Ухвала
від 20.07.2023 по справі 753/10795/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/10795/23

провадження № 2-о/753/485/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" липня 2023 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Лужецької О.Р.,

при секретарі - Григораш Н.М.,

за участю:

заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації про звільнення від повноважень опікуна недієздатної особи,

В С Т А Н О В И В:

Заявник, ОСОБА_1 звернулась до Дарницького районного суду м. Києва із заявою про звільнення її від повноважень опікуна над ОСОБА_3 , який визнаний судом недієздатним.

Свої вимоги обґрунтувала тим, що її племінник ОСОБА_3 є інвалідом з дитинства, рішенням Подільського районного суду м. Києва від 24.04.2015 р. ОСОБА_3 визнано недієздатним. Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 19.06.2015 р. над ОСОБА_3 встановлено опіку та призначено опікуном ОСОБА_1 . Вказує, що її племінник ОСОБА_3 перебуває на повному державному забезпеченні у Київському психоневрологічному інтернаті та зареєстрований за адресою розташування даного закладу. Зазначає, що у зв`язку із сімейними обставинами та погіршенням самопочуття в неї немає можливості продовжувати обов`язки опікуна, що стало підставою для звернення до суду з даною заявою, в якій просить суд звільнити її від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_3 , та покласти обов`язки опікуна на Київський психоневрологічний інтернат

В судовому засіданні заявник підтримала заяву в повному обсязі.

Представник Органу опіки та піклування Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви.

Суд, вислухавши заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, вважає необхідним заяву задовольнити, виходячи з наступного.

Як вбачається із матеріалів справи, ОСОБА_3 є племінником ОСОБА_1 .

Рішенням Подільського районного суду м. Києва від 24.04.2015 р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним. (а.с.8-9)

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 19.06.2015 р. встановлено опіку над недієздатним ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном її недієздатного племінника ОСОБА_3 . (а.с.10-11)

Дані обставини встановлено рішенням Подільського районного суду м. Києва від 24.04.2015 р. та рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 19.06.2015 р. які набрали законної сили, а тому не підлягають доказуванню, оскільки відповідно до ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України (далі по тексту - ЦПК України) обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Згідно зі ст. 55 Цивільного кодексу України (далі по тексту - ЦК України) опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і обов`язки.

Відповідно до п. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. А згідно з ч. 4 ст. 63 цього Кодексу опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особливих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

За приписом ч. 1 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту. (ч. 3 ст. 75 ЦК України)

Відповідно до ч.1 ст.66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Згідно ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

У поданій заяві ОСОБА_1 вказує, що у зв`язку із сімейними обставинами та погіршенням самопочуття в неї немає можливості продовжувати обов`язки опікуна.

Відповідно до довідки №051/026-196 виданої 21.06.2023 р. Київським психоневрологічним інтернатом, підопічний ОСОБА_1 - ОСОБА_3 з 05.02.2020 р. знаходиться на повному державному забезпеченні у Київському психоневрологічному інтернаті, та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 по теперішній час. (а.с.7)

Оскільки, ОСОБА_1 була призначена опікуном недієздатного племінника ОСОБА_3 за рішенням суду, а тому звільнити її від повноважень опікуна повинен суд.

Повно та всебічно дослідивши обставини справи, оцінивши зібрані докази у їх сукупності, суд вважає доцільним звільнити ОСОБА_1 від обов`язків опікуна над недієздатним племінником ОСОБА_3 та покласти обов`язки опікуна над недієздатним ОСОБА_3 на Київський психоневрологічний інтернат.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 66, 75 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 260, 300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації про звільнення від повноважень опікуна недієздатної особи - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від повноважень опікуна щодо недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Покласти обов`язки опікуна над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на Київський психоневрологічний інтернат (код ЄДРПОУ 26021206, місцезнаходження:м. Київ, вул. Юнкерова, 37).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга на ухвали суду подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ О.Р. ЛУЖЕЦЬКА

Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112765494
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна недієздатної особи

Судовий реєстр по справі —753/10795/23

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні