Ухвала
від 08.08.2023 по справі 308/13500/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/13500/23

1-кс/308/3432/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 серпня 2023 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря - ОСОБА_2 , слідчої - ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання про проведення обшуку

В С Т А Н О В И В:

на розгляд слідчого судді надійшло означене клопотання про проведення обшуку.

Внесене клопотання обґрунтовано таким.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Ужгородського РУП ГУНП в Закарпатській області надійшла заява від ОСОБА_4 про те, що 13.04.2023 він знайшов сайт з надання інтимних послуг " ІНФОРМАЦІЯ_1 , де він зателефонував за н.т. НОМЕР_1 , до особи на ім`я ОСОБА_5 і хотів замовити інтимні послуги, після чого йому зателефонувала інша особа на ім`я ОСОБА_6 з н.т. НОМЕР_2 , котра під приводом надання інтимних послуг виманила у заявника грошові кошти, які останній перерахував на банківські картки, відкриті в AT КБ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " / НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , та AT " ІНФОРМАЦІЯ_3 " НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 . Проте вищевказані послуги йому надані не були.

Відомості про дану подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023071030000743 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході оперативного супроводу працівниками відділу міграційної поліції ГУНП в Закарпатській області було встановлено, що невідомі особи, які діючи умисно з корисливих мотивів для власного збагачення, шляхом обману, переслідуючи єдиний злочинний умисел спрямований на незаконне збагачення, організували мережу злочинної діяльності до якої входить використання для вчинення шахрайських дій доступ до всесвітньої мережі інтернет, здійснюючи реєстрацію фіктивних веб-ресурсів з наданням інтимних послуг, створення облікових записів на сайтах де розміщують оголошення про продаж, або оренду житла якого у власності чи іншому володінні не мають, де спеціально для цього реєструються під вигаданими анкетними даними та здійснення телефонних дзвінків на мобільні телефони потерпілих представляючись працівниками ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та вводячи в оману, під приводом покращення умов користування кредитними картками потерпілих (збільшення кредитного ліміту, зменшення відсоткової ставки на користування кредитним лімітом) виманюють пін код кредитної карти потерпілих з метою заволодіння грошовими коштами.

Крім того, працівниками відділу міграційної поліції в результаті проведення оперативно-розшукових заходів було встановлено, що вище вказаними особами, переслідуючи умисну корисливу мету направлену на отримання неконтрольованого державою прибутку діючи в інтересах всіх учасників, здійснюють у офісному приміщенні розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , та маскують вказану протиправну діяльність під видом діяльності з обміну крипто валют.

Виходячи з наявності підстав для проведення обшуку, слідча звернулася до слідчого судді з відповідним клопотанням.

У судовому засіданні слідча внесене клопотання підтримала, просила слідчого суддю його задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку.

Заслухавши думку слідчої та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя доходить до висновку про необхідність задоволення поданого клопотання, зважаючи на таке.

Відповідно до вимог п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, згідно частини 1 статті 92 КПК України, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

У відповідності до частини 1 статті 94 КПК України, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

У зв`язку з цим, для прийняття рішення про притягнення особи до передбаченої законом відповідальності слідчому необхідно зібрати всі необхідні докази, які у подальшому оцінити з точки зору достатності та взаємозв`язку.

Частиною 2 статті 93 КПК України визначено, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказів, у тому числі, шляхом проведення слідчих дій.

Відповідно до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 1 ст. 13 КПК України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 3 статті 234 КПК України встановлено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

На переконання слідчого судді, клопотання сторони обвинувачення відповідає вказаним приписам процесуального закону.

Слідчий суддя з`ясував, що Ужгородським РУП ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, що підтверджується витягом з ЄРДР №12023071030000743 від 15.04.2023.

Внесення відомостей до ЄРДР зумовлене тим, що до Ужгородського РУП ГУНП в Закарпатській області надійшла заява від ОСОБА_4 про те, що 13.04.2023 він знайшов сайт з надання інтимних послуг " ІНФОРМАЦІЯ_1 , де він зателефонував за н.т. НОМЕР_1 , до особи на ім`я ОСОБА_5 і хотів замовити інтимні послуги, після чого йому зателефонувала особа на ім`я ОСОБА_6 з н.т. НОМЕР_2 , який під приводом надання інтимних послуг та оформлення їх замовлення виманив у заявника грошові кошти, які останній перерахував на банківські картки, відкриті в AT КБ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /*1 № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_4 , та AT " ІНФОРМАЦІЯ_4 " НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 .

При цьому матеріалами клопотання підтверджується, що працівниками відділу міграційної поліції ГУНП в Закарпатській області виявлено факту функціонування групи осіб, що організувала мережу злочинної діяльності та яка причетна до вчинення шахрайських дій, вчиняючи реєстрацію фіктивних веб-ресурсів з наданням інтимних послуг.

В результаті проведення оперативно-розшукових заходів було встановлено, що відповідні особи, переслідуючи умисну корисливу мету, направлену на отримання неконтрольованого державою прибутку, діючи в інтересах усіх учасників, здійснюють у офісному приміщенні розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , та маскують вказану протиправну діяльність під видом діяльності з обміну крипто валют.

Частиною 3 ст. 190 КК України передбачено відповідальність за вчинення шахрайства у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

У зв`язку з цим слідчий суддя зауважує про те, що речі, які зазначені у клопотанні та є предметом пошуку мають значення для досудового розслідування, а відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Отже, проведення обшуку за обставин цього клопотання відповідатиме меті обшуку як слідчої дії, передбаченої ч. 1 ст. 234 КПК України.

Матеріали клопотання надають достатньо підстав для висновку про те, що речі, котрі становлять предмет пошуку, знаходяться за вказаною у клопотанні адресою, що підтверджується доказами, які були досліджені слідчим суддею в ході вирішення цього клопотання, зокрема, протоколом прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення б/н від 14.04.2023, протоколом допиту потерпілого та свідка, результатами виконаних доручень.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна встановлено, що приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Слідчий суддя вважає, що за встановлених обставин проведення обшуку є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, позаяк виявлення і вилучення згаданих вище речей шляхом проведення інших процесуальних та слідчих дій неможливе, оскільки наявний ризик їх приховування чи знищення.

При цьому, на переконання слідчого судді, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у поданому клопотанні.

У зв`язку з вищевикладеним та керуючись статтями 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

клопотання про проведення обшуку задовольнити повністю.

Надати дозвіл слідчим групі слідчих у кримінальному провадженні за №12023071030000743 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, на проведення обшуку приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , у якому фактично перебуває ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ: НОМЕР_12 , з метою виявлення та вилучення речових доказів, а саме: грошових купюр в українській гривні, мобільних телефонів, на яких може зберігатися інформація щодо протиправної діяльності, банківських карток, на які може здійснюватися оплата, фіскальні чеки, чорнові записи, облікова документація, комп`ютерні пристрої, струменеві принтери, флеш-носії за допомогою яких здійснюються шахрайські дії, та інших предметів, які за своїми властивостями були знаряддям вчинення злочину чи зберегли на собі сліди кримінального правопорушення, які самостійно та/або в сукупності мають доказове значення для встановлення істини в даному кримінальному провадженні.

Дана ухвала надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише раз.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено12.08.2024
Номер документу112715466
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —308/13500/23

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні