Рішення
від 10.08.2023 по справі 747/363/23
ТАЛАЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 747/363/23

Провадження № 2/747/92/23

РІШЕННЯ

іменем України

10.08.2023 року смт Талалаївка

Талалаївський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Тіщенко Л.В.

секретаря Зірки В.П.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Талалаївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Талалаївської селищної ради, третя особа відділ 4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області про визнання права на земельну частку (пай),-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із зазначеним позовом до відповідача та третьої особи. В обґрунтування позову зазначає, що за життя її двоюрідна баба ОСОБА_2 працювала у сільському господарстві і отримав право на земельну частку (пай) розміром 4, 0 умовних кадастрових гектарів на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 017006 від 04.07.1996 року. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. Позивач є спадкоємцем за законом після її смерті, інших спадкоємців немає. Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на спадкове майно, а саме на земельну частку (9пай) на території Корінецького старостинського округу. Позивач зверталась до відділу 4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області з проханням видати дублікат сертифікату, але їй відмовили. Про втрату сертифікату позивач подала оголошення в газету. По питанню оформлення спадкових прав позивач звернулась до нотаріальної контори, але їй було відмовлено, оскільки не надано оригіналу сертифікату.

Тому позивач ОСОБА_1 просить суд визнати за нею право на земельну частку (пай) в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Ухвалою від 23 червня 2023 року відкрито загальне позовне провадження по справі та призначене підготовче судове засідання на 19 липня 2023 року. Ухвалою підготовчого судового засідання від 19 липня 2023 року закрито підготовче провадження, та призначено справу до розгляду по суті на 10 серпня, про що учасник и справи повідомлені належним чином.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явились, надала до суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі і просить задовольнити. Представник відповідача Талалаївської селищної ради в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подали заяву про розгляд справи без участі представника селищної ради, позовні вимоги визнають. Представник третьої особи відділу 4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області - в судове засідання не з`явився, повідомлені належним чином, будь-яких заяв клопотань чи заперечень від представника третьої особи до початку розгляду справи до суду не надходило. Неявка належним чином повідомленої третьої особи не перешкоджає розгляду справи по суті. Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши та проаналізувавши наявні по справі докази, приходить до наступного висновку.

Судом встановлені наступні фактичні обставини та зміст спірних правовідносин, які підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами, наданими учасниками справи на підтвердження своїх вимог та заперечень щодо позову, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Так, судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 85 років, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8). Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , в графі «Батько» зазначено ОСОБА_4 , в графі «Мати» - ОСОБА_5 (а.с.9). Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , в графі «Батько» зазначено ОСОБА_6 , в графі «Мати» - ОСОБА_7 (російською мовою ) (а.с.10). Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , в графі «Батько» зазначено ОСОБА_8 , в графі «мати»- ОСОБА_9 (російською мовою) (а.с.11) Згідно архівної довідки Державного архіву Чернігівської області від 20.08.2021 року в книзі реєстрації первинних актових записів про народження за 1923 рік по с Корінецьке Конотопського району Чернігівської губернії є актовий запис № 54 від 23 серпня 1923 року. народилась ОСОБА_10 (так у документі), дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 . Батько ОСОБА_11 , 28 років; мати ОСОБА_12 , 25 років. Прізвища, власні імена та імена по батькові надано згідно з архівним документом (а.с.12). Згідно копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про держану реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя від 29.09.2021 року до державного реєстру внесено реєстраційний запис про шлюб № 6 від 12 грудня 1974 року між ОСОБА_13 та ОСОБА_14 (а.с.13-13 зв). Повідомленням приватного нотаріуса Прилуцького районного нотаріального округу від 18.05.2023 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , оскільки нею не надано оригіналу правовстановлюючого документу (а.с.14) У газеті «Трибуна хлібороба» за 25 лютого 2017 року поміщено оголошення про те, що втрачений сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0157006 вважати недійсним (а.с.15) Згідно довідки Корінецького старостинського округу від 17.03.2017 року земельна ділянка (пай) ОСОБА_2 згідно «Проекту організації земель них часток (паїв) колишнього КСП «Україна» знаходиться під № 97(а.с.16).

Після встановлення зазначених обставин, оцінивши належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд зазначає наступне.

Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. В частині другій статті 16 ЦК України передбачено право суду захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках. Право власності на земельну ділянку відповідно до ст.1225 ЦК України переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п. а ч.3 ст. 152 Земельного Кодексу України. Громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини , як визначено в ст.81 ч.1 п. г Земельного Кодексу України. Також, як вбачається з ч.1 п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Статтею 3 Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» встановлено, що право на земельну частку (пай) може бути об`єктом купівлі-продажу, дарування, міни, успадкування, застави. Документами, що підтверджують право особи-спадкоємця на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай) спадкодавця, який є правовстановлюючим документом, що засвідчує наявність у її власника лише однієї правомочності права розпорядження земельною часткою (паєм), а не право власності, яке виражається у володінні, користуванні і розпорядженні. Тому, коли спадкодавець був наділений лише правом на земельну частку (пай), а не правом власності, то і до спадкоємця переходить лише право на земельну частку (пай), а не право власності.

Положенням ст 1217 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до положень ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Згідно ст 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно.

Так як спадкодавець ОСОБА_2 за життя набула право на земельну частку (пай), це право ввійшло до складу спадщини після її смерті і яке успадковано позивачем ОСОБА_1 , яка є спадкоємцем за законом п`ятої черги, інших спадкоємців нема, прийняла спадщину належним чином та займається її оформленням, що підтверджується відмовою нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, то до позивача, як спадкоємця, переходить право на прийняття спадщини в повному об`ємі, зокрема і на земельну частку (пай), що належала спадкодавцю ОСОБА_2 . Тому за встановлених вище обставин, діючи у відповідності до положень ст. 13 ЦПК України з урахуванням вимог ст. 16 ЦК України, та положень статей 152 та 153 ЗК України, суд приходить до висновку про захист порушеного права позивача, як спадкоємця, та про задоволення позову в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1217, 1218, 1261 ЦК України, ст. 19, 60, 76-81, 141, 211, 247, 264-265 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Талалаївської селищної ради, третя особа відділ 4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області про визнання права на земельну частку (пай) задовольнити.

Визнати за ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженкою с Понори Талалаївського району Чернігівської області (ідентифікаційний номер НОМЕР_5 ), право на земельну частку (пай) згідно сертифікату серії ЧН № 0157006 від 04.07.1996 року на території Понорівського старостинського округу Талалаївської селищної ради в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів з дня отримання учасниками справи копії рішення.

Суддя Л.В.Тіщенко

Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112747370
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —747/363/23

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні