Ухвала
від 27.07.2023 по справі 757/28939/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/28939/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю представника власника майна ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «КВАЛІТІ-ЮА» щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 42021000000000978,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшла скарга ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «КВАЛІТІ-ЮА» щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 42021000000000978, яке було вилучено 01 листопада 2022 року під час проведення обшуку нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , згідно протоколу обшуку.

В обґрунтування скарги зазначає, що вилучене майно не є речовими доказами в кримінальному провадженні та немає жодного відношення до його здійснення та вчинення кримінального правопорушення, арешт на них не накладався у встановленому законом порядку та дозвіл на їх вилучення ухвалою слідчого судді не надавався. Обшук було проведено із рядом порушень, у зв`язку з чим він є незаконним, а своєю бездіяльністю щодо неповернення тимчасово вилученого майна, слідчий порушує права володільця на його використання та володіння.

У судовому засіданні представник власника майна підтримав вказану скаргу з підстав у ній зазначених, просив її задовольнити.

Слідчий до судового засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату та час проведення судового засідання.

Тому, слідчий суддя, з урахуванням положень ст. 306 КПК України, розглянув вказану скаргу за відсутності сторони кримінального провадження.

Заслухавши доводи представника власника майна, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов висновку про відмову у задоволенні скарги, виходячи з такого.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження, відомості щодо якого внесені до ЄРДР за № 42021000000000978 від 29.04.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

01 листопада 2022 року слідчими ГСУ НП України проведено обшук, внаслідок якого вилучено речі, предмети та документи, зокрема комп`ютерну техніку, мережеві провідники, серверні коробки та інше, про повернення яких просить представник власника майна.

Разом з тим, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13.10.2022 року у справі № 757/29155/22-к надано дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві власності належать АТ «Український Науково-Дослідний інститут спеціальних видів друку» КП АТ «Дак «Укрвидавполіграфія», код ЄДРПОУ: 02426463, та фактично перебувають у користуванні ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб, з метою виявлення та вилучення речей, предметів та документів, що мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, а саме:

- системних блоків персональних комп`ютерів (СБПК), планшетів, моноблоків (настільні ПК), ноутбуків (ППК), моніторів та гарнітур, серверного обладнання та іншої комп`ютерної техніки, носіїв електронної інформації (флеш-карти будь-якого формату, USB-носіїв, носіїв на жорстких магнітних дисках (HDD), носіїв на твердотільних дисках (SSD), зовнішніх переносних пристроїв зберігання інформації, бездротові (WI-FI) та дротові (WAN) маршрутизатори (роутери), мережеві комутатори, мережеві адаптери, монтажні шафи і стійки, відеокарти - графічні карти (GPU адаптери, прискорювачі), пристрої типу ASIC, принтери, електронні інформаційні системи, комп`ютерних системи та їх частини, мобільні термінали систем зв`язку, що задіяні для здійснення протиправної діяльності;

- мобільних телефонів, сім-карт та карткоутримувачів, засобів комутації, телекомунікаційного та іншого обладнання, в тому числі пристроїв та приладів, які забезпечують SIP, IP-телефонію та VoIP телефонію (ІР-телефони та VoIP-шлюзи), пристроїв та приладів, які забезпечують доступ до локальної мережі, всесвітньої інформаційної системи загального доступу Інтернет, електронні пристрої, та документи щодо права доступу до мереж зв`язку, оплати за їх використання;

- брошур, буклетів, флаєрів, листівок, та іншої поліграфічної продукції організацій «УкрТорг», «7 бажань», «Народний шанс», «Золотий момент», «Щасливий дім», а також обладнання для їх друку та виготовлення;

- документів встановленого зразку або чорнових записів щодо створення та господарської діяльності юридичних осіб, а саме: ТОВ «Чернігів-Телеком-Менеджмент», ТОВ «Чернігів-Телеком-Трейдінг», ТОВ «ІЗІ СЕЙЛС», ТОВ "ПРО СЕЙЛС", ТОВ «Голден Вендорс», ТОВ «ІН Джой», ТОВ «Лідінг Комерс Компані», ТОВ «Лідер пак-ЮА», ТОВ «Десна Пак», ТОВ «Маркетинг ГОДС», ТОВ «Сейлс Менеджмент», ТОВ «Ектів Сейлс», ТОВ «Сейлс ГРУП», ТОВ «Кусім Юніон», ТОВ «НПК.КОМ», ТОВ «Директ пост сервіс», торгової марки «VERESOTSKYI», та інших ФОП або юридичних осіб, які здійснюють протиправну діяльність, відомостей із списками осіб за іменами чи іншими ідентифікаторами, задіяних у такій діяльності, бухгалтерської, фінансово-господарської блокнотів, записників, журналів, печаток, штампів, нотаток, інструкцій;

- банківських платіжних карток та інших засобів доступу до рахунків, що використовуються для переказу коштів, документації чи чорнових записів із відомостями щодо переліку третіх осіб із їхніми персональними банківськими даними (персональними даними, номерами банківських платіжних карток, номерами телефонів), ключів доступу до систем Інтернет-банкінгу, криптовалютних гаманців у вигляді USB-носіїв;

- систем відео, - аудіоконтролю, що побудовані на основі відеокамер та мікрофонів, серверів, на які передаються та записується інформація (відеокамери, сервери).

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Статтею 169 КПК України передбачено, що тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено: за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним; за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна; у випадках, передбачених ч. 5 ст. 171, ч. 6 ст. 173 цього Кодексу; у разі скасування арешту.

Відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК України вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо яких прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Враховуючи, що ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13.10.2022 надано дозвіл на відшукання та вилучення тих речей, предметів, документів та про які зазначає представник власника майна у скарзі, то слідчий суддя дійшов висновку про відмову у задоволенні скарги, оскільки вилучені речі не є тимчасово вилученим майном у розумінні ч. 7 ст. 236 КПК України.

Крім того, представник власника вилученого майна не надав слідчому судді доказів, що вказані речі не мають значення речових доказів у кримінальному провадженні та не зберегли на собі сліди вчинення кримінальних правопорушень.

Керуючись ст. 169, 167, 171, 303-307, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні скарги ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «КВАЛІТІ-ЮА» щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 42021000000000978 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112737577
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/28939/23-к

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні