Рішення
від 10.08.2023 по справі 916/1100/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"10" серпня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/1100/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Погребної К.Ф. при секретарі судового засідання Рясний В.О. розглянувши справу №916/1100/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА (01013, м. Київ, Набережно-Печерська дорога, 7, код ЄДРПОУ 31563803)

до відповідачів: 1. Товариства з обмеженою відповідальністю БУДІВЕЛЬНІ ІНДУСТРІЇ ПЛЮС (65101, м. Одеса, вул. Інглезі, 6/1, офіс 136, код ЄДРПОУ 36552267); 2. Товариства з обмеженою відповідальністю ГАГАРІН-СЕРВІС (65009, м. Одеса, вул. Гагарінське плато, 5-Б, код ЄДРПОУ 39128402)

про стягнення 970 652,56грн.

Представник:

Від позивача: Коваль О.Л. довіреність;

Від відповідачів: не з`явились;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА звернулось до Господарського суду Одеської області із позовом Товариства з обмеженою відповідальністю БУДІВЕЛЬНІ ІНДУСТРІЇ ПЛЮС та до Товариства з обмеженою відповідальністю ГАГАРІН-СЕРВІС про стягнення 970 652,56грн.

При цьому в обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем 1 зобов`язань за договором оренди №017/01-22 від 17.01.2022р.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.03.2023р. було відкрито провадження по справі №916/1100/23. Розгляд справи призначено за загального позовного провадження.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 22.05.2022р. підготовче провадження було закрито, розгляд справи призначено по суті в судовому засіданні.

Відповідач 1 про місце, дату та час судових засідань повідомлявся судом за юридичною адресою. Відзив на позовну заяву від відповідача 1 до суду не надходив.

Відповідно до ч.7 ст.120 ГПК України у разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за можливості сповістити їх з допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Відповідно до ч.9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Поряд з цим, 28.07.2023р. за вх. №25721/23 до суду від відповідача 1 надійшло клопотання про ознайомлення з матеріалами справи. Відповідач своїм правом на ознайомлення з матеріалами справи скористався, з матеріалами справи ознайомився 09.08.2023р.

09.08.2023р. за вх. №27141/23 до суду від відповідача 1 надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач 2 про місце, дату та час судових засідань повідомлявся судом за юридичною адресою, що підтверджується поштовими повідомленням про вручення від 29.03.2023р. (вх. ГСОО №9177/23 від 10.04.2023р), від 27.04.2023р. (вх. ГСОО №11669/23 від 17.05.2023р)., від 15.06.2023р. (вх. ГСОО №16185/23 від 31.07.2023р). Відзив на позовну заяву від відповідача 2до суду не надходив.

Судом після повернення з нарадчої кімнати, в порядку ст. 240 ГПК України, було проголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

17.01.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Ульма Опалубка Україна» (далі - орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «БУДІВЕЛЬНІ ІНДУСТРІЇ ПЛЮС» (далі - орендар) було укладено договір оренди № 017/01-22, відповідно до якого орендодавець зобов`язався передати, а орендар зобов`язується прийняти у строкове платне користування (оперативну оренду) майно, найменування, перелік та вартість якого з урахуванням індексації визначено у загальних специфікаціях (додаток №1), які є невід`ємною частиною цього договору.

Згідно п. 1.4. договору конкретний перелік обладнання, що складає об`єкт оренди, та його кількість, що передається в оперативну оренду, вказується в акті приймання-передачі (видача), який підписується сторонами під час передачі об`єкта оренди орендодавцем орендарю на складі орендодавця.

У відповідності до п. 2.1. договору орендар вступає в строкове платне користування об`єктом оренди з дати підписання сторонами акта приймання-передачі (видача) об`єкта оренди, за яким об`єкт оренди передається у користування орендарю.

Пунктом 2.3. договору передбачено, що орендар зобов`язаний сплатити орендодавцю передоплату за перші 30 календарних днів користування об`єктом оренди, що буде переданий орендарю за актом приймання-передачі в оренду, у розмірі, вказаному в рахунку-фактурі на попередню оплату.

В п. 2.4. договору сторони погодили, що протягом 5 календарних днів з дня підписання цього договору орендар зобов`язаний перерахувати на поточний банківський рахунок орендодавця платежі, розмір яких вказується орендодавцем у рахунках, відповідно до умов підписаної сторонами додаткової угоди до договору, суми яких встановлюються як гарантійний платіж. Під гарантійним платежем сторони розуміють грошову суму (грошові суми), які перераховуються орендарем на поточний банківський рахунок орендодавця згідно п.п. 2.4., 2.5. договору у розмірі, вказаному у додатковій угоді до договору. Внесення гарантійного платежу (платежів) здійснюється орендарем шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок орендодавця у розмірі, визначеному згідно додаткової угоди до договору, у виставлених орендодавцем рахунках-фактурах. Гарантійний платіж не є попередньою оплатою, а є погодженим сторонами згідно ч. 2 ст. 546 Цивільного кодексу України способом забезпечення виконання грошових зобов`язань орендаря щодо сплати орендної плати, відшкодування вартості втраченого об`єкта оренди, інших грошових зобов`язань орендаря за договором.

Орендар зобов`язаний повернути об`єкт оренди орендодавцю на склад не пізніше останнього робочого дня перед датою, яка вказана в додатковій угоді до договору як строк дії договору, якщо інше не передбачено цим договором, додатковою угодою до нього або нормами цивільного законодавства (п. 3.1. договору).

Умовами п. 3.4.1 договору визначено, що у тому разі, якщо внаслідок огляду та перевірки Орендодавцем (при поверненні Орендарем) об`єкта оренди (або його складових) з`ясується, що об`єкт оренди (або його складові) не відповідає (не відповідають) умовам повернення об`єкта оренди, сторони виходять з такого: якщо об`єкт оренди або його складові пошкоджені і не підлягають ремонту або знишені/втрачені, то сторони складають акт повернення. У цьому разі відповідне майно (об`єкт оренди чи його відповідна частина) залишається в Орендаря, а Орендодавець нараховує Орендарю штраф внаслідок неповернення з оренди такого майна в розмірі та порядку, передбаченому додатком № 3 до договору. Орендар зобов`язаний сплатити Орендодавцю нарахований за цим пунктом штраф протягом 5-ти робочих днів з моменту виставлення Орендодавцем (підписанням представником Орендаря або направленням Орендодавцем на електронну пошту Орендаря) розрахунку штрафу та рахунку на оплату штрафу. З дати отримання Орендодавцем (через Укрпошту) підписаного Орендарем оригінального примірника акту повернення або сплати Орендарем штрафу за виставленим Орендодавцем рахунком (на підставі складеного акту повернення) припиняється нарахування Орендодавцем орендної плати на вказані в акті повернення елементи опалубки.

Відповідно до п. 3.4.2. договору якщо об`єкт оренди чи його складові потребують очистки та/або ремонту, то орендодавець вказує відповідну кількість товару в акті повернення та виставляє розрахунок штрафу (передбачений додатком №3до договору) та рахунок на оплату штрафу. Орендар зобов`язаний сплатити штраф протягом 5 банківських днів з моменту виставлення орендодавцем розрахунку штрафу, рахунку на оплату штрафу.

Відповідно до п. п. 3.5, 3.6 договору датою повернення об`єкту оренди вважається дата підписання акту повернення. У разі неповернення у визначений договором термін чи ухилення Орендаря від повернення об`єкту оренди або його складових, до чого прирівнюється ухилення від підписання акту повернення, протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати, коли таке повернення або підписання повинно було відбутись, Орендодавець має право вважати, що об`єкт оренди або його складові втрачені.

Згідно п. 7.1. договору за користування об`єктом оренди орендар зобов`язаний щомісячно сплачувати орендодавцю орендну плату. Ставка орендної плати на місяць вказується у додатковій угоді до цього договору, підписаній сторонами. Розмір чи ставка орендної плати може бути змінено у порядку та на умовах, визначених цим договором.

При застосуванні у цьому договорі терміну «орендна плата» розуміється місячна орендна плата з урахуванням її індексації та з урахуванням ПДВ з розрахунку 30 днів на місяць. Розмір орендної плати визначається за ставкою, визначеною у додатковій угоді до договору - у відсотках від сукупної вартості майна - об`єкта оренди (ціна кожної одиниці вказана у специфікаціях до договору), переданого орендарю в оренду за актом (актами) приймання-передачі в оренду (WZ). При більшій або меншій кількості днів в місяці орендна плата збільшується або зменшується відповідно на кількість днів у відповідному місяці користування об`єктом оренди. При цьому, день передачі об`єкта оренди та день повернення об`єкта оренди вважаються одним днем. Орендна плата розраховується за формулою, наведеною у п. 7.3. договору.

Пунктом 7.5. договору встановлено, що початком оплачуваного періоду за договором є дата дня одержання об`єкта оренди орендодавцем (дата підписання акту приймання-передачі (видача) об`єкта оренди. Закінченням оплачуваного періоду по оренді за договором є дата дня підписання акту повернення об`єкта оренди. Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату за поточний місяць оренди не пізніше 10 числа кожного поточного місяця користування об`єктом оренди. За перші 30 календарних днів оренди орендар сплачує орендну плату у вигляді 100% попередньої оплати.

Пунктами 8.1., 8.2 та 8.4. договору передбачено, що приймання-передачі послуг з користування об`єктом оренди за цим договором здійснюється щомісячно за актом приймання-передачі наданих послуг. Проект акту Орендодавець складає, підписує і передає Орендарю у двох примірниках не пізніше 10 числа місяця, наступного за тим місяцем, в якому надавались послуги за цим договором. Від імені Орендодавця акт має право підписувати уповноважений відповідним наказом Орендодавця представник, при цьому такий акт вважається належним чином підписаним Орендодавцем виключно за умов його затвердження генеральним директором Орендодавця. У разі, якщо орендар вчасно не повертає орендодавцю належним чином оформлений акт приймання-передачі наданих послуг, послуги вважаються наданими орендареві належним чином та прийнятими орендарем без будь-яких зауважень та претензій з боку орендаря. Датою приймання-передачі послуг вважається дата, яка вказана в акті приймання-передачі послуг.

Положеннями п. 11.3 договору встановлено, що у разі прострочення Орендарем зобов`язання своєчасно та у належному стані повернути об`єкт оренди з оренди Орендар зобов`язаний сплатити Орендодавцю штраф, розрахований останнім за умовами пп. 3.4.1 договору.

У додатку №1 (специфікації 1-11) до договору оренди сторонами було визначено, що артикули елементів, назви елементів, ціну за одиницю без ПДВ.

У додатку №3 до договору сторонами було визначено відсоток штрафів у разі прострочення повернення майна, яке потребує ремонту, очистки, заміни за кожною із специфікацій.

17.01.2022р. між ТОВ Ульма опалубка Україна та ТОВ „Будівельні індустрії плюс було укладено додаткову угоду №1 до договору оренди, якою сторонами було внесено зміни до умов договору щодо передачі об`єкта оренди у користування, використання об`єкта оренди, встановлено ставки орендної плати за кожною із специфікацій та визначено, що договір діє до 31.01.2023р.

01.04.2022р. між ТОВ Ульма опалубка Україна та ТОВ „Будівельні індустрії плюс було укладено додаткову угоду №2 до договору оренди, за умовами якої сторонами змінювались ставки орендної плати за специфікаціями.

29.04.2022р. між ТОВ Ульма опалубка Україна та ТОВ „Будівельні індустрії плюс було укладено додаткову угоду №3 до договору оренди, за умовами якої сторонами змінювались ставки орендної плати за специфікаціями.

31.05.2022р. між ТОВ Ульма опалубка Україна та ТОВ „Будівельні індустрії плюс було укладено додаткову угоду №4 до договору оренди, за умовами якої сторонами змінювались ставки орендної плати за специфікаціями.

30.06.2022р. між ТОВ Ульма опалубка Україна та ТОВ „Будівельні індустрії плюс було укладено додаткову угоду №5 до договору оренди, за умовами якої сторонами змінювались ставки орендної плати за специфікаціями.

Позивач вказує що свої зобов`язання за договором оренди в частині передачі об`єктів оренди у користування відповідачу виконав належним чином, передав об`єкти оренди у користування відповідачу загальною кількістю 4 470 елементів опалубки, що підтверджується Актами прийому-передачі, копії яких містяться в матеріалах справи.

Разом з тим як вказує позивач на даний час Орендарем повернуто з оренди лише 3 922 елементів опалубки, з урахуванням чого неповернутими з оренди залишилось 548 елементів опалубки.

Як зазначає позивач, протягом строку оренди (січень, лютий, квітень-липень 2022р.) Орендодавцем нараховано загальну вартість послуг в сумі 460 229,23грн., яка відповідачем сплачена частково в сумі 25 670,23грн., з урахуванням чого заборгованість останнього за договором оренди склала 434 559грн.

Крім того, позивач зазначає що у зв`язку з невиконанням відповідачем обов`язку щодо повернення елементів опалубки, які вважаються втраченими, а також поверненням об`єктів оренди які підлягають ремонту, останньому нарховано штраф в сумі 536 093,56грн.

За посиланнями позивача, за нарахованими штрафами відповідачу були виставлені рахунки, проте останнім вони оплачені не були.

Також, позивач вказує, що зобов`язання Орендаря зі сплати послуг / штрафів за Договором забезпечені порукою ТОВ ГАГАРІН-СЕРВІС (надалі - Поручитель) за договором поруки № 017/01-22П від 17.01.2022 року (надалі - договір поруки).

За договором поруки Поручитель відповідає за належне (повне та своєчасне) виконання Боржником (Орендарем) його боргових зобов`язань. Поручитель та Боржник відповідають перед Кредитором як солідарні боржники, тобто Кредитор має право звернутись з вимогою про виконання Боргових Зобов`язань частково або в повному обсязі як до Боржника, так і до Поручителя (чи до них обох одночасно) у разі невиконання або неналежного виконання (порушення) Боржником Боргових Зобов`язань (п.1.1, 1.2 договору поруки).

Відповідно до п.2.1 договору поруки, порукою за цим Договором забезпечуються вимоги Кредитора щодо сплати Боржником кожного і всіх його Боргових Зобов`язань за Договором оренди у такому розмірі, у такий строк і в такому порядку, як встановлено у Договорі оренди, в тому числі (але не виключно), зокрема сплата орендної плати, штрафів.

Відтак, як зазначає позивач він скористався своїм правом вибору і звертається як до боржника (Орендаря), так і до Поручителя з солідарною вимогою погашення на підставі договору поруки боргу Боржника (Орендаря), що виник з Договору

Також позивач зазначає, що 20.02.2023 року направив відповідачам вимогу в якій вимагав від відповідачів до 03.03.2023 року погасити в добровільному порядку борг з орендної плати та нараховані за Договором штрафи. Проте зазначена вимога була залишена без відповіді та задоволення.

Посилаючись на вищенаведені обставини Товариство з обмеженою відповідальністю "УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА" звернулось до Господарського суду Одеської області з відповідним позовом за захистом свого порушеного права.

Вирішуючи питання про правомірність та обґрунтованість заявлених в межах даної справи вимог, суд виходить з наступного.

Згідно з ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Право на захист - це юридично закріплена можливість особи використати заходи правоохоронного характеру для поновлення порушеного права і припинення дій, які порушують це право.

Положеннями ст. 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, та встановлено перелік способів захисту цивільних прав та інтересів.

Варто зауважити, що застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення, у зв`язку з чим, суд повинен з`ясувати характер спірних правовідносин сторін (предмет та підставу позову), характер порушеного права позивача та можливість його захисту в обраний ним спосіб.

При цьому, особа, яка звертається до суду з позовом, самостійно визначає у позовній заяві, яке її право чи охоронюваний законом інтерес порушено особою, до якої пред`явлено позов, та зазначає, які саме дії необхідно вчинити суду для відновлення порушеного права. В свою чергу, суд має перевірити доводи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, у тому числі щодо матеріально-правового інтересу у спірних відносинах, і у разі встановлення порушеного права з`ясувати, чи буде воно відновлено у заявлений спосіб.

Статтею 759 ЦК України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Відповідно до статті 761 цього Кодексу право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму.

Господарським судом під час вирішення даного спору було встановлено, що 17.01.2022р. між ТОВ Ульма опалубка Україна та ТОВ „Будівельні індустрії плюс було укладено договір оренди №017/01-22, на виконання зобов`язань за яким позивачем було передано у користування відповідача 4 470 елементів опалубки.

Відповідно до ч. ч. 1-2, 5 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

Згідно з ч. ч. 1, 4 ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтями 610, 612 ЦК України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Проте, в порушення вищенаведених норм закону та умов договору оренди ТОВ „Будівельні індустрії плюс не було своєчасно та у повному обсязі сплачено на рахунок позивача орендну плату за користування елементами опалубки, в результаті чого, станом на момент вирішення даного спору у відповідача наявна заборгованість у загальному розмірі 434 559 грн.

Господарський суд зазначає, що незважаючи на не підписання відповідачем акту наданих послуг №513 від 23.02.2022р. на суму 169 481,24 грн., послуги вважаються прийнятими з боку останнього, оскільки будь-які зауваження з боку ТОВ „Будівельні індустрії плюс щодо вказаного акту до позивача не надходили. При цьому, судом враховано, що вказаний акт був надісланий відповідачу разом із вимогою №27 від 16.02.2023р.

З викладених обставин, господарський суд, враховуючи ненадання відповідачем доказів належного виконання грошових обов`язків за договором оренди №017/01-22 від 17.01.2022р., доходить висновку про наявність правових підстав для задоволення заявлених ТОВ Ульма опалубка Україна позовних вимог в частині стягнення з ТОВ „Будівельні індустрії плюс суми основного боргу у розмірі 434 559грн.

15.07.2021р. між сторонами було підписано акт повернення елементів опалубки, згідно якого сторонами було підтверджено, що з 702 елементу опалубки, які були повернуті ТОВ Ульма опалубка Україна, 40 елементів потребують очистки. 20.07.2021р. між сторонами було підписано акт повернення елементів опалубки, згідно якого сторонами було підтверджено, що з 607 елементу опалубки, які були повернуті ТОВ Ульма опалубка Україна, 26 елементів потребують очистки. 04.08.2021р. між сторонами було підписано акт повернення елементів опалубки, згідно якого сторонами було підтверджено, що з 295 елементу опалубки, які були повернуті ТОВ Ульма опалубка Україна, 6 елементів потребують очистки. 12.08.2022р. між сторонами було підписано акт повернення елементів опалубки, згідно якого сторонами було підтверджено, що з 388 елементу опалубки, які були повернуті ТОВ Ульма опалубка Україна, 25 елементів потребують очистки, 2 елемент потребує заміни фанери. Неповернутими з оренди залишились 548 елементів опалубки.

Відповідно до пункту 3.1 договору орендар зобов`язаний повернути об`єкт оренди орендодавцю на склад не пізніше останнього робочого дня перед датою, яка вказана в додатковій угоді до договору як строк дії договору, якщо інше не передбачено цим договором, додатковою угодою до нього або нормами цивільного законодавства (п. 3.1. договору)..

Умовами п. 3.4.1 договору визначено, що у тому разі, якщо внаслідок огляду та перевірки Орендодавцем (при поверненні Орендарем) об`єкта оренди (або його складових) з`ясується, що об`єкт оренди (або його складові) не відповідає (не відповідають) умовам повернення об`єкта оренди, сторони виходять з такого: якщо об`єкт оренди або його складові пошкоджені і не підлягають ремонту або знишені/втрачені, то сторони складають акт повернення. У цьому разі відповідне майно (об`єкт оренди чи його відповідна частина) залишається в Орендаря, а Орендодавець нараховує Орендарю штраф внаслідок неповернення з оренди такого майна в розмірі та порядку, передбаченому додатком № 3 до договору. Орендар зобов`язаний сплатити Орендодавцю нарахований за цим пунктом штраф протягом 5-ти робочих днів з моменту виставлення Орендодавцем (підписанням представником Орендаря або направленням Орендодавцем на електронну пошту Орендаря) розрахунку штрафу та рахунку на оплату штрафу. З дати отримання Орендодавцем (через Укрпошту) підписаного Орендарем оригінального примірника акту повернення або сплати Орендарем штрафу за виставленим Орендодавцем рахунком (на підставі складеного акту повернення) припиняється нарахування Орендодавцем орендної плати на вказані в акті повернення елементи опалубки.

Відповідно до п. 3.4.2. договору якщо об`єкт оренди чи його складові потребують очистки та/або ремонту, то орендодавець вказує відповідну кількість товару в акті повернення та виставляє розрахунок штрафу (передбачений додатком №3до договору) та рахунок на оплату штрафу. Орендар зобов`язаний сплатити штраф протягом 5 банківських днів з моменту виставлення орендодавцем розрахунку штрафу, рахунку на оплату штрафу.

Відповідно до положень статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Як встановлено судом, Додатком № 3 до договору сторони погодили відсоток штрафу у разі повернення майна, яке потребує очистки, ремонту, заміни, неремонтоздатностного/зіпсованого/втраченого майна.

Позивачем нараховано відповідачу штраф на підставі пункту 3.4.1 договору у розмірі 536 093,56грн., а саме 15.07.22 штраф за повернуті з оренди елементи у неналежному стані (підлягають ремонту) в сумі 1 404грн., 20.07.22 штраф за повернуті з оренди елементи у неналежному стані (підлягають ремонту) в сумі 2 610,86грн., 04.08.22 штраф за повернуті з оренди елементи у неналежному стані (підлягають ремонту) в сумі 5 043,53грн., 12.08.22 штраф за повернуті з оренди елементи у неналежному стані (підлягають ремонту) в 16 627,77грн, 07.02.23 штраф за неповернуті з оренди (втрачені) елементи 510 407,40грн.

Суд, перевіривши наданий позивачем розрахунок, приходить до висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 1 штрафу у розмірі 536 093,56 грн є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Як вбачається з матеріалів справи, 17.01.2022р. між ТОВ УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА (Кредитор) та ТОВ ГАГАРІН-СЕРВІС (надалі - Поручитель) було укладено договір поруки № 017/01-22П від 17.01.2022 року (надалі - договір поруки).

За договором поруки Поручитель відповідає за належне (повне та своєчасне) виконання Боржником (Орендарем) його боргових зобов`язань. Поручитель та Боржник відповідають перед Кредитором як солідарні боржники, тобто Кредитор мас право звернутись з вимогою про виконання Боргових Зобов`язань частково або в повному обсязі як до Боржника, так і до Поручителя (чи до них обох одночасно) у разі невиконання або неналежного виконання (порушення) Боржником Боргових Зобов`язань (п.1.1, 1.2 договору поруки).

Відповідно до п.2.1 договору поруки, порукою за цим Договором забезпечуються вимоги Кредитора щодо сплати Боржником кожного і всіх його Боргових Зобов`язань за Договором оренди у такому розмірі, у такий строк і в такому порядку, як встановлено у Договорі оренди, в тому числі (але не виключно), зокрема сплата орендної плат, штрафів.

Відповідно до ст. ст. 541, 543 ЦК України солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов`язання. У разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі. Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що ґрунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі. Виконання солідарного обов`язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов`язок решти солідарних боржників перед кредитором.

З огляду на укладення 17.01.2022р. між ТОВ УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА та Товариства з обмеженою відповідальністю ГАГАРІН-СЕРВІС договору поруки №017/01-22П, за умовами якого Поручитель відповідає за належне (повне та своєчасне) виконання Боржником (Орендарем) його боргових зобов`язань до складу яких входить сплата орендної плати та штрафів, господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для солідарного стягнення із відповідача 2 заборгованості з наданих послуг у розмірі 434 559 грн. та штрафу в сумі 536 093,56грн., що має наслідком необхідність задоволення заявлених ТОВ УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю ГАГАРІН-СЕРВІС

У відповідності до частини першої статті 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно вимог ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Згідно зі ст.76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ст.77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Згідно зі ст.78 ГПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ст.79 ГПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами ч.ч.1, 2, 3 ст.13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Відповідачами у встановленому законом порядку позовні вимоги позивача не спростовано.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА є обґрунтованими, підтверджені належними доказами, наявними в матеріалах справи, а тому підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на відповідача згідно ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України,

В И Р І Ш И В:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА (01013, м. Київ, Набережно-Печерська дорога, 7, код ЄДРПОУ 31563803) до Товариства з обмеженою відповідальністю БУДІВЕЛЬНІ ІНДУСТРІЇ ПЛЮС (65101, м. Одеса, вул. Інглезі, 6/1, офіс 136, код ЄДРПОУ 36552267) та до Товариства з обмеженою відповідальністю ГАГАРІН-СЕРВІС (65009, м. Одеса, вул. Гагарінське плато, 5-Б, код ЄДРПОУ 39128402) задовольнити повністю.

2. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю БУДІВЕЛЬНІ ІНДУСТРІЇ ПЛЮС (65101, м. Одеса, вул. Інглезі, 6/1, офіс 136, код ЄДРПОУ 36552267) та Товариства з обмеженою відповідальністю ГАГАРІН-СЕРВІС (65009, м. Одеса, вул. Гагарінське плато, 5-Б, код ЄДРПОУ 39128402) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА (01013, м. Київ, Набережно-Печерська дорога, 7, код ЄДРПОУ 31563803) заборгованість за надані послуги в сумі 434 559 (чотириста тридцять чотири тисячі п`ятсот п`ятдесят дев`ять)грн., штраф в сумі 536 093 (п`ятсот тридцять шість дев`яносто три)грн. 56коп. та судовий збір в сумі 14 559 (чотирнадцять тисяч п`ятсот п`ятдесят дев`ять)грн. 79коп.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 10 серпня 2023 р.

Суддя К.Ф. Погребна

Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112747826
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1100/23

Рішення від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні