Ухвала
від 09.08.2023 по справі 420/15232/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/15232/23

УХВАЛА

09 серпня 2023 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Вовченко О.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров`я Подільської міської ради Одеської області, про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В :

До Одеського окружного адміністративного 27.06.2023 надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров`я Подільської міської ради Одеської області, в якому позивач просить суд:

1. Визнати бездіяльність Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров`я Подільської міської ради Подільського району Одеської області (код ЄДРПОУ 42239971) щодо донарахування та сплати ОСОБА_1 суми 1491 (одна тисяча чотириста дев`яносто одна) гривня разової грошової допомоги до 05 травня за 2022 рік протиправною;

2. Зобов`язати Департамент соціальної, сімейної політики та охорони здоров`я Подільської міської ради Подільського району Одеської області нарахувати та сплатити ОСОБА_1 кошти у сумі 8179 (вісім тисяч сто сімдесят дев`ять) гривень разової грошової допомога до 05 травня за 2022 рік.

03.07.2023 ухвалою позов залишено без руху та встановлено позивачу 10-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали, роз`яснено, що виявлені недоліки повинні бути усунені шляхом надання до суду заяви про поновлення строку звернення до адміністративного суду, в якій вказати причини поважності (у разі їх наявності) пропуску строку звернення до суду та надати належні докази (з копією відповідачу).

До суду від позивача за вх №24877/23 надійшла заява, в якій позивач посилаючись на проходження ним військової служби у військовій частині НОМЕР_1 з 05.07.2019 по даний час просив поновити йому строк звернення до суду.

До своєї заяви позивач додав довідку військової частини НОМЕР_1 про те, що позивач з 05.07.2019 по теперішній час перебуває на військовій служби.

Вирішуючи дану заяву суддя зазначає.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно із ч. 2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.3 ст.122 КАС України, для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Строк звернення до адміністративного суду - це строк, в межах якого особа, яка має право на позов, повинна звернутися до адміністративного суду для захисту своїх прав у публічно-правових відносинах або для реалізації владних повноважень.

Днем, коли особа дізналась про порушення свого права, - є день, коли позивач дізнався про рішення, дію чи бездіяльність, внаслідок якої відбулося порушення її прав, свобод чи інтересів.

Суд звертає увагу, що поважними причинами пропуску строку звернення до суду можуть бути визнані лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, які повинні бути підтверджені належними доказами.

Так, в ухвалі від 03.07.2023 суддею встановлено, що у спірних правовідносинах строк звернення до суду з такими позовними вимогами починається з 30 вересня 2022 року.

При цьому, враховуючи вимоги ч.2 ст.122 КАС України останнім днем звернення до суду з даним позовом є 31.03.2023, однак до суду позивач звернувся з даною позовною заявою 27.06.2023, тобто з пропуском строку встановлено КАС України на майже три місяці.

Водночас, хоча і проходження особою військової служби в умовах воєнного стану може за певних обставин вважатись поважною причиною пропуску позивачем строку звернення до суду (наприклад, тривале перебування особи поза місцем проживання без засобів зв`язку чи у зоні проведення бойових дій, чи постійне виконання особою завдань, пов`язаних зі здійсненням оборони України та захисту державного суверенітету, тощо), позивач проте у своїй заяві не навів, як саме проходження військової служби перешкоджало йому своєчасно подати даний позов до суду.

В наданій до заяви про поновлення позивачу строку звернення до суду довідці також відсутня інформація про обставини, які свідчили б про неможливість своєчасного звернення позивача до суду.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

Відтак суддя зазначає, що позивачем не надано доказів звернення до суду з дотриманням строку, визначеного ст.122 КАС України та не надано обґрунтованої заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду з доказами на її підтвердження.

Приймаючи до уваги вищевикладене, застосовуючи аналогію закону згідно ст.7 КАС України суддя вважає за необхідне продовжити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

Виявлені недоліки повинні бути усунені, шляхом надання до суду заяви про поновлення строку звернення до адміністративного суду, в якій вказати причини поважності (у разі їх наявності) пропуску строку звернення до суду та надати належні докази (з копією відповідачу).

Керуючись ст.ст.160, 161, 169 КАС України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Продовжити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви ОСОБА_1 до Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров`я Подільської міської ради Одеської області, про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії.

Встановити позивачу 10-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали.

У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Вовченко

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112780702
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/15232/23

Ухвала від 11.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 09.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 03.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні