Рішення
від 07.08.2023 по справі 279/3579/23
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/3579/23

Провадження № 2/279/1083/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 серпня 2023 року

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Недашківської Л.А., з секретарем Бобровою В.С., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу №279/3579/23 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Коростенської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулась до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, зазначивши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько, ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина за законом. Спадщину після смерті ОСОБА_2 спільним проживанням прийняла його дружина та її матір, ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, після її смерті відкрилась спадщина за законом. Після смерті ОСОБА_3 спадщину прийняла її донька ОСОБА_4 , яка не встигла оформити своїх спадкових прав та померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Фактично спільним проживаянням спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняла її донька, ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . Після смерті матері, ОСОБА_3 вона у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини не подала. Просила визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 .

Сторона позивача свої вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити, подавши письмову заяву.

Відповідач не прибув, клопотав про розгляд справи за відсутності його представника, в прийнятті рішення покладається на розсуд суду, про що вказав в заяві до суду.

Враховуючи, що особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України, справу розглянуто у відсутність сторін на підставі поданих доказів.

Дослідивши письмові матеріалами справи та проаналізувавши їх в сукупності, суд дійшов висновку про наступне:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача, ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина за законом. Спадщину після смерті ОСОБА_2 спільним проживанням прийняла його дружина та матір позивача, ОСОБА_3 , що стверджується даними довідки КВЖРЕП №4 від 28.08.2017 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, після її смерті відкрилась спадщина за законом. Після смерті ОСОБА_3 спадщину прийняла її донька (сестра позивача) ОСОБА_4 , яка своєчасно звернулась до нотаріальної контори, за її заявою було заведено спадкову справу, однак не встигла оформити своїх спадкових прав та померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадщину після смерті ОСОБА_4 , фактично спільним проживаянням прийняла її донька, ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно інформації від нотаріуса, після смерті ОСОБА_3 заведена спадкова справа №40/2017, за заявою ОСОБА_4 .

Після смерті ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спадкові справи не заводились, що стверджується листом Першої Коростенської державної нотаріальної контори від 29.06.2023 року.

Згідно ст.1272,ч.3 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.263-265 ЦПК України, ст.1272 ЦК України,

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті матері, ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Коростені Житомирської області, тривалістю в два місяці з моменту вступу рішення в законну силу.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано.

Сторони:

Позивач - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Виконавчий комітет Коростенської міської ради Житомирської області, місце знаходження: 11501, м. Коростень, вул. Грушевського, 22, Житомирська область, ЄДРПОУ 04346244.

Суддя Недашківська Л.А.

копія згідно з оригіналом

Дата ухвалення рішення07.08.2023
Оприлюднено08.08.2023
Номер документу112649819
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —279/3579/23

Рішення від 07.08.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні