Рішення
від 08.08.2023 по справі 521/10589/23
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/10589/23

Номер провадження № 2/521/3158/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

08.08.2023 року м. Одеса

Малиновський районний суд м.Одеси області у складі:

головуючого судді Рядчої Т.І.,

за участю секретаря судового засідання Каліної П.О.

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Одеси в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Одесміськелектротранс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди,

в с т а н о в и в:

Представник Комунального підприємства «Одесміськелектротранс» (КП «ОМЕТ») звернувся з позовом до суду, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 завдану матеріальну шкоду в розмірі 20887,90 грн..

Позов обґрунтований такими обставинами, що вироком Малиновського районного суду м.Одеси ОСОБА_1 визнано винною у скоєнні ДТП, яке сталося 09.09.2015 року та встановлено, що ОСОБА_1 допустила порушення вимог п.п.1.7, 2.3(б) та 10.1 ПДР України, а саме 09.09.2015 року приблизно 8.58 год., керуючи технічно справним трамвайним вагоном «ТЗ-М», бортовий номер НОМЕР_1 , здійснила наїзд на ОСОБА_2 , внаслідок чого ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості. Вироком Малиновського районного суду м.Одеси ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення. На момент скоєння ДТП ОСОБА_1 знаходилась в трудових відносинах з КП «ОМЕТ». Рішенням Малиновського районного суду м.Одеси від 05.02.2020 року позовні вимоги потерпілої ОСОБА_2 задоволено частково та стягнуто з Комунального підприємства «Одесміськелектротранс» моральну шкоду в сумі 80000 грн. та судовий збір в сумі 800 грн. «Одесміськелектротранс» сплатило грошові кошти на виконання вищевказаного рішення суду разом з виконавчим збором, у зв`язку з чим підприємство отримало право регресної вимоги до працівника ОСОБА_1 . Оскільки позивач сплатив у повному обсязі потерпілій особі матеріальну шкоду та наразі має право вимагати у відповідача як працівника її відшкодування відповідно до положень ст. 132 КЗпП України у розмірі середньомісячного заробітку. Так, середньомісячна заробітна плата ОСОБА_1 за лютий-березень 2023 року складала 20887,90 грн. Тому позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення з неї матеріальної шкоди у розмірі 20887 грн.

Ухвалою від 29.05.2023 року суд відкрив провадження у справі та призначив справу до розгляду в порядку спрощеного провадження з викликом сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав свої повноваження представнику, який подав заяву про розгляд справи без їх участі, проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідачка в судове засідання не з`явилась, повідомлена про розгляд справи належним чином, причини неявки суду не повідомила.

За таких обставин, суд вважає можливим провести розгляд справи у відсутність сторін, враховуючи згоду позивача на заочний розгляд справи, ухвалити заочне рішення на підставі наявних у матеріалах справи доказів в порядкуст. ст. 280, 281 ЦПК України.

У відповідності до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 працює в комунальному підприємстві «Одесміськелектротранс» в експлуатаційному трамвайному депо №1 водієм трамваю з 29.06.1997 року по теперішній час, що підтверджується довідкою від 14.03.2023 року №74.

Судом встановлено, що 09.09.2015 року о 08:58 год. водій ОСОБА_1 допустила порушення п.п.1.7, 2.3.(б) та 10.1 ПДР України та скоїла ДТП. В результаті ДТП пішохід ОСОБА_2 отримала тілесне ушкодження середньої тяжкості.

Вироком Малиновського районного суду м.Одеси від 05.10.2017 року №521/1684/17 (н/п1-кп/521/390/17) ОСОБА_1 , визнано винною у скоєнні 09.09.2015 року злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Рішенням Малиновського районного суду м.Одеси від 05.02.2020 року, яке було залишено без змін постановою Одеського апеляційного суду від 06.04.2021 року, позов ОСОБА_2 задоволено частково, стягнуто з КП «Одесміськелектротранс» морально шкоду в сумі 80000грн. та судовий збір в сумі 800 грн.

18.11.2021 року КП «Одесміськелектротранс» було сплачено грошові кошти в розмірі 88300 грн., які складаються з 80000 грн. моральна шкода, 8000 грн.виконавчий збір, 300 грн. - мінімальні витрати виконавчого провадження.

Згідно Довідки про середній заробіток середньомісячна заробітна плата ОСОБА_1 за лютий-березень 2023 року складає 20887,90 грн.

При цьому за змістом частини першої статті 3 КЗпП України трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, регулює законодавство про працю.

Відповідно до частин першої, другої статті 130 КЗпП України працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов`язків. При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством.

Статтею 132 КЗпП України передбачено, що за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов`язків, працівники, крім працівників, що є посадовими особами, з вини яких заподіяно шкоду, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку. Матеріальна відповідальність понад середній місячний заробіток допускається лише у випадках, зазначених у законодавстві.

Як роз`яснено в пункті 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 року № 14 "Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками", за правилами статті 132 КЗпП України за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов`язків, працівники, з вини яких її заподіяно, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку, крім випадків, коли законодавством вона передбачена у більшому, ніж цей заробіток, розмірі. Якщо межі матеріальної відповідальності були визначені в укладеному з працівником контракті, вона покладається на нього відповідно до умов контракту. Під прямою дійсною шкодою, зокрема, слід розуміти втрату, погіршення або зниження цінності майна, необхідність для підприємства, установи, організації провести затрати на відновлення, придбання майна чи інших цінностей або провести зайві, тобто викликані внаслідок порушення працівником трудових обов`язків, грошові виплати. Згідно зі статтею 130 КЗпП України не одержані або списані в доход держави прибутки з підстав, пов`язаних з неналежним виконанням працівником трудових обов`язків (так само як і інші неодержані прибутки) не можуть включатися до шкоди, яка підлягає відшкодуванню. При матеріальній відповідальності в межах середнього місячного заробітку він визначається відповідно до затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року № 100 Порядку обчислення середньої заробітної плати (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1995 року № 348), а саме виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують вирішенню судом справи про відшкодування шкоди, або за фактично відпрацьований час, якщо працівник пропрацював менше двох місяців, а в разі коли працівник останні місяці перед вирішенням справи не працював або справа вирішується після його звільнення - виходячи з виплат за попередні два місяці роботи на даному підприємстві (в установі, організації).

Встановивши, що позивач здійснив відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, яка сталася з вини ОСОБА_1 під час виконання нею трудових обов`язків, суд дійшов висновку про те, що Комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» має право вимоги до відповідача.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, отже з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в сумі 2684 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями5,7,12,13,76,77,80,81,89,141259,263-265,268,280-282 ЦПК України,130,132КЗпП суд,

В И Р І Ш И В:

Позов Комунального підприємства «Одесміськелектротранс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Одесміськелектротранс» матеріальну шкоду в розмірі 20887,90 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Одесміськелектротранс» судовий збір в сумі 2684 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» (м.Одеса, вул.Водопровідна, буд.1 ЄДРПОУ 03328497).

Відповідач: ОСОБА_1 (адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 код РНОКПП НОМЕР_2 ).

Суддя: Т.І. Рядча

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112732808
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —521/10589/23

Рішення від 08.08.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Рядча Т. І.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Рядча Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні