Ухвала
від 08.08.2023 по справі 200/3342/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

08 серпня 2023 року Справа №200/3342/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Шинкарьова І.В., розглянувши матеріали адміністративного позову Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія» про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

10.07.2023 Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області звернулося до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія» про стягнення суму боргу на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 по працівникам підприємства в розмірі 2981,48 грн за період з 27.09.2021 по 25.01.2022 з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія» на користь Головного управління.

Ухвалою від 17.07.2023 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк 10 днів з дня отримання ухвали для усунення недоліків шляхом надання до суду доказу сплати судового збору у розмірі 2147,2 грн; надання доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (зокрема, розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що направлялись відповідачу, доказів їх направлення тощо); надання доказів надіслання позовної заяви з додатками відповідачу.

Вказану ухвалу від 17.07.2023 направлено позивачу до його електронного кабінету в програмі Електронний суд та на електронну пошту, яка зазначена у позовній заяві «gu@dn.pfu.gov.ua» 19.07.2023. Відповідно до довідки про доставку електронного листа вбачається, що документ в електронному вигляді "Ст.169 ч.1 Ухвала про залишення позовної заяви без руху" від 17.07.2023 по справі № 200/3342/23 (суддя Шинкарьова І.В.) було надіслано одержувачу ГУ ПФУ в Донецькій області в його електронний кабінет. Документ доставлено до електронного кабінету: 18.07.23 12:34 (довідка формується автоматично).

У встановлений судом строк позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху.

Станом на 08.08.2023 до суду не надано відомостей і відповідних доказів щодо усунення позивачем недоліків позовної заяви. Також суд повідомляє, що ухвалу від 17.07.2023 надіслано судом до Єдиного державного реєстру судових рішень, зареєстровано та оприлюднено.

Враховуючи викладене, суд зазначає наступне.

Відповідно до п.1 ч.4 ст. 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Станом на 08.08.2023 витребуваних судом документів на усунення недоліків позовної заяви, у тому числі клопотань про продовження строку для усунення недоліків адміністративного позову від позивача на адресу суду не надходило.

В контексті викладеного, враховуючи те, що позивачем не виконані вимоги ухвали від 17.07.2023 про залишення позовної заяви без руху, суд дійшов висновку про необхідність повернення позовної заяви позивачу разом з усіма доданими до неї матеріалами.

Суд зауважує, що відповідно до п.6 ч.5 ст.44 КАС України учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Згідно з ч. 1 ст. 45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Разом з тим, судом враховано, що за приписами ст. 129 Конституції України, ст. 2 КАС України одним із завдань адміністративного судочинства є своєчасне вирішення судом спорів, що відповідає положенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою кожен має право на справедливий розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що це роль національних судів організовувати судові провадження таким чином, щоб вони були без затримок та ефективними (рішення у справі Шульга проти України).

Держави-учасниці мають організувати правові системи таким чином, щоб їх суди могли гарантувати право кожного на отримання остаточного рішення у справах, що стосуються цивільних прав і обов`язків упродовж відповідного терміну (рішення ЄСПЛ у справах Скордіно проти Італії, Сюрмелі проти Німеччини).

Таким чином, позивач зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду справи, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Оскільки позивач мав достатньо часу для реалізації процесуальних прав, передбачених КАС України, зокрема, щодо виконання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху у повному обсязі та у встановлений судом строк особою, яка подала позовну заяву, не усунуто недоліків позовної заяви, а тому така підлягає поверненню.

Суд зазначає, що відповідно до ч.8 ст.169 КАС України, повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 169,241-248,256,294,295 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

Адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (адреса Україна, 84122, Донецька обл., місто Слов`янськ, ПЛОЩА СОБОРНА, будинок 3, ЄДРПОУ 13486010) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія» (адреса вул. Торецька, буд.12, с.Селезнівка, Краматорський район, Донецька область, 84110, ЄДРПОУ 32799499) про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій - повернути позивачу.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання. Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені ст. 256, 295 КАС України, і може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Суддя І.В. Шинкарьова

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112752198
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —200/3342/23

Ухвала від 08.08.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

Ухвала від 17.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні