Рішення
від 10.08.2023 по справі 911/1184/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"10" серпня 2023 р. Справа № 911/1184/23

За позовом Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські регіональні електромережі", 04136, місто Київ, вулиця Стеценка, будинок 1 А

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРЛІСНАСІННЯ", 08132, Київська область, місто Вишневе, вулиця Лесі Українки, будинок 29

про стягнення 146 652,73 грн вартості необлікованої електричної енергії

суддя Н.Г. Шевчук

без виклику сторін

суть спору:

Приватне акціонерне товариство "ДТЕК Київські регіональні електромережі" звернулось до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРЛІСНАСІННЯ" про стягнення вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення правил роздрібного ринку електричної енергії у розмірі 146 652,73 грн, з яких: 145 100,36 грн вартість необлікованої електричної енергії, 536,67 грн 3% річних та 1 015,70 грн інфляційні втрати.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що на об`єкті відповідача було виявлено факт порушення вимог законодавства у сфері енергетики, у зв`язку із чим було складено акт про порушення № К049011 від 03.11.2022, на підставі якого розраховано вартість необлікованої електричної енергії, яка, у свою чергу, Товариством з обмеженою відповідальністю "УКРЛІСНАСІННЯ" у добровільному порядку сплачена не була.

Враховуючи, що ціна даного позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, керуючись пунктом 1 частини п`ятої статті 12, частиною першою статті 247, частиною першою статті 250 Господарського процесуального кодексу України, ухвалою Господарського суду Київської області від 24.04.2023 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Цією ж ухвалою повідомлено відповідачу про строк для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідно до частини одинадцятої статті 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Суд зазначає, що згідно із частиною п`ятою статті 176 Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Копію ухвали суду від 24.04.2023 було надіслано відповідачу ТОВ "УКРЛІСНАСІННЯ" засобами поштового зв`язку рекомендованим листом з повідомленням № 0103283624963 на адресу, вказану у позовній заяві, яка відповідає адресі місцезнаходження згідно із інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 08132, Київська область, місто Вишневе, вулиця Лесі Українки, будинок 29. Однак, поштове відправлення було повернуто підприємством зв`язку на адресу суду із зазначенням причини повернення: "адресат відсутній за вказаною адресою".

Відповідно до частини третьої статті 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали у порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Згідно з пунктом 5 частини шостої статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв`язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т.п. з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов`язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій (даний висновок зазначено у постанові Верховного Суду від 07.06.2019 у справі № 910/17797/17).

Відповідач своїм правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався, відзиву на позов та інших документів до суду не надав.

Відповідно до частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Аналогічні положення містяться у частині дев`ятій статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

Суд наголошує, що відповідно до частини четвертої статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

З огляду на вказані приписи Господарського процесуального кодексу України, оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, суд приходить до висновку, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами у відповідності до приписів частини дев`ятої статті 165 та частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно із частиною четвертою статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

встановив:

Як слідує з матеріалів справи, 30.11.2001 року між Акціонерною енергопостачальною компанією "Київобленерго" (наразі ПрАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі", електропостачальник) та Відкритим акціонерним товариством "УКРЛІСНАСІННЯ" (наразі Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРЛІСНАСІННЯ", споживач) було укладено договір № 526 на користування електричною енергією (для споживачів з малим споживанням).

Відповідно до цього договору відповідач є споживачем електричної енергії за адресою об`єкта: м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 29.

Відповідно до акта розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін (додаток до договору), ВАТ "УКРЛІСНАСІННЯ" несе відповідальність за технічний стан КЛ-04 кВ та електрооблаштування гаражу.

Судом встановлено, що на час виникнення між сторонами у справі правовідносин (укладення Договору № 526 від 30.11.2001) останні регулювались Законом України "Про електроенергетику" та іншими нормативно-правовими актами, зокрема Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики № 28 від 31.07.1996 (ПКЕЕ).

Однак, вказаний Закон втратив чинність на підставі введення в дію Закону України № 2019-VIII від 13.04.2017 "Про ринок електричної енергії", який набрав чинності 11.06.2017.

З набранням чинності вказаного нормативно-правового акту змінено засади регулювання взаємовідносин між споживачами електричної енергії з постачальниками, операторами систем розподілу та іншими учасниками ринку електричної енергії. Зокрема, визначено нову модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електроенергії.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії врегульовані Правилами роздрібного ринку електричної енергії, які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 312 від 14.03.2018 (далі - ПРРЕЕ).

Відповідно до пункту 2 зазначеної вище Постанови НКРЕКП, укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Отже, електропостачання об`єктів споживача (Відповідача) на момент виникнення спірних правовідносин здійснювалось на підставі Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, до якого споживач приєднався відповідно до Постанови НКРЕКП від 14.03.2018 № 312. Так, між відповідачем та позивачем укладений діючий договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, який є публічним договором приєднання та розміщений на сайті позивача за посиланням https://www.koe.vsei.ua/page?root=425id=231.

Відповідно до пункту 1.2.1 ПРРЕЕ, на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Умовами пункту 5.1.1 ПРРЕЕ встановлено, що оператор системи має право, зокрема: на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до розрахункових засобів вимірювання електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживачів та інших учасників роздрібного ринку, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності оператора системи; на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, вимірювання показників якості електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки вимірювання та/або точки обліку відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору; контролювати додержання споживачами та субспоживачами вимог цих Правил відповідно до умов укладених договорів; складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та порушення вимог законодавства України у сфері енергетики.

Так, 03 листопада 2022 року уповноваженими працівниками позивача на об`єкті відповідача було здійснено перевірку та виявлено факт порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), а саме: порушено п. 1.2.1, 2.1.3, 2.3.2, 2.3.3, 5.5.5 ПРРЕЕ - самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів до електромережі ОСР з порушенням схеми обліку; самовільне підключення виконано кабелем мідь від щитової; порушення продемонстровано споживачу.

За результатом проведеної перевірки, у відповідності із пунктом 8.2.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії працівниками ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі був складений акт про порушення № К 049011 від 03.11.2022 у присутності представника споживача Щелканової С.І. (директор), про що свідчить підпис останньої на зазначеному акті.

Споживач був повідомлений про засідання комісії з розгляду даного акта, що вбачається із пункту 11 зазначеного вище акту про порушення, в якому зазначено, що комісія оператора системи з розгляду складеного акта про порушення буде проводити засідання 12.12.2022 об 11:00 год. за адресою: м. Київ, вул. Стеценка, 1А.

12.12.2022 було проведено засідання комісії по розгляду акта про порушення № К049011 від 03.11.2022. Представник споживача на засідання не з`явився.

Комісією за наслідками розгляду акту про порушення № К049011 від 03.11.2022, було прийнято оформлене протоколом № 073 від 12.12.2022 рішення про проведення нарахування відповідно до пункту 8.4.12 формули 8 ПРРЕЕ не облікованої електричної енергії за період порушення з 03.05.2022 по 03.11.2022. Відповідно до розрахунку позивача, відповідачу нараховано обсяг електричної енергії 26 231кВт год на загальну суму 145 100,36 грн.

Рішення комісії, оформлене протоколом № 073 від 12.12.2022, розрахунок обсягу та вартості електричної енергії необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ та повідомлення про оплату за грудень 2022 року від 15.12.2022 по акту порушення № К049011 від 03.11.2022 на суму 154 100,36 грн були відправлені споживачу засобами поштового зв`язку, що підтверджується листом вих. № 04/530/13000 від 15.12.2022, рекомендованим повідомленням та копією конверта, на якому міститься відмітка Укрпошти, що поштове відправлення повертається у зв`язку із закінченням терміну зберігання.

У зв`язку із не оплатою відповідачем вартості не облікованої енергії позивач звернувся з цим позовом до суду.

Отже, предметом спору у даній справі є наявність у відповідача обов`язку оплатити вартість донарахованого йому обсягу електричної енергії на суму 145 100,36 грн за актом про порушення № К049011 від 03.11.2022.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про ринок електричної енергії", зокрема, учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються такі види договорів про постачання електричної енергії споживачу.

Згідно із частинами першою, другою статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії". Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

У свою чергу, частиною другою статті 56 Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Як встановлено судом, правовідносини між сторонами виникли на підставі Договору на користування електричної енергії, який за своєю правовою природою є договором електропостачання, та який недійсним у судовому порядку не визнавався, у зв`язку з чим, у силу статті 629 Цивільного кодексу України, він є обов`язковими для виконання сторонами. Доказів протилежного сторонами суду надано не було.

Відповідно до положень статті 77 Закону України "Про ринок електричної енергії" учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку, використання приладів обліку електричної енергії, неповірених або неатестованих в установленому порядку.

Разом з цим положення пункту 5.5.5 ПРРЕЕ визначають обов`язки споживача, до яких, зокрема входять: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; забезпечувати доступ представникам оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору; забезпечити безперешкодний доступ представникам постачальника послуг комерційного обліку, електропостачальника та/або оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживача, для візуального або автоматизованого зняття показів розрахункових засобів комерційного обліку; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Так, самовільне підключення - несанкціоноване (непогоджене) оператором системи підключення (у тому числі після відключення) електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що є підставою для оформлення акта про порушення та визначення обсягу необлікованої електричної енергії внаслідок такого підключення (абзац 61 підпункту 1.1.2 пункту 1.1 ПРРЕЕ).

У свою чергу, акт про порушення - документ установленої форми, який складається для фіксації факту порушення на об`єкті споживача цих Правил та який є підставою для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії (абзац 4 підпункту 1.1.2 пункту 1.1 ПРРЕЕ).

Як встановлено судом, 03.11.2022 представниками ДТЕК складено акт № К049011 про порушення відповідачем пункту 8.4.2 ПРРЕЕ - самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку. При цьому, представник споживача не заперечував щодо наявності відповідного підключення, в зауваженнях до акта про порушення зазначено: "я не знала, що дії електрика призведуть до таких наслідків".

Згідно із пунктом 8.2.6 ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

Отже, як встановлено судом, за результатами розгляду акта про порушення, комісією ДТЕК прийнято рішення, яке оформлене протоколом № 073 від 12.12.2022, на підставі якого відповідачу здійснені нарахування у розмірі 145 100,36 грн - за необліковану електроенергію.

Пунктом 8.2.7 ПРРЕЕ, зокрема передбачено, що спірні питання, які виникають між сторонами при визначенні обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, вирішуються Регулятором, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики відповідно до компетенції, енергетичним омбудсменом та/або судом.

Водночас, матеріали справи не містять будь-яких доказів у розумінні статей 76-79 Господарського процесуального кодексу України на підтвердження вчинення дій спрямованих на оскарження вказаного рішення комісії.

Отже, враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, що у відповідача наявне зобов`язання зі сплати вартості необлікованої електричної енергії у розмірі 145 100,36 грн.

Відповідно до пункту 8.2.7 ПРРЕЕ кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день). У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Як вбачається з відбитку штампа Укрпошти на конверті, в якому були направлені відповідачу розрахунки необлікованої електроенергії, останній (конверт) надійшов до поштового відділення 23.12.2022 та не був отриманий споживачем під час доставки (повернення за закінченим терміном зберігання).

Таким чином, враховуючи положення пункту 8.2.7 ПРРЕЕ, рахунок на оплату вартості недорахованої електричної енергії був отриманий відповідачем 27.12.2022 (на 5 робочий день у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні) та який повинен був бути сплачений до 27.01.2023 включно (протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка), чого останнім зроблено не було.

Відповідно до підпункту 4 пункту 5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору.

Докази оплати заявленої до стягнення суми, на час прийняття рішення у даній справі відсутні.

Відповідно до частини четвертої статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до частини першої статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для справи.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відсутності факту безоблікового споживання електричної енергії відповідачем не доведено, конкретних обставин незгоди, що стосуються безпосередньо суті виявленого порушення, в межах даного позовного провадження відповідачем не заявлено.

Матеріалами справи доведений факт безоблікового споживання електричної енергії споживачем.

Таким чином, позовні вимоги про стягнення з відповідача суми 145 100,36 грн за недовраховану електроенергію є обґрунтованими, законними та такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, у зв`язку з тим, що відповідач належним чином не виконав грошове зобов`язання в частині своєчасної оплати вартості необлікованої електричної енергії згідно акта про порушення у розмірі 145 100,36 грн, позивачем були нараховані та заявлені до стягнення з відповідача, у порядку статті 625 Цивільного кодексу України, 536,67 грн 3% річних та 1 015,70 грн інфляційних втрат за період з 28.01.2023 по 13.03.2023.

Частиною другою статті 625 Цивільного кодексу України визначено обов`язок боржника, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Статтею 612 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як встановлено судом, відповідачем не оплачено рахунок про оплату за грудень 2022 року від 15.12.2022 по акту порушення № К049011 від 03.11.2022 на суму 154 100,36 грн, таким чином відповідач є таким, що прострочив виконання існуючого зобов`язання по сплаті нарахувань за необліковану електроенергію, починаючи з 28.01.2023, з огляду на сплив встановленого 30-денного строку для оплати з моменту отримання рахунку.

У свою чергу, суд зазначає, що вартість необлікованої електроенергії є платою за поставлену електричну енергію, а не оперативно-господарською санкцією чи збитками в розумінні законодавства про електроенергетику (аналогічна правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 05.10.2022 у справі № 906/513/18).

Так, аналізуючи положення глави 47 Цивільного кодексу України, можна зробити висновок, що грошовим зобов`язанням є зобов`язання, яке виражається в грошових одиницях України (грошовому еквіваленті в іноземній валюті), тобто будь-яке зобов`язання зі сплати коштів.

Наведена правова позиція викладена у постановах Верховного Суду України від 01.06.2016 у справі № 910/22034/15 та Верховного Суду від 10.04.2018 у справі № 910/10156/17, де зазначено, що стаття 625 Цивільного кодексу України поширює свою дію на всі види грошових зобов`язань незалежно від підстав їх виникнення.

Суд, перевіривши здійснені позивачем розрахунки заявлених до стягнення 3% річних у розмірі 536,67 грн та інфляційних втрат у розмірі 1 015,70 грн, дійшов висновку, що вони є обґрунтованими та арифметично вірними.

Таким чином, вимоги позивача у даній справі є правомірними та обгрунтованими, підтвердженими матеріалами справи, у зв`язку з чим підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232, 233, 238 Господарського процесуального кодексу України суд

вирішив:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРЛІСНАСІННЯ" (08132, Київська область, місто Вишневе, вулиця Лесі Українки, будинок 29, код ЄДРПОУ 00993892) на користь Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські регіональні електромережі" (04136, місто Київ, вулиця Стеценка, будинок 1 А, код ЄДРПОУ 23243188) 146 652 (сто сорок шість тисяч шістсот п`ятдесят дві) грн 73 коп., (з яких: 145 100,36 грн вартість необлікованої електричної енергії, 536,67 грн 3% річних, 1 015,70 грн інфляційні втрати), а також 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Рішення складено та підписано: 10.08.2023

Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112747182
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —911/1184/23

Рішення від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні