Ухвала
від 09.08.2023 по справі 138/1574/23
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

"09" серпня 2023 р.

Справа №138/1574/23

Провадження по справі №2/150/148/23

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження в справі

09 серпня 2023 року с. Мазурівка

Суддя Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Л.П., одержавши позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИЛА:

ТОВ «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» звернулося до районного суду із вищевказаним позовом, в якому просить стягнути із ОСОБА_1 заборгованість за договором про споживчий кредит №3811293 від 01 жовтня 2021 року в сумі 30515 грн. 00 коп.

В ході виконання вимог ч. 6 ст.187 ЦПК України щодо перевірки місця реєстрації відповідача, згідно відомостей Бабчинецької сільської ради Могилів - Подільського району Вінницької області, встановлено, що ОСОБА_1 30.09.2022 загинув в зоні бойових дій.

Вище зазначене підтверджено і даними Могилів Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Могилів Подільському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (м. Могилів - Подільський, площа Соборна, 12 Могилів - Подільського району Вінницької області), яким на виконання запиту суду проведено перевірку актових записів про державну реєстрацію смерті по відділу (а.с. 71). Так, як свідчить лист Могилів Подільського відділу ДРАЦС від 01.08.2023 за №672/28.16-35, за відомостями Державного реєстру актів цивільного стану громадян виявлено актовий запис про смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) за №3037 від 14.11.2022.

Пунктом 6 частини 1 статті 186 ЦПК України встановлено, що суд відмовляє у відкритті провадження, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відповідно до ст.46 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи (ч.1 ст.47 ЦПК України).

Із положень частини першої та другої статті 55 ЦПК України слідує, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу, а усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Однак, процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Згідно ч.4 ст.25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Процесуальне правонаступництво між боржником та його спадкоємцями у порядку ст.55 ЦПК України допускається, якщо на момент прийняття справи до свого провадження цивільна правоздатність боржника не припинилася, а тому спадкоємці померлого боржника у даному, конкретному випадку не є його процесуальними правонаступниками у цій справі, а наявність правонаступництва у матеріальних правовідносинах має вирішуватися за позовом, заявленим безпосередньо до спадкоємців боржника.

Відтак, із системного аналізу зазначених норм права випливає, що чинним законодавством України не передбачено можливості відкриття провадження у справі за позовом щодо особи, яка на час такого звернення позивача до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ч.4 ст.25 ЦК України припинилася, а також те, що порушений відносно фізичної особи, яка померла, цивільний процес не допускає процесуального правонаступництва.

Враховуючи, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , тобто ще до звернення позивача із даним позовом до суду, приходжу до висновку про наявність підстав для відмови у відкритті провадження справі.

Відповідно до ч.3 ст.9 Закону України «Про судовий збір» кошти судового збору спрямовуються на забезпечення здійснення судочинства та функціонування органів судової влади.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначається положеннями Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до ч.2 ст.133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Пунктом 3 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 №3674-VI, сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі.

Відповідно до ч.5 ст.7 Закону України «Про судовий збір», повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Враховуючи те,що суддійшов висновкупро відмовуу відкриттіпровадження усправі,позивач увідповідності доположень статті7Закону УкраїниЗаконуУкраїни «Просудовий збір»від 08.07.2011№3674-VI вправі звернутися в подальшому до суду із клопотання про повернення судового збору, сплаченого при зверненні до суду із даним позовом.

На підставі викладеного, керуючись ст., ст.186, 258, 259, 260, 261 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИЛА:

У відкритті провадження за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, - відмовити.

Роз`яснити товариству з обмеженою відповідальністю «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» право звернутися до суду із клопотанням про повернення судового збору у розмірі 2684 (двох тисяч шістсот вісімдесяти чотирьох) гривень 00 копійок, зарахованого до державного бюджету на підставі платіжної інструкції від 18.05.2023 №0371560011.

Ухвала в частині відмови у відкритті провадження у справі може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ: Л.П. ЦИМБАЛЮК

СудЧернівецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено10.08.2023
Номер документу112711554
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них споживчого кредиту

Судовий реєстр по справі —138/1574/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Київська Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні