Ухвала
від 05.07.2023 по справі 522/25964/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/25964/21 Провадження № 2/522/877/23

УХВАЛА

05 липня 2023 року Приморський районний суд м. Одеси

у складі: головуючої судді Ковтун Ю.І.,

за участі секретаря Лахматової С.В.,

представника позивача - адвоката Кірчева І.І.,

представника відповідача - адвоката Калініченка С.М.,

представника відповідача - адвоката Спічака В.О.,

представника відповідача - адвоката Підкови Л.В.,

розглянувши у відкритому судовомузасіданні в залі суду в м.Одесі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Департаменту праціта соціальноїполітики Одеськоїміської ради, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зіркове містечко», товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія», АТ «ДТЕК «Одеські електромережі», треті особи ОСОБА_2 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах малолітньої ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про зобов`язання укладення прямих договорів про надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії з відшкодуванням недоотриманих пільг,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Приморського районного суду м.Одеси перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Департаменту праціта соціальноїполітики Одеськоїміської ради, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зіркове містечко», товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія», АТ «ДТЕК «Одеські електромережі», треті особи ОСОБА_2 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах малолітньої ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про зобов`язання укладення прямих договорів про надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії з відшкодуванням недоотриманих пільг.

Суд, встановивши обставини справи та перевіривши їх доказами, яким надана оцінка в їх сукупності, дійшов наступних висновків.

Згідно із частиною першоюстатті 19 ЦПК Україниу порядку цивільного судочинства розглядаються справи, що виникають з цивільних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

У відповідності з пунктом 1 частини першоїстатті 4 КАС України, адміністративна справа - це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б одна сторона здійснює публічно-владні функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

Як зазначено у пункті 7 частини першоїстатті 4 КАС України, суб`єкт владних повноважень - це орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Згідно із частиною першоюстатті 22 КАС України, місцеві адміністративні суди (місцеві загальні суди як адміністративні суди та окружні адміністративні суди) вирішують адміністративні справи як суди першої інстанції, крім випадків, визначених частинами другою-четвертою цієї статті.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних правовідносин у їх сукупності. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка взаконіна вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність спору щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у будь-яких правовідносинах, крім випадків, коли такий спір вирішується за правилами іншого судочинства, а по-друге, спеціальний суб`єктний склад цього спору, в якому однією зі сторін є, як правило, фізична особа.

Предметна юрисдикція - це розмежування компетенції цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних судів. Кожен суд має право розглядати і вирішувати тільки ті справи (спори), які віднесені до їх відання законодавчими актами, тобто діяти в межах установленої компетенції.

При визначенні предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі територіальний орган пенсійного фонду, уповноважений на виконання вказаних функцій.

Позивач в позовній заяві просить зобов`язати Департамент праціта соціальноїполітики Одеськоїміської ради відшкодувати недоотримані пільги за період з 01.10.2016 по 16.04.2019 та за період з 17.04.2019 до ухвалення рішення за спожиту електричну енергію ОСОБА_1 та трьом членам його сім`ї, які проживають та зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, спірні правовідносини в цій справі обумовлені реалізацією відповідачем передбаченихЗаконом України «Про місцеве самоврядування в Україні»делегованих повноважень щодо призначення та виплата соціальних допомог, компенсацій та інших соціальних виплат, встановлених законодавством України.

Зазначене означає обов`язковість прийнятих за його результатами рішень для підконтрольного суб`єкта, що свідчить про владно-управлінський характер, а відтак і публічно-правову природу таких правовідносин.

За таких обставин суд вважає, що спір у цій справі, який виник за участю суб`єкта владних повноважень з метою реалізації у спірних відносинах наданих йому законодавством владних управлінських функцій, є публічно-правовим.

Таким чином, даний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК Українисуд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Зважаючи на наведені положення, провадження по даній справі підлягає закриттю.

Також, відповідно до частини першої статті 256 ЦПК України суд роз`яснює позивачеві, що розгляд справи в частині вимог до Департаменту працітасоціальноїполітики Одеськоїміськоїради віднесено до юрисдикції адміністративного суду.

Керуючись п.1 ч.1 ст.255, 260, 261, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту праціта соціальноїполітики Одеськоїміської ради, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зіркове містечко», товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія», АТ «ДТЕК «Одеські електромережі», треті особи ОСОБА_2 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах малолітньої ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про зобов`язання укладення прямих договорів про надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії з відшкодуванням недоотриманих пільг в частині вимог щодо зобов`язання Департамент праціта соціальноїполітики Одеськоїміської ради відшкодувати недоотримані пільги за період з 01.10.2016 по 16.04.2019 та за період з 17.04.2019 до ухвалення рішення за спожиту електричну енергію ОСОБА_1 та трьом членам його сім`ї, які проживають та зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягомп`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ю.І. Ковтун

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112789883
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —522/25964/21

Постанова від 16.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Постанова від 16.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

Рішення від 05.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Рішення від 05.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

Ухвала від 11.10.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні