступенем тяжкості, наслідками його вчинення, даними, які характеризують обвинуваченого та ризиками, передбаченими ст. 177 КПК України оскільки вважав, що продовжують існувати ризики, встановлені судом при обранні запобіжного заходу, а саме можливість переховуватися від суду; незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню чи вчинити інше кримінальне правопорушення.

Захисник ОСОБА_5 заперечував проти задоволення клопотання прокурора щодо продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою і просив застосувати щодо його підзахисного більш м`який запобіжний захід, не пов`язаний із триманням під вартою.

Обвинувачений ОСОБА_2 категорично заперечував проти клопотання прокурора, стверджував, що його змусили підписати документи, що містяться в матеріалах кримінального провадження, в той час як насправді він ні в чому не винуватий.

Вислухавши думку учасників судового провадження, вивчивши матеріали судового провадження, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до положень ст. 331 КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого. Вирішення питання судом щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченому главою 18 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо обвинуваченого, суд враховує вимоги п. 3, 4 ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканність можливе лише у передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Отже, з`ясовуючи питання щодо наявності ризиків неправомірної процесуальної поведінки обвинуваченого ОСОБА_2 , на які послався прокурор у своєму клопотанні, обґрунтовуючи необхідність продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, та чи переважають характеризуючі дані щодо особи обвинуваченого ці ризики, суд враховує, що ризиком є подія або дія, яка може настати або вчинитися з високим ступенем ймовірності, вірогідність яких має оцінюватись у сукупності з обґрунтованістю підозри та вагомістю доказів на її підтвердження, мірою покарання, яка загрожує у разі визнання обвинуваченого винуватим у вчиненні інкримінованого діяння.

При вирішенні питання про доцільність подальшого застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою судом враховуються дані про особу обвинуваченого, який обвинувачується, зокрема, у вчиненні умисного тяжкого злочину за який передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до восьми років, відсутність у обвинуваченого постійного місця проживання та місця реєстрації, відсутність у нього законного джерела доходу, і такі обставини судом оцінюються в контексті наявності ризику щодо повторного вчинення ним протиправних дій за умови перебування в межах менш суворого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою.

Крім того, суд бере до уваги, що ОСОБА_2 раніше вже неодноразово притягався до кримінальної відповідальності за вчинення корисливих кримінальних правопорушень, при цьому інкримінований йому злочин вчинено через день після звільнення обвинуваченого з місць позбавлення волі, а також значну кількість епізодів інкримінованої обвинуваченому злочинної діяльності, що також вказує на існування реального ризику щодо можливості обвинуваченого, перебуваючи на волі, переховуватися від суду; незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню чи вчинити інше кримінальне правопорушення, і згадані обставини свідчать про необхідність застосування до ОСОБА_2 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки застосування менш суворого запобіжного заходу не зможе забезпечити його належної процесуальної поведінки. Водночас, суд наголошує, що при винесенні рішення суддя не спирається виключно на наявність у обвинуваченого судимостей, чи їх кількість, тощо, проте оцінює всі доводи сторін та докази якими вони ці доводи обґрунтовують в сукупності, де наявність у обвинуваченого непогашених судимостей є лише одним з факторів, що беруться до уваги.

Також суд при вирішенні питання про доцільність продовження запобіжного заходу стосовно обвинуваченого бере до уваги, що жодних нових доказів про те, що ризики відпали, зменшилися і є неактуальними, сторона захисту не надала.

Обставини, що могли б свідчити про можливість запобігання зазначеним ризикам шляхом застосування інших, більш м`яких запобіжних заходів, судом не встановлено.

З огляду на викладене, суд вважає обґрунтованою і доведеною ту обставину, що застосування більш м`якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою не забезпечить попередження зазначених прокурором ризиків.

Об`єктивні дані, які б безперечно свідчили про неможливість перебування ОСОБА_2 в умовах тримання під вартою - відсутні.

Враховуючи наведе, суд приходить до висновку про те, що запобіжний захід відносно ОСОБА_2 у вигляді тримання під вартою необхідно вважати продовженим до 21 вересня 2023 року включно.

Згідно ч.3 ст. 183 КПК України, суд при постановленні ухвали про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання обвинуваченим обов`язків, передбачених КПК України, та визначаючи розмір застави, суд у відповідності до вимог закону повинен навести аргументи на користь того, що застава саме у такому розмірі спроможна забезпечити належну процесуальну поведінку обвинуваченого і виконання ним процесуальних обов`язків.

Визначаючи відповідно до вимог ч.4 ст.182 КПК України розмір застави, а також виходячи з практики Європейського суду з прав людини, відповідно до якої розмір застави повинен визначатися тим ступенем довіри, при якому перспектива втрати застави у випадку ухилення від слідства та суду, буде достатнім стимулюючим засобом, щоб відбити у особи, щодо якої застосовано заставу, якесь бажання сховатися, слідчий суддя вважає, що ОСОБА_2 слід визначити заставу у співставленні з існуючими ризиками та даними про особу обвинуваченого, у розмірі 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, враховуючи, що зазначений розмір застави буде належною гарантією того, що у разі сплати його, ОСОБА_2 вирішить не зникати через побоювання втратити цю заставу.

Такий розмір застави є справедливим з огляду на фактичні обставини цього кримінального провадження та обсяг обвинувачення, майновий та сімейний стан ОСОБА_2 , інших даних про його особу, здатний забезпечити високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів, не порушує права обвинуваченого, та підстав вважати її завідомо непомірним для ОСОБА_2 , суд не вбачає.

Враховуючи викладене, керуючись 177, 182, 183, 194, 331 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_2 - задовольнити.

Продовжити строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, обраного відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до 21 вересня 2023 року включно.

Визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розмір застави, достатньої для забезпечення виконання обвинуваченим обов`язків передбачених КПК України у розмірі 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 53680 (п`ятдесят три тисячі шістсот вісімдесят) гривень, яка може бути внесена як самим обвинуваченим, так і іншими фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок для внесення застави:

Отримувач: ТУДСАУ в місті Києві,

ЄДРПОУ: 26268059,

МФО: 820172,

Банк: Державна казначейська служба України м. Київ,

р/р: № UA128201720355259002001012089,

призначення платежу: застава за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 24 липня 2023 року по справі № 761/9729/22.

На підставі ч.5 ст. 194 КПК України, у разі внесення застави покласти на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такі обов`язки:

- прибувати до суду за кожною вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає чи перебуває, без дозволу суду;

- повідомляти суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати закордонний паспорт чи інший документ, що надає право виїзду за межі України на зберігання до відповідного органу державної влади.

Визначити строк дії покладених на обвинуваченого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою суду обов`язків - 60 днів з моменту звільнення обвинуваченого з-під варти у зв`язку із внесенням застави у розмірі, визначеному судом.

Копію ухвали направити для виконання до Державної Установи «Київський слідчий ізолятор».

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду обвинуваченим, його захисником, прокурором протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особою, яка перебуває під вартою, - з моменту вручення їй копії судового рішення.

Повний текст ухвали оголосити 28 липня 2023 року о 13 год. 10 хв.

Суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112637276
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —761/9729/23

Ухвала від 28.08.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 28.08.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 28.08.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 12.08.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 09.07.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 09.07.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні