Ухвала
від 27.07.2023 по справі 489/1094/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

27.07.2023

Справа 489/1094/18

Кримінальне провадження 1-кп/489/89/23

УХВАЛА

27 липня 2023 м. Миколаїв Ленінський районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого ОСОБА_1

із секретарем судових

засідань ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження на підставі обвинувального акту за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Миколаєва, громадянки України, із середньою спеціальною освітою, не працюючої, не одруженої, раніше судимої, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.2, 15 ч.2, 185 ч.2 КК України,

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Миколаєва, громадянина України, із неповною середньою освітою, не одруженого, не працюючого, раніше судимого, проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.185 ч.2 КК України,

встановив.

05.02.2018 приблизно о 17:50 ОСОБА_4 разом з невстановленою в ході слідства особою, діючи за попередньою змовою групою осіб, знаходячись в приміщенні супермаркету «Делікатес» розташованому за адресою м. Миколаїв проспект Центральний 259, маючи умисел на таємне викрадення чужого майна, шляхом вільного доступу із торгівельного залу зазначеного супермаркету, вважаючи що діє непомітно для оточуючих громадян, таємно намагалися викрасти майно супермаркету, а саме: шоколад «Милка» загальною вартістю 1334 гривни, спричинивши матеріальний збиток на зазначену суму.

Після чого, виконавши усі дії, які ОСОБА_4 вважала за необхідне для доведення злочину до кінця, намагаючись вийти з приміщення супермаркету, а саме: вийшовши за межі касової зони, але не змогла закінчити злочин з причин, які не залежали від її волі, так як була затримана працівником охорони супермаркету.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковано за ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 185 КК України як закінчений замах на вчинення таємного викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Також 15.01.2018 ОСОБА_6 знаходячись в приміщенні гіпермаркету «Делікатес» розташованого по проспекту Центральному 259 в м. Миколаєві, керуючись раптово виниклим корисливим наміром, вступивши з ОСОБА_5 в злочинну змову, яка була спрямована на таємне викрадення чужого майна, при цьому, за попередньо досягнутою домовленістю, ОСОБА_5 повинен був безпосередньо вчиняти крадіжку та передавати викрадене майно ОСОБА_4 , а остання в свою чергу виносити його повз каси.

Цього ж дня о 18:00, реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , разом з ОСОБА_5 , шляхом вільного доступу, таємно від працівників гіпермаркету та громадян, які там знаходились, викрав з полиці гіпермаркету шоколадні яйця «Кинде сюрприз» у кількості 30 штук на суму 913 гривен, після чого направився до відділу зі спиртними напоями, де переклав викрадене майно до сумки ОСОБА_6 , після чого остання винесла їх повз каси гіпермаркету.

В подальшому ОСОБА_7 та ОСОБА_5 з місця події зникли, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

Надалі 22.01.2018 о 18:10, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, діючи за попередньою змовою за раніше запланованими та розподіленими ролями, ОСОБА_4 разом з ОСОБА_5 , шляхом вільного доступу, таємно від працівників гіпермаркету та громадян, які там знаходились, викрав з полиці шоколадні яйця «Киндер сюрприз» у кількості 36 штук на суму 1174,32гривни, після чого, направився до відділу зі спиртними напоями, де в подальшому переклав викрадене майно до сумки ОСОБА_4 , після чого остання винесла їх повз каси гіпермаркету.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковано за ч.2 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Прокурор у судовому засідання заявила клопотання про закриття кримінального провадження і звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченої, в зв`язку із закінченням строків давності.

Обвинувачена ОСОБА_4 свою вину у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення визнала в повному обсязі, підтримала клопотання прокурора захисника.

Вислухавши думку учасників судового провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Законом України про кримінальну відповідальність.

Крім того, ст. 44 КК України, передбачає, що особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Положеннями ст. 49 КК України визначено: строки давності з огляду на тяжкість вчиненого злочину, після закінчення яких особа звільняється від кримінальної відповідальності; підстави такого звільнення від кримінальної відповідальності; обчислення перебігу строків давності, його відновлення, зупинення та переривання.

Строк давності - це передбачений ст. 49 КК України, певний проміжок часу з дня вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Таким чином, згідно приписів вказаної статті, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання чинності вироком суду законної сили минули встановлені законом строки, обчислення яких призупиняється в разі ухилення особи, яка вчинила злочин від слідства та суду та переривається у випадку скоєння зазначеною особою нового злочину.

Також, згідно п.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005, особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст. 49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст. 15 ч.2 ст. 185, ч.2 ст. 185 КК України, які відноситься до нетяжких злочинів.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку передбаченого пунктом 2 цієї частини.

Частиною 2 п.1 ст. 284 КПК України, зазначено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч.4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, то суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_4 , негативно характеризується за місцем проживання, раніше не судимий в силу статті 89 КК України, на обліку в психіатричній лікарні не перебуває, перебуває на обліку в наркологічному диспансері з діагнозом «Зловживання опіоїдами, алкоголем», кримінальне правопорушення вчинила 15.01.2018, 22.02.2018, 15.02.2022, від явки до органів слідства, прокурора та суду не ухилялась та не переховувалась, а строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин не зупинявся та не переривався.

Тобто, вищенаведені обставини свідчать, що строк притягнення обвинуваченої ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності закінчився 15.02.2023.

В зв`язку з цим, суд вважає клопотання прокурора обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню і приходить до висновку про необхідність закриття кримінального провадження відносно обвинуваченої ОСОБА_4 та звільнення її від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності.

На підставі ст.ст.4, 5, 49 КК України, керуючись ст. ст. 284, 285-286, 288, 372, 395 КПК України, суд

постановив:

клопотання прокурора про закриття кримінального провадження і звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за ст.185 ч.2, 15 ч.2, 185 ч.2 КК України, в зв`язку із закінченням строків давності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст.185 ч.2, 15 ч.2, 185 ч.2 КК України, на підставі ст. 49 КК України - у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 за обвинуваченням, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.2, 15 ч.2, 185 ч.2 КК України, закрити.

Продовжити розгляд кримінального провадження стосовно ОСОБА_5 .

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено09.08.2023
Номер документу112683260
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Миколаєва, громадянки України, із середньою спеціальною освітою, не працюючої, не одруженої, раніше судимої, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.2, 15 ч.2, 185 ч.2 КК України, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Миколаєва, громадянина України, із неповною середньою освітою, не одруженого, не працюючого, раніше судимого, проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.185 ч.2 КК України

Судовий реєстр по справі —489/1094/18

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 16.11.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 26.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 20.04.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 03.03.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні