Ухвала
від 11.08.2023 по справі 383/1335/23
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/1335/23

Номер провадження 1-кс/383/306/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2023 року слідчий суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши в приміщенні суду в місті Бобринець Кіровоградської області скаргу ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на бездіяльність службових осіб Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

08.08.2023 року до Бобринецького районного суду Кіровоградської області надійшла скарга ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на бездіяльність службових осіб Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Скарга мотивована тим, що засобами поштового зв`язку ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області була надіслана заява від 17.07.2023 року про можливе вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення щодо можливого незаконного користування земельними ділянками, яка отримана адресатом 21.07.2023 року. Однак відомості до ЄРДР за заявою не внесені, а тому просить визнати бездіяльність Відділення поліції №3 (м.Бобринець) та зобов`язати Відділення поліції №3 (м.Бобринець) внести відомості до ЄРДР та відкрити кримінальне розслідування.

Скаржники ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 в судове засідання не з`явились, подали заяви про розгляд скарги без їх участі, скаргу підтримують повністю та просять задовольнити (а.с.27, 28, 29).

Представник Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду скарги повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що 18.07.2023 року засобами поштового зв`язку ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області було надіслано заяву від 17.07.2023 року про вчинення ОСОБА_6 можливого кримінального правопорушен ня, яка була отримана відділенням поліції, що підтверджується копіями заяви (а.с.5-6) та рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.7).

Станом на день розгляду скарги підтвердження про внесення відомостей про можливе вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку досудового розслідування слідчому судді не надано.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно ч.4 ст.214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Частиною 5 ст.214 КПК України визначено, зокрема, що достатнім для початку досудового розслідування є повідомлення даних, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно п.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

У заяві ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про кримінальне правопорушення від 17.07.2023 року зазначено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення можливого кримінального правопорушення.

Скаржники довели перед слідчим суддею обґрунтованість заявлених ними вимог про протиправну бездіяльність службових осіб Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, оскільки станом на час розгляду скарги у суді, відомості за заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про кримінальне правопорушення від 17.07.2023 року службовими особами не внесені до ЄРДР, розслідування не розпочиналось. Тому слід зобов`язати службову особу Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області внести відомості до ЄРДР на підставі вказаної заяви та розпочати досудове розслідування.

Керуючись ч.1 ст. 214, п.1 ч.1 ст.303 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на бездіяльність службових осіб Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність службових осіб Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні ними відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 17.07.2023 року.

Протягом 24 годин після отримання цієї ухвали, зобов`язати службову особу Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 17.07.2023 року про можливе вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення щодо можливого незаконного користування земельними ділянками, та невідкладно розпочати досудове розслідування за фактами викладеними в ній.

Відповідно до ст.309 КПК України, ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112766828
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —383/1335/23

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні