Ухвала
від 09.08.2023 по справі 21/45б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

09 серпня 2023 року м. Чернігівсправа № 21/45б (9/134б/51б/39б/8б/8б)

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали заяви ліквідатора Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» - арбітражного керуючого Юдицького О.В. про зняття арештів, накладених на майно боржника по справі за заявою КРЕДИТОРА: Фізичної особи - підприємця Ріпи Олександра Івановича АДРЕСА_1 БОРЖНИК: Закрите акціонерне товариство «Бахмачконсервмолоко» 16500, м. Бахмач Чернігівської області, вул. Перемоги, 13про визнання боржника банкрутом

без виклику учасників у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 17.04.2006 порушено провадження у справі про банкрутство Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою Господарського суду Чернігівської області від 04.02.2009 боржника визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Стук І.М.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 29.12.2010 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, ліквідовано ЗАТ «Бахмачконсервмолоко», провадження у справі припинено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 01.02.2011 ухвалу Господарського суду Чернігівської області від 29.12.2010 скасовано, матеріали справи передано на розгляд до місцевого суду на стадію ліквідаційної процедури.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 29.11.2011 скасовано ухвалу Господарського суду Чернігівської області від 18.10.2011, припинено повноваження ліквідатора ЗАТ «Бахмачконсервмолоко» арбітражного керуючого Стук І.М., матеріали справи направлено до місцевого господарського суду для подальшого розгляду.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 14.06.2012 ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Мурзу А.М.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 09.04.2015 достроково припинено виконання арбітражним керуючим Мурзою А.М. повноважень ліквідатора ЗАТ «Бахмачконсервмолоко», обов`язки останнього покладено на арбітражного керуючого Юдицького О.В.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 01.06.2021 припинено виконання арбітражним керуючим Юдицьким О.В. повноважень ліквідатора Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко»; ліквідатором Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» призначено арбітражного керуючого Артеменка О.О.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 29.09.2022 відсторонено арбітражного керуючого Артеменка О.О. від виконання повноважень ліквідатора Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко»; ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Юдицького О.В.

01.08.2023 на електронну пошту Господарського суду Чернігівської області надійшла заява від 01.08.2023 № 02-01/554/21-45б ліквідатора Юдицького О.В. про зняття арештів, накладених на майно боржника (надалі - Заява), якою арбітражний керуючий просить зняти арешти, накладені на нерухоме майно товариства постановами головного державного виконавця Бахмацького районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Кеди В.І. від 09.06.2021 про арешт майна боржника (ВП №№ 57554785 та 57555468).

В обґрунтування Заяви ліквідатор Юдицький О.В. зазначає, що наявність арешту майна банкрута перешкоджає проведенню державної реєстрації речового права товариства не нерухоме майно в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та подальшої його реалізації на аукціоні з метою отримання грошових коштів та проведення розрахунків з кредиторами.

Нормативно-правовим обгрунтуванням Заяви ліквідатором Юдицьким О.В. визначено ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження».

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення Заяви по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

як вбачається зі змісту Заяви, рішенням Господарського суду Чернігівської області від 28.10.2021 по справі № 21/45б (9/134б/51б/39б/8б/8б) (927/854/21), залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 21.02.2022, позов Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» в особі ліквідатора Артеменка О.О. до Товариства з обмеженою відповідальністю «МЛК Бахмач» про витребування майна з чужого незаконного володіння задоволено повністю; ухвалено витребувати з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «МЛК Бахмач» на користь Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» під`їзну колію (внутрішню) за літерою № 8, довжиною 297,5 м та під`їзну колію (внутрішню) за літерою № 9, довжиною 137,5 м, що знаходиться в м. Бахмач Чернігівської області по вул. Перемоги, 13.

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 09.11.2021 по справі № 21/45б (9/134б/51б/39б/8б/8б) (927/956/21) позов Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» в особі ліквідатора Артеменка О.О. до Товариства з обмеженою відповідальністю «МЛК Бахмач» про витребування майна з чужого незаконного володіння задоволено повністю; ухвалено витребувати з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «МЛК Бахмач» на користь Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» нежитлову будівлю артсвердловини (зовнішня мережа водогону), цегляну за літ. Я1-1, загальною площею 8,6 м2, що знаходиться в м. Бахмач Чернігівської області по вул. Перемоги, 13, до складу якої входять артсвердловина за літ. III та башта 2-го підйому за літ. IV з металевих труб.

В подальшому ліквідатор Юдицький О.В. звертався до Центру надання адміністративних послуг Ніжинської міської ради Чернігівської області з відповідними судовими рішеннями, які в частині витребування майна з чужого незаконного володіння (з урахуванням практики Верховного Суду) є підставою для реєстрації права власності за банкрутом на повернуте з чужого незаконного володіння майно.

Однак державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг Ніжинської міської ради Чернігівської області повідомив ліквідатора Юдицького О.В. про неможливість внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про реєстрацію права власності за товариством, оскільки на відповідне майно накладений арешт в межах виконавчих проваджень № № 57555468 та 57554785 (постанови від 09.06.2021 про арешт майна боржника, винесені головним державним виконавцем Бахмацького районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Кедою В.І.).

Згідно наявної в Автоматизованій системі виконавчих проваджень інформації постановами від 29.12.2021 про повернення виконавчого документа стягувачу, винесених головним державним виконавцем Бахмацького районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Кедою В.І. виконавчі документи (виконавчі провадження № № 57555468 та 57554785) були повернуті стягувачу; при цьому, накладені на відповідне майно арешти залишились не знятими.

В подальшому ліквідатор Юдицький О.В. звертався до Бахмацького відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції із заявами (від 26.06.2023 № № 02-01/503/21-45б та 02-01/504/21-45б) про зняття арештів з відповідного майна.

В свою чергу, орган державної виконавчої служби повідомив ліквідатора Юдицького О.В. про відсутність підстав для зняття арештів, накладених в рамках виконавчих проваджень № № 57555468 та 57554785, натомість такі арешти в силу приписів ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження» можуть бути зняті за рішенням суду (листи від 20.07.2023 №№ 17926 та 17927).

Отже, перебування відповідного нерухомого майна під арештом має своїм наслідком неможливість проведення процедури його реалізації та проведення розрахунків з кредиторами.

Згідно п. 1, 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, цей Кодекс введений в дію з 21.10.2019. З дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Статтею 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

За змістом ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Статтею 59 Закону України «Про виконавче провадження» визначений перелік випадків зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини. У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

Таким чином, розгляд господарським судом клопотання про скасування арешту майна боржника є окремою процесуальною дією у справі про банкрутство під час якої суд вирішує питання про скасування арешту майна боржника та інших обмежень щодо розпорядження ним задля здійснення ліквідатором банкрута необхідних заходів в ліквідаційній процедурі (в т.ч. для продажу майна боржника).

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає Заяву обгрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 59, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 233, 234, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву від 01.08.2023 № 02-01/554/21-45б ліквідатора Юдицького О.В. про зняття арештів, накладених на майно боржника, задовольнити повністю.

Зняти арешт з майна Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» (16500, м. Бахмач Чернігівської області, вул. Перемоги, 13; код 00418188), а саме: нежитлової будівлі артсвердловини (зовнішня мережа водогону), цегляна за літером Я-1, загальною площею 8,6 кв.м, до складу якої входять свердловина за літером ІІІ та башта 2-го підйому за літером IV з металевих труб, місцезнаходження: Чернігівська область, Бахмацький район, м. Бахмач, вул. Перемоги, 13, арешт на яке, як на майно боржника - Дочірнього підприємства «Аромат» (код 30737268), накладений постановою головного державного виконавця Бахмацького районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Кеди В.І. від 09.06.2021 ВП № 57554785 про арешт майна боржника.

Зняти арешт з майна Закритого акціонерного товариства «Бахмачконсервмолоко» (16500, м. Бахмач Чернігівської області, вул. Перемоги, 13; код 00418188), а саме: під`їзної колії (внутрішньої), яка складається з під`їзної колії (внутрішньої) за літером № 8 довжиною 297,5 м та під`їзної колії (внутрішньої) за літером № 9 довжиною 137,5 м, місцезнаходження: Чернігівська область, Бахмацький район, м. Бахмач, вул. Перемоги, 13, арешт на яке, як на майно боржника - Дочірнього підприємства «Аромат» (код 30737268), накладений постановою головного державного виконавця Бахмацького районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Кеди В.І. від 09.06.2021 ВП № 57555468 про арешт майна боржника.

Копії цієї ухвали надіслати ліквідатору Юдицькому О.В. (АДРЕСА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1 )) та комітету кредиторів: Приватному підприємству «КОМІН ФІНАНС» (18008, м. Черкаси, вул. Смілянська/Вернигори, 99/12, кв. 69 (ІНФОРМАЦІЯ_2)) та Товариству з обмеженою відповідальністю «Нова економічна політика» (02140, м. Київ, проспект П.Григоренка, 39-В, кв. 31).

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Дата набрання ухвалою законної сили - 09.08.2023.

Суддя А.С.Сидоренко

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112720032
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —21/45б

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні