Ухвала
від 10.08.2023 по справі 911/2258/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"10" серпня 2023 р. Справа № 911/2258/23

Суддя Господарського суду Київської області Смірнов О.Г.,

розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНД БЕТОН» (08114, Київська обл., Бучанський р-н, село Гореничі, вул. Соборна, буд. 270)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРК ТАУН» (08290, Київська обл., Бучанський р-н, смт Гостомель, вул. Мисливська, буд. 5, офіс 2)

про стягнення 775 945,60 грн.

ВСТАНОВИВ

Товариство з обмеженою відповідальністю «ГРАНД БЕТОН» звернулось до Господарського суду Київської області з позовною заявою за вих. №б/н від 21.07.2023 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРК ТАУН» про стягнення заборгованості за договором поставки №708-09/21ГБ від 01.09.2021 в сумі 775945,60 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.07.2023 наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Смірнову О.Г.

Ухвалою суду від 01.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, визначено здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання. В даній ухвалі суду зазначалось, що розгляд справи по суті розпочнеться через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі № 911/2258/23 та запропоновано відповідачу надати відзив на позов, проте не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі із урахуванням вимог ст.165 ГПК України.

07.08.2023 через систему "Електронний суд" від відповідача надійшла заява про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

07.08.2023 через систему "Електронний суд" від відповідача надійшло клопотання про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

09.08.2023 через систему "Електронний суд" від відповідача надійшла заява про ознайомлення з матеріалами справи.

Клопотання відповідача про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження мотивоване тим, що ціна позову становить 775 945,60 грн., з огляду на що справа не є малозначною відповідно до п. 1 ч. 5 ст.12 ГПК України. Зазначає, що відповідач не отримав копію позовної заяви із документами, на які посилається позивач як на підставу своїх вимог, що станом на сьогодні свідчить про недобросовісне користування позивачем процесуальними правами та можливість повторення таких дій при розгляді справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Крім цього, заначає, що заперечення проти позову, характер відносин між позивачем та відповідачем, а також наявна необхідність надання доказів на підтвердження позиції відповідача (в тому числі з показаннями свідка та можливого призначення експертизи), і необхідність надання усних пояснень сторонами в судовому засіданні сприятиме повному, всебічному та об`єктивному з`ясуванню обставин справи та свідчить про необхідність розгляду справи в порядку загального позовного провадження. Також зазначає, що розгляд справи за правилами спрощеного провадження обмежує права відповідача та не забезпечить повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи.

Так, розглянувши подане клопотання відповідача про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження суд дійшов висновку, що воно не підлягає задоволення з огляду на наступне.

Частиною 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (тобто 268 400,00 грн.); 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (тобто 1 342 000,00 грн.).

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Частиною 6 ст. 252 ГПК України передбачено, що суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Відповідно до ч. ч. 1, 4-6 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі. Якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про:

1) залишення заяви відповідача без задоволення;

2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням. Якщо відповідач не подасть у встановлений судом строк такі заперечення, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин. Якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Так, предметом позову в даній справі є вимоги позивача про стягнення заборгованості за договором поставки №708-09/21ГБ від 01.09.2021 в сумі 775 945,60 грн., а тому, враховуючи ціну позову, характер правовідносин та доданих до позову доказів, суд ухвалою про відкриття провадження у справі від 01.08.2023 визнав справу малозначною відповідно до п. 2 ч. 5. ст. 12 ГПК України, яка не потребує проведення підготовчого провадження та судового засідання з викликом сторін.

Таким чином, оскільки справа № 911/2258/23 є малозначною, а відповідно до ч. 1 ст. 247 ГПК України підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного позовного провадження, враховуючи приписи ч. 7 ст. 250 ГПК України, клопотання відповідача про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження не підлягає задоволенню.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 42 ГПК України визначено, що учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 6 ст. 165 ГПК України до відзиву додаються докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Частиною 1 ст. 167 ГПК України передбачено, що у запереченні відповідач викладає свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення. Заперечення подається в строк, встановлений судом.

Таким чином, відповідач має право подати всі докази які стосуються обставин справи, а також навести свої заперечення та пояснення у відзиві.

Також свої пояснення та заперечення, відповідач має право подати разом із запереченнями відповідно до ст. 167 ГПК України.

Відтак, зазначені відповідачем обставини у заяві не потребують розгляду справи в порядку загального позовного провадження, в тому числі проведення судового засідання.

Керуючись ст. ст. 12, 42, 165, 167, 176, 234, 235, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРК ТАУН» про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження залишити без задоволення.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 10.08.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.Г. Смірнов

Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112774090
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —911/2258/23

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Смірнов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні