Ухвала
від 08.08.2023 по справі 497/1765/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.08.2023

Єдиний унікальний №497/1765/23

Провадження №1-кс/497/611/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

08.08.2023 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області, ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

07.08.2023 року прокурор Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42023162270000031 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, за фактом привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що в ході вивчення стану додержання вимог бюджетного законодавства посадовими особами органів публічної влади в Болградському районі Одеської області, у тому числі в частині законності використання бюджетних коштів при здійсненні закупівель відповідних товарів, робіт і послуг, опрацьовувався офіційний веб-портал «Prozorro публічні закупівлі» та веб-портал використання публічних коштів « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В ході опрацювання сайту « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за посиланням встановлено, що 15.11.2022 ІНФОРМАЦІЯ_3 укладено з ПП « ОСОБА_4 » договір №200 «Заходи з енергозбереження - капітальний ремонт покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_4 », на суму 2 914 454,45 грн.

Під час опрацювання єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending встановлено, що замовником у досить короткий проміжок часу з моменту укладення договорів, а саме 28.12.2022, повністю сплачено грошові кошти за виконання вищевказаних договорів. Вищевикладені обставини свідчать про можливу розтрату грошових коштів, допущену службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Враховуючи викладене, 07.06.2023 прокурором внесено відомості до ЄРДР за ч. 4 ст. 191 КК України, - привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану.

Отримання даних, що містяться у документах, що підтверджують укладання ІНФОРМАЦІЯ_3 з ПП « ОСОБА_4 » договору №200 «Заходи з енергозбереження - капітальний ремонт покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_4 », на суму 2 914 454,45 грн., а також виконання вказаних договорів, необхідне для об`єктивного розслідування кримінального правопорушення та правильної кваліфікації діяння.

Крім того, інформація яка міститься в документах, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 має значення для виявлення осіб, які скоїли кримінальне правопорушення, а також може мати силу доказів. Відомості, що містяться у зазначених документах самі по собі або в сукупності з іншими доказами, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та будуть використані безпосередньо як доказ наявності або відсутності ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України. Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Разом з цим, прокурор просив розглянути подане клопотання у відсутність особи, у якої знаходяться документи.

Згідно ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуте слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Заявлене прокурором клопотання про проведення судового розгляду у відсутність особи, у якої знаходяться документи з огляду на існування реальної загрози зміни (знищення) документів, які необхідні для проведення досудового розслідування в даному кримінальному провадженні - є обґрунтованим, та підлягає задоволенню.

Розгляд клопотання відповідно до ч.2 ст.163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Розглянувши подане клопотання, дослідивши обставини та підстави наведені в клопотанні прокурора , слідчий суддя дійшов наступного висновку на підставі слідуючого.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Положеннями ч. 2 ст. 160 КПК визначено, що у клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Отже, в разі звернення процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження, з клопотанням до слідчого судді про дачу дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, норми діючого кримінального процесуального законодавства, прямо встановлюють обов`язок цієї особи звертатися з таким клопотанням саме в рамках конкретного провадження, враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, у зв`язку із розслідуванням якого подається клопотання та відомості щодо вчинення саме цього кримінального правопорушення.

В статті 223 КПК України викладені вимоги до проведенні слідчих (розшукових) дій. Так, відповідно до ч. 1, 2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні; підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ст. 214 КПК України до ЄРДР внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Згідно з п.п. 1, 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей або документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

За результатами розгляду даного клопотання слідчим суддею встановлено, що:

З рапорту прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 від 07.06.2023 року вбачається: "[...] 15.11.2022 ІНФОРМАЦІЯ_3 укладено з ПП « ОСОБА_4 » договір N°200 «Заходи з енергозбереження - капітальний ремонт покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_4 », на суму 2 914 454,45 грн. Під час опрацювання єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending встановлено, що замовником у досить короткий проміжок часу з моменту укладення договорів, а саме 28.12.2022, повністю сплачено грошові кошти за виконання вищевказаних договорів. Вищевикладені обставини свідчать про можливу розтрату грошових коштів, допущену службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 , всупереч економічним інтересам територіальної громади, а також у порушення принципу максимальної економії та ефективності, визначеного ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі». [...]" (а.с.5-6).

Слідчим відділом Болградського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023162270000031 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України за фактом привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану (а.с.4).

Нагляд за додержанням законності під час досудового розслідування у вигляді процесуального керівництва здійснює Болградська окружна прокуратура (а.с.7-8).

Прокурор просить надати тимчасовий доступ до наступних документів:

- договору №200 від 15.11.2022 з усіма додатками, додатковими угодами, специфікаціями, а також проектно-кошторисну документацію за вказаним договором;

- загальних журналів будівельних робіт;

- журналів авторського нагляду;

- журналів зварювальних робіт;

- журналів виконання антикорозійних робіт;

- журналів виконання бетонних робіт;

- актів прихованих робіт; документів фінансово - господарської звітності щодо виконання зазначених вище договорів (довідки провартість виконаних будівельних робіт (форми КБ-3), актів приймання виконаних робіт (форма КБ-2В), підсумкових відомостей ресурсів, звітів про витрати основних матеріалів у будівництві в співвідношенні з виробничими нормами, платіжних доручень, тощо.

В матеріалах справи наявний запит (вимога в порядку ст.ст.36, 93 КПК України) прокурора на адресу начальника ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 від 14.07.2023 року про надання у найкоротший строк, однак не пізніше 21.07.2023 року, перелічених в запиті документів (а.с.12-13).

Втім, 21.07.2023 року начальник відділу освіти на адресу прокурора спрямувала відповідь з посиланням на вимоги КПК України про необхідність звернення прокурора до слідчого судді з питання тимчасового доступу до документів (а.с.14-16).

Дана відповідь сформована на офіційному бланку Відділу освіти, де наявні усі реквізити місця розташування цієї особи.

Слідчий суддя вважає, що прокурор довів наявність хоч і не всіх, однак достатньо обставин, передбачених пунктами ст. 163 КПК України, для доступу до оригіналів зазначених документів та їх вилучення, оскільки зазначені у клопотанні обставини свідчать про те, що саме доступ до вищевказаної інформації, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а надані докази обґрунтовують ці обставини.

Згідно з ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: 1) прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів; 2) дата постановлення ухвали; 3) положення закону, на підставі якого постановлено ухвалу; 4) прізвище, ім`я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів; 5) назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ; 6) розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і оригінали або копії документів, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом; 7) строк дії ухвали, який не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали, за виключенням ухвал, постановлених на виконання вимог частини другої статті 562 цього Кодексу; 8) положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду.

Інформація про тимчасовий доступ до якої заявлено клопотання, перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.14-15). Вищезазначена інформація, у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити достовірні дані неможливо.

Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

У зв`язку з особливостями розслідування даного кримінального правопорушення, є необхідність у вивченні вказаних документів, надання їм належної правової оцінки.

Згідно п. п. 1,7 ст. 164 КПК, в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів; строк дії ухвали, який не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали, за виключенням ухвал, постановлених на виконання вимог частини другої статті 562 цього Кодексу.

Клопотання прокурора в частині надання тимчасового доступу слідчим, які зазначені в клопотанні підлягає частковому задоволенню.

Оскільки норма статті 164 КПК чітко вимагає зазначення особи (тобто іменник який вживається в однині, та визначає одну людину), а тому слід визначити одного слідчого, якому надати тимчасовий доступ до речей і документів.

З урахуванням зазначеного, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ слідчому ОСОБА_6 , яка прокурором зазначена першою у списку слідчих.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати слідчомувідділення №1СВ БолградськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_6 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, в рамках кримінального провадження №42023162270000031 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України,які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до документів, які створені з метою збереження інформації про факти підготовки, укладання та виконання договору №200 «Заходи з енергозбереження - капітальний ремонт покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_4 », на суму 2 914 454,45 грн., в тому числі до:

- договору №200 від 15.11.2022 з усіма додатками, додатковими угодами, специфікаціями, а також проектно-кошторисну документацію за вказаним договором;

- загальних журналів будівельних робіт;

- журналів авторського нагляду;

- журналів зварювальних робіт;

- журналів виконання антикорозійних робіт;

- журналів виконання бетонних робіт;

- актів прихованих робіт; документів фінансово - господарської звітності щодо виконання зазначених вище договорів (довідки провартість виконаних будівельних робіт (форми КБ-3), актів приймання виконаних робіт (форма КБ-2В), підсумкових відомостей ресурсів, звітів про витрати основних матеріалів у будівництві в співвідношенні з виробничими нормами, платіжних доручень, тощо.

Зобов`язати уповноважену особу ІНФОРМАЦІЯ_6 надати слідчому відділення№1СВ БолградськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_6 тимчасовий доступ з правом огляду та вилучення (виїмки) оригіналів вище перелічених документів у ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112683785
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/1765/23

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні