Постанова
від 08.08.2023 по справі 334/1282/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

запорізький апеляційний суд

Провадження №33/807/626/23Головуючий у 1-й інстанції Турбіна Т.Ф.Єдиний унікальний №334/1282/22Доповідач в 2-й інстанції Гончар О.С.Категорія - ст.483 ч.1 МК України

ПОСТАНОВА

08 серпня 2023 року м.Запоріжжя

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Запорізького апеляційного суду Гончар О.С., розглянувши клопотання Запорізької митниці в особі її представника Катрич К.Ю. про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови судді Ленінського районного суду м.Запоріжжя від 18 серпня 2022 року, якою провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої у АДРЕСА_1 ),

за ч.1 ст.483 МК України закрито у зв`язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення,

ВСТАНОВИВ

12 червня 2023 року на вказану постанову суду Запорізька митниця подала апеляційну скаргу, в якій просить поновити строк на апеляційне оскарження постанови судді, посилаючись на те, що 08 червня 2023 року на адресу Запорізької митниці надійшла копія оскаржуваної постанови, з якої органу митниці стало відомо про розгляд даної справи.

Інших причин пропуску апелянтом строку на апеляційне оскарження не наведено.

Перевіривши матеріали справи, доводи клопотання, викладені в апеляційній скарзі, суд дійшов висновку про відсутність підстав для поновлення Запорізькій митниці строку на апеляційне оскарження з огляду на таке.

Відповідно до вимог ч.2 ст.294 КУпАП постанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення постанови особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником, а також прокурором у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 7 та частиною першою статті 287 цього Кодексу.

Отже, за вище наведеною нормою строк на подачу апеляційної скарги обчислюється не з моменту ознайомлення з постановою судді чи з моменту отримання її копії, а саме з моменту її винесення.

З матеріалів справи вбачається, що за результатами розгляду вказаної справи 18 серпня 2022 року суддею Ленінського районного суду м.Запоріжжя винесено постанову, якою провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.483 МК України закрито за відсутністю складу правопорушення.

При цьому, матеріали справи про адміністративне правопорушення засвідчують, що її розгляд 18 серпня 2022 року відбувався за участі представника Запорізької митниці Матченка С.Б., який представляв інтереси Запорізької митниці на підставі довіреності №7.20-1/20-02/8.19/80 від 05.01.2022 року і висловлював позицію щодо складеного щодо ОСОБА_1 протоколу.

Слід зауважити, що відповідно до положень ст.285 КУпАП, постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи.

Оголошення судового рішення є завершальною стадією судового розгляду, що і відбулося у день його постановлення, тобто 18 серпня 2022 року.

Між тим, Запорізька митниця з апеляційною скаргою звернулася лише 12 червня 2023 року, тобто з суттєвим пропуском строку на апеляційне оскарження.

При цьому, доводи апелянта щодо початку перебігу строку на оскарження постанови суду з моменту отримання судового рішення, з огляду на положення ст.294 КУпАП щодо початку перебігу строку на оскарження судового рішення, слід визнати неспроможними.

Представник Запорізької митниці був присутнім під час судового розгляду, знав про суть прийнятого рішення.

З урахуванням чітко визначеного ст.294 КУпАП порядку оскарження постанови судді у справі про адміністративне правопорушення, за відсутності обґрунтованих доказів, які б свідчили про необхідність поновлення строку апеляційного оскарження постанови суду першої інстанції, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження.

Чинні норми КУпАП стосовно права на оскарження постанови місцевого суду у справі про адміністративні правопорушення забезпечують за аналогією з правом на доступ до суду, закріпленим у пункті 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р., законну мету і не порушують саму сутність цього права.

Згідно правової позиції Європейського суду з прав людини, викладеної у рішенні у справі "Мельник проти України", норми, які регламентують строки подання скарг, безумовно, передбачаються для забезпечення належного відправлення правосуддя і дотримання принципу юридичної визначеності. Зацікавлені особи повинні розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані. У той же час такі норми або їх застосування мають відповідати принципу юридичної визначеності та не перешкоджати сторонам використовувати наявні засоби вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження і перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження. (Рішення у справі "Олександр Шевченко проти України" п. 27, рішення від 26 квітня 2007 року).

Апелянтом не наведено жодної причини пропуску строку на апеляційне оскарження, яка перебувала б у площині поважних причин, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто такими, що не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами, труднощами, що унеможливлювали своєчасне звернення до апеляційної інстанції у строк, визначений законом і такі обставини мають бути підтверджені скаржником.

Отже, наявність суттєвих перешкод у своєчасній реалізації представником митного органу права на апеляційне оскарження судового рішення, строк якого згідно ст.294 КУпАП обчислюється з дня винесення постанови, ініціатором клопотання не наведені і апеляційним судом не встановлені, що у своїй сукупності засвідчує відсутність поважних причин пропуску строку на оскарження.

З урахуванням вказаного, а також того, що Запорізька митниця не була позбавлена права оскаржити судове рішення у строки передбачені КУпАП, з урахуванням тривалості пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження та не доведення поважних причин пропуску такого строку, суд вважає за необхідне відмовити у поновленні пропущеного строку на апеляційне оскарження постанови судді Ленінського районного суду м.Запоріжжя від 18 серпня 2022 року.

Слід зазначити, що при розгляді клопотання про поновлення пропущеного строку, апеляційний суд перевіряє тільки поважність причин пропуску строку або їх відсутність, і не може давати оцінку процесуальним діям та документам по справі або прийнятому судом рішенню.

Оскільки у поновлені строку відмовлено, апеляційна скарга, у відповідності до вимог ст.294 КУпАП, повертається особі, яка її подала.

Керуючись ст.294 КУпАП, суд

ПОСТАНОВИВ

відмовити Запорізькій митниці в поновленні строку на апеляційне оскарження постанови судді Ленінського районного суду м.Запоріжжя від 18 серпня 2022 року щодо ОСОБА_1 .

Апеляційну скаргу повернути особі, яка її подала.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Гончар

Дата документу Справа № 334/1282/22

СудЗапорізький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено10.08.2023
Номер документу112717833
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю

Судовий реєстр по справі —334/1282/22

Постанова від 08.08.2023

Адмінправопорушення

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Постанова від 18.08.2022

Адмінправопорушення

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні