Рішення
від 17.05.2023 по справі 183/6529/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/6529/22

Провадження № 2-о/183/45/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання - Коссовича А. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Новомосковська міська рада про встановлення місця відкриття спадщини, встановлення фактів, що мають юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2022 року заявник ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Донця С. О. звернувся до суду із вищезазначеною заявою, в обґрунтування якої заявник посилався на те, що він є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Після смерті його брата відкрилась спадщина, яка складається з 3/4 частин квартири АДРЕСА_1 , а також простих іменних акцій Новомосковського трубного заводу (ПАТ "Інтерпайп НМТЗ"). Він є спадкоємцем за законом після смерті брата ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 . У встановлений законом строк, з метою оформлення своїх спадкових прав за законом, він звернувся до Першої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини, однак постановою державного нотаріуса йому було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки неможливо встановити місце відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , відсутністю документального підтвердження родинного зв`язку із спадкодавцем, а також з підстав наявності розбіжностей в написанні прізвища спадкодавця та власника спадкового майна у правовстановлюючих документах.

Заявник вважає, що розбіжності в написанні його прізвища, а також прізвищ спадкодавців ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у правовстановлюючих документах та документах, що посвідчують особи, спричинені невірним перекладом з російської мови та вважає, що зазначені обставини порушують його спадкові права.

У зв`язку з чим, заявник звернувся до суду із цією заявою та просить встановити:

- що місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 , є АДРЕСА_2 ;

- факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_1 є рідним братом померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_1 є рідним сином померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним сином померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , правовстановлюючого документу "Свідоцтво про право власності на житло", яке видано Новомосковським житлово-експлуатаційним об`єднанням згідно з розпорядженням (наказом) від 11 серпня 1993 року № 00949 на квартиру АДРЕСА_1 ;

- факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 правовстановлюючого документу - "Свідоцтво про право на спадщину за законом" від 05 листопада 1997 року, що оформлено державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстрованим в реєстрі за № 6271, спадкова справа № 235, на спадкове майно 1/2 частина квартири АДРЕСА_1 .

- факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 правовстановлюючого документу - "Витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно" від 29 січня 2003 року № 12665, що видане Комунальним підприємством "Новомосковське міжрайонне бюро технічної інвентаризації", реєстраційний номер 22848; тип об`єкта: квартира; адреса об`єкта: АДРЕСА_2 , номер запису: 21 в книзі: 1;

- факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 правовстановлюючого документу - "Свідоцтво про право на спадщину за законом" від 05 листопада 1997 року, що оформлено державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстровано в реєстрі за № 6274, спадкова справа № 235, на спадкове майно акції Новомосковського трубного заводу, кількістю 94 штук, номінальною вартістю 0,25 грн. кожна;

- факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , правовстановлюючого документу - "Виписка з реєстру власників іменних цінних паперів про стан особового рахунку" від 02 червня 2008 року, що видана реєстратором ТОВ "Сігма Реєстр", код за ЄДРПОУ 33785109, що в реєстрі акціонерів зареєстрована особа володіє наступним майном: акції прості, іменні, серія: А, загальна кількість - 42 шт, сумарна номінальна вартість 10,50 грн, частка в статутному капіталі (%) 0,00035, емітент: ВАТ "Інтерпайп НМТЗ", код за ЄДРІІОУ 05393139.

Ухвалою судді від 10 жовтня 2022 року постановлено про прийняття заяви до розгляду в порядку окремого провадження і відкрито провадження у справі (а.с. 24). Ухвалою суду від 29 листопада 2022 року було задоволено клопотання представника заявника про витребування доказів (а.с. 32). Ухвалою суду від 06 лютого 2023 року постановлено про зобов`язання Новомосковського РВП ГУНП у Дніпропетровській області, Новомосковського районного відділу ГУ ДМС України у Дніпропетровській області, Тернівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Новомосковського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), а також Комунальну установу "Криворізький психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради надати суду докази (а.с. 53-54).

Заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Донець С. О. у судовому засіданні 30 березня 2023 року вимоги заяви підтримали, просили задовольнити, надавши пояснення, аналогічні викладеному у заяві. У подальшому представником заявника суду подано заяву про розгляд справи за їх відсутності, заявлені вимоги останній підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити (а.с. 78).

У судове засідання представник заінтересованої особи - Новомосковської міської ради не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с. 30).

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до переконання, що заява підлягає частковому задоволенню виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Новомосковськ Дніпропетровської області народився ОСОБА_4 , батьками якого записані: батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_3 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 13 березня 1966 року і наданим суду у засвідченій представником заявника копії (а.с. 5).

З паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 28 листопада 1995 року Новомосковським РВ УМВС України в Дніпропетровській області і наданого суду у засвідченій представником заявника копії, вбачається, що останній виданий на ім`я заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який, крім іншого міститься інформацію про зареєстроване місце проживання останнього у період з 01 липня 1993 року по 18 травня 2006 року за адресою: АДРЕСА_3 (а.с. 6-7).

Разом з тим, ІНФОРМАЦІЯ_8 в м. Новомосковськ Дніпропетровської області народився ОСОБА_2 , батьками якого записані: батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_3 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 30 листопада 1968 року і наданим суду у засвідченій представником заявника копії (а.с. 12).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , особа з інвалідністю з дитинства, був документований паспортом серії НОМЕР_4 від 18 січня 1985 року, що підтверджується відповідною заявою про видачу паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року (форма № 1) від 11 січня 1985 року, наданою в копії у відповідь на запит суду (а.с. 69).

Судом установлено, що на підставі ордеру № 258 серія А від 17 лютого 1976 року, виданого на підставі рішення виконкому Новомосковської міської Ради народних депутатів трудящих № 5/67 від 12 лютого 1976 року, ОСОБА_3 , сім`я якої складається із 4 осіб, а саме: син - ОСОБА_4 , син - ОСОБА_2 та мати - ОСОБА_6 , надано прав на вселення у трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 (а.с. 47).

У свою чергу, відповідно до свідоцтва про право власності на житло від 30 серпня 1993 року, виданого на підставі розпорядження (наказу) органу приватизації - Новомосковського житлово-комунального об`єднання № 00949 від 11 серпня 1993 року і наданого суду у засвідченій представником заявника копії, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , на праві приватної, спільної сумісної власності належить квартира АДРЕСА_1 . Зазначене свідоцтво зареєстроване Новомосковським БТІ у реєстрову книгу № 21-1 (а.с. 13).

ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Новомосковськ Дніпропетровської області померла ОСОБА_3 , про що Відділом реєстрації актів громадянського стану виконкому Новомосковської міської Ради народних депутатів Дніпропетровської області зроблено запис за № 427 та видане свідоцтво про смерть (а.с. 10).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, посвідченого державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстрованого в реєстрі за № 6271 і наданого суду в засвідченій представником заявника копії, спадкоємцями за законом спадкового майна, а саме: 1/2 частини квартири АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , в рівних частках є її діти - ОСОБА_9 (проживає за адресою: АДРЕСА_2 ), а також ОСОБА_4 (проживає за адресою: АДРЕСА_3 ) (а.с. 15).

Крім того, згідно зі свідоцтвом про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, посвідченого державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстрованого в реєстрі за № 6274 і наданого суду в засвідченій представником заявника копії, спадкоємцями за законом спадкового майна після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: акцій Новомосковського трубного заводу, кількістю 94 штук, номінальною вартістю 0,25 грн. кожна, в рівних частках є її діти - ОСОБА_2 (проживає за адресою: АДРЕСА_2 ), а також ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_3 ) (а.с. 16).

Судом установлено, що ОСОБА_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , на підставі рішення Виконавчого комітету Новомосковської міської ради № 1196 від 10 грудня 1997 року, був призначений опікуном його недієздатного брата - ОСОБА_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 18).

Відповідно до інформації, яка міститься в Держаному реєстрі речових прав на нерухоме майно, право власності по 1/4 частині за кожним квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , зареєстровано 29 січня 2003 року за ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_5 ) та ОСОБА_9 (РНОКПП відсутній), підстава: свідоцтво про право на спадщину НГ № 0678693, 05 листопада 1997 року, державний нотаріус Новомосковської державної нотаріальної контори р. № 6271, що підтверджується відповідною Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 309166530 від 07 вересня 2022 року (а.с. 48). Зазначена інформація також відображена у Витязі про реєстрацію права власності на нерухоме майно Комунального підприємства "Новомосковське міжрайонне бюро технічної інвентаризації" № 12665 від 29 січня 2003 року (а.с. 14).

Відповідно до розпорядження в.о. голови, секретаря Новомосковської міської ради Горошка С. Г. № 61-р від 19 лютого 2016 року, АДРЕСА_6 перейменована на АДРЕСА_7.

Разом з тим, відповідно до Виписки з реєстру власників іменних акцій цінних паперів про стан особового рахунку від 02 червня 2008 року, виданої ТОВ "Сігма Реєстр" і наданої суду у засвідченій представником заявника копії, ОСОБА_9 , громадянин України, паспорт НОМЕР_4 , виданий Новомосковським МВ УМВС України в Дніпропетровській області 18 січня 1980 року, який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , є власником 42 простих іменних акцій серії А, сумарною номінальною вартістю 10,50 грн., емітент: ВАТ "Інтерпайп НМТЗ" (особовий рахунок № НОМЕР_6 ) (а.с. 17).

ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 38 років в місті Кривий Ріг, Дніпропетровської області, помер ОСОБА_2 , про що Тернівським відділом реєстрації актів цивільного стану Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області зроблено відповідний актовий запис за № 512 та видано свідоцтво про смерть (а.с. 11).

Судом установлено, що 02 жовтня 2007 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті брата - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 40) та 07 вересня 2022 року звернувся на адресу Першої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с. 49).

Постановою державного нотаріуса Першої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Голубової О. С. від 07 вересня 2022 року, ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки неможливо встановити місце відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з відсутністю документального підтвердження родинного зв`язку із спадкодавцем, а також з підстав наявності розбіжностей в написанні прізвища спадкодавця та власника спадкового майна у правовстановлюючих документах (а.с. 50).

Так, згідно із актовим записом про смерть № 512 від 13 квітня 2007 року, наданим в засвідченій копії у відповідь на запит суду, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 38 років в місті Кривий Ріг, Дніпропетровської області, причиною смерті зазначено хворобу Дауна, адресою місця проживання померлої особи зазначено: АДРЕСА_4 , заявником є ОСОБА_10 (співробітник психоневрологічного будинку-інтернату) (а.с. 75).

Відповідно до повідомлення Виконавчого комітету Новомосковської міської ради № 2342 від 01 вересня 2022 року, інформація щодо реєстрації ОСОБА_2 , 1968 року народження, згідно з архівною картотекою на день смерті відсутня, але є дані, що він значився до 06 червня 2000 року за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 43).

Разом з тим, судом установлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у період з 03 серпня 2000 року до 23 жовтня 2002 року був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , де розташована Комунальна установа "Криворізький психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради, що підтверджується відповідним повідомленням Відділу реєстрації місця проживання фізичних осіб у Тернівському районі Департаменту адміністративних послуг Управління з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб Виконавчого комітету Криворізької міської ради № 02-01-47/5-338 від 22 серпня 2022 року (а.с. 44).

Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до положень ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно зі ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Відповідно до п. 1.13. глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений Наказом Мінюсту України 22 лютого 2012 року № 296/5, місце відкриття спадщини підтверджується: довідкою про реєстрацію/останнє місце проживання виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, сільського голови (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради, або іншим документом, що може підтверджувати відповідний факт (копія актового запису про смерть, домова книга тощо). Місце відкриття спадщини не може підтверджуватись свідоцтвом про смерть.

Згідно з п. 1.14. глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений Наказом Мінюсту України 22 лютого 2012 року № 296/5, у разі відсутності у спадкоємця документів, які підтверджують місце відкриття спадщини, нотаріус роз`яснює спадкоємцю їх право на звернення до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому випадку місце відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, що набрало законної сили.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 77 ЦПК України). Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи (ч. 1 ст. 79 ЦПК України).

Для заявника встановлення місця відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , має юридичне значення, оскільки дозволить реалізувати його право на прийняття спадщини, як спадкоємця, у встановленому законом порядку.

За таких обставин, матеріалами справи та зібраними доказами підтверджується, що місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є місцезнаходження нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , а тому вимоги заявника в цій частині підлягають задоволенню.

Разом з тим, матеріалами справи та зібраними доказами підтверджується факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , був рідним сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , та був рідним братом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , як і підтверджується факт того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , була рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Встановлення факту родинних відносин для заявника має юридичне значення і необхідно для оформлення його спадкових прав. Зважаючи на те, що законом не визначено іншого порядку встановлення цього факту, суд вважає необхідним задовольнити заявлені вимоги заявника у зазначеній частині.

Крім того, зібраними у справі доказами підтверджується факт того, що:

- свідоцтво про право власності на житло від 30 серпня 1993 року, видане на підставі розпорядження (наказу) органу приватизації - Новомосковського житлово-комунального об`єднання № 00949 від 11 серпня 1993 року та зареєстроване Новомосковським БТІ у реєстрову книгу № 21-1, на квартиру АДРЕСА_1 , на ім`я ОСОБА_11 та ОСОБА_9 , було фактично видано ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- свідоцтво про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, видане державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстроване в реєстрі за № 6271, на ім`я ОСОБА_9 , було фактично видано ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- свідоцтво про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, видане державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстроване в реєстрі за № 6274, на ім`я ОСОБА_2 , було фактично видано ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

Разом з тим, факт належності ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, виданого державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстрованого в реєстрі за № 6271, на ім`я ОСОБА_4 , знайшов своє підтвердження в зібраних у справі доказах і вимоги заявника в цій частині також підлягають задоволенню.

Також, матеріалами справи та зібраними доказами підтверджується факт того, що Виписка з реєстру власників іменних акцій цінних паперів про стан особового рахунку від 02 червня 2008 року, видана ТОВ "Сігма Реєстр", про наявність у ОСОБА_9 42 простих іменних акцій серії А, сумарною номінальною вартістю 10,50 грн., емітент: ВАТ "Інтерпайп НМТЗ" (код ЄДРПОУ 05393139), стосується ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом з тим, суд наголошує, що Витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно Комунального підприємства "Новомосковське міжрайонне бюро технічної інвентаризації" № 12665 від 29 січня 2003 року, не є правовстановлюючим документом про належність певній особі нерухомого майна, а є лише засвідченням реєстрації відповідного права, а тому у задоволенні заяви в цій частині належить відмовити. При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити заявникові те, що факт належності правовстановлюючих документів, на підставі яких внесені записи про право власності на частину нерухомого майна - квартири АДРЕСА_1 , вирішені судом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273, 293, 315, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Новомосковська міська рада про встановлення місця відкриття спадщини, встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити частково.

Встановити, що місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є місцезнаходження нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , був рідним сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , був рідним братом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , була рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що свідоцтво про право власності на житло від 30 серпня 1993 року, видане на підставі розпорядження (наказу) органу приватизації - Новомосковського житлово-комунального об`єднання № 00949 від 11 серпня 1993 року та зареєстроване Новомосковським БТІ у реєстрову книгу № 21-1, на квартиру АДРЕСА_1 , на ім`я ОСОБА_11 та ОСОБА_9 , було фактично видано ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що свідоцтво про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, видане державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстроване в реєстрі за № 6271, на ім`я ОСОБА_9 , було фактично видано ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що свідоцтво про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, видане державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстроване в реєстрі за № 6274, на ім`я ОСОБА_2 , було фактично видано ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт приналежності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , свідоцтва про право на спадщину за законом від 05 листопада 1997 року, виданого державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Шевченко Г. В., зареєстрованого в реєстрі за № 6271, на ім`я ОСОБА_4 .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що Виписка з реєстру власників іменних акцій цінних паперів про стан особового рахунку від 02 червня 2008 року, видана ТОВ "Сігма Реєстр", про наявність у ОСОБА_9 42 простих іменних акцій серії А, сумарною номінальною вартістю 10,50 грн., емітент: ВАТ "Інтерпайп НМТЗ" (код ЄДРПОУ 05393139), стосується ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У задоволенні іншої частини вимог - відмовити.

Судові витрати віднести на рахунок заявника.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

- заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 ;

- заінтересована особа: Новомосковська міська рада, код ЄДРПОУ 34359199, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 14.

Рішення суду складено і підписано 17 травня 2023 року.

Суддя Г. Є. Майна

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено09.08.2023
Номер документу112673710
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення місця відкриття спадщини, встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —183/6529/22

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 10.10.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні