Ухвала
від 01.08.2023 по справі 607/13176/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.08.2023 Справа №607/13176/23

Провадження №2-н/607/1057/2023

м. Тернопіль

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Кунець Н.Р., ознайомившись із заявою Приватного підприємства «Сонячне» про видачу судового наказу про солідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості за оплату послуг з утримання будинку та прибудинкової території, -

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Сонячне» звернулося до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із заявою про видачу судового наказу про солідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості у розмірі 1750,91 грн за послуги з утримання будинку та прибудинкової території по АДРЕСА_1 .

За змістом ч. 5 ст. 165 ЦПК України, у разі якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження такої заяви, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи боржника.

Судом було направлено запит Відділу реєстрації проживання особи Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради, щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) боржника ОСОБА_1 .

Як вбачається з відповіді Відділу реєстрації проживання особи Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради, зареєстрованої в автоматизованій системі документообігу суду від 21.07.2023, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 з 04.04.2016 та знятий з реєстраційного обліку 21.10.2020 у зв`язку із смертю ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 42 ЦПК України, при розгляді вимог у наказному провадженні учасниками справи є заявник та боржник.

Згідно з вимогами ст. 47 ЦПК учасником справи у наказному провадженні може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність та цивільну процесуальну дієздатність.

Відповідно до вимог ч. ч. 2, 4 ст. 25 ЦК України здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження і припиняється у момент її смерті.

Чинним законодавством України не передбачено можливості пред`явлення заяви про видачу судового наказу до особи, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України припинилася.

Цивільне судочинство здійснюється виключно в порядку, встановленому ЦПК України, проте процесуальним законом не передбачено право особи пред`являти заяву до померлої особи, тому така заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо наявні обставини, передбачені частиною першою статті 186 цього Кодексу.

Згідно з вимогами п. 6 ч. 1 ст. 186 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Таким чином, на підставі отриманої судом інформація встановлено, що на час звернення до суду із заявою про видачу судового наказу боржник ОСОБА_1 помер, а тому у видачі судового наказу в частині стягнення з нього заборгованості, слід відмовити.

Враховуючи вищевикладене, суддя вважає за необхідне відмовити Приватному підприємству «Сонячне» у видачі судового наказу в частині стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за оплату послуг з утримання будинку та прибудинкової території на підставі п. 4 ч. 1 ст. 165 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 165167, 186, 258261, 353355 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У видачі судового наказу за заявою Приватного підприємства «Сонячне» в частині стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за оплату послуг з утримання будинку та прибудинкової території, відмовити.

Копію ухвали надіслати Приватному підприємству «Сонячне».

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду, в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяН. Р. Кунець

Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено09.08.2023
Номер документу112660822
СудочинствоЦивільне
Сутьсолідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості за оплату послуг з утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —607/13176/23

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Судовий наказ від 01.08.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні