Ухвала
від 10.08.2023 по справі 359/7833/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/7833/23

Провадження №1-кс/359/1350/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 серпня 2023 м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду з технічною фіксації клопотання прокурора Бориспільської окружної прокуратури, про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні №42023112100000136, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування 02.08.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и в:

10.08.2023 року до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання прокурора Бориспільської окружної прокуратури, на тимчасовий доступ до належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування прокурор зазначає, що Бориспільською окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42023112100000136 від 02.08.2023 року за ч. 1 ст. 364 КК України, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом того службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , зловживаючи своїм службовим становищем, прийнято ряд рішень про передачу в оренду земельних ділянок комунальної власності третім особам з порушенням ст. 134 Земельного кодексу України, чим завдано істотної шкоди державним інтересам.

Згідно ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності продаються або передаються в користування (оренду, суперфіцій, емфітевзис) окремими лотами на конкурентних засадах (на земельних торгах), крім виключних випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Разом з тим, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 в порушення вимог земельного законодавства, без проведення земельних торгів, прийнято вищевказані рішення в інтересах третіх осіб, в супереч інтересів територіальної громади, зокрема:

- про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у користування на умовах оренди для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства площею у межах 1, 000 га на розі вулиць Завокзальна -Запорізька у м. Бориспіль;

- про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у користування на умовах оренди для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства площею у межах 0, 1860 га по АДРЕСА_2 .

- про затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури на землі для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства та надання у користування на умовах оренди строком на 10 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » земельної ділянки (кадастровий номер 3210500000:06:028:0020) для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства;

- про затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, господарських будівель і споруд на землі для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, що перебуває у власності ОСОБА_4 (кадастровий номер 3210500000:06:004:0047);

- про затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, господарських будівель і споруд на землі для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, що перебуває у власності ОСОБА_5 (кадастровий номер 3210500000:10:025:0087);

- про надання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування на умовах оренди площею у межах 2,5 га для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства на розі вулиць Запорізька Завокзальна у м. Бориспіль від 18.05.2023;

- про затвердження проекту землеустрою та надання у користування на умовах оренди строком на 10 (десять) років земельної ділянки (кадастровий номер 3220886400:04:008:0174) площею 14,0845 га для іншого сільськогосподарського призначення ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » по АДРЕСА_3 (землі сільськогосподарського призначення);

- про надання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель орієнтовною площею 2,0022 га для будівництва і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів у с. Іванків Бориспільської міської територіальної громади Бориспільського району Київської області;

- про надання громадянину ОСОБА_6 у користування на умовах оренди строком на 10 (десять) років земельної ділянки площею 0,0403 га (кадастровий номер 3210500000:04:029:0096) для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови по АДРЕСА_4 ;

- про надання товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_9 » у користування на умовах оренди строком на 10 (десять) років земельної ділянки площею 0,0100 га (кадастровий номер 3210500000:07:005:0021) для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови по АДРЕСА_5 .

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, з метою встановлення факту наявності закуплених товарів, а також їх використання є необхідність у отриманні тимчасового доступу до вказаних вище рішень ІНФОРМАЦІЯ_2 , протоколів засідань постійних комісій відносно вказаних рішень, заяв відповідних фізичних і юридичних осіб на підставі яких такі рішення приймались з додатками та протоколів профільної комісії. Без отримання доступу до перерахованих документів неможливо повно, всебічно та об`єктивно дослідити всі обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, встановити осіб, причетних до даного кримінального правопорушення та прийняти законне рішення у ньому, тому у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 з можливістю їх вилучення. Встановлено, що вказані документи перебувають за адресою: АДРЕСА_1 .

Необхідність в одержанні тимчасового доступу до наведених вище документів і їх вилученні зумовлена тим, що ці документи є доказами у кримінальному провадженні, оскільки вони містять інформацію про осіб, які причетні до прийняття спірних рішень ІНФОРМАЦІЯ_2 та інше.

Зокрема, 03.08.2023 року на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 скеровано запит у порядку ст. 93 КПК України з вимогою надання вказаних документів.

Разом з цим, 07.08.2023 отримано відповідь, з якою відмовлено у наданні запитуваної інформації.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

У разі, якщо вказані документи не будуть вилучені або будуть знищені, слідство не буде мати змоги довести всіх обставин даного кримінального правопорушення та причетність конкретних осіб до зазначених злочинів, оскільки ці документи можуть бути єдиним доказом їх протиправної діяльності.

Таким чином, одержати в межах розслідування вказаного кримінального провадження тимчасовий доступ до оригіналів наведених вище документів і їх вилучення в інший спосіб, окрім, як на підставі рішення суду неможливо.

Крім цього, враховуючи, що вказана документація знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , працівники якого можуть бути зацікавленими у результатах досудового розслідування та причетними до вчинення кримінального правопорушення, що розслідується, то в такому разі орган досудового розслідування приходить до висновку, що повідомлення вказаної особи щодо розгляду вказаного клопотання про тимчасовий доступ до документів може створити реальну загрозу зміни або знищення документів, можливість тимчасового доступу до яких може бути надана слідчим суддею, внаслідок чого вказане клопотання, згідно ч. 2 ст. 163 КПК України, може бути розглянуте слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Прокурором, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням є прокурор у провадженні є ОСОБА_3 , який відповідно до п. 10 ч. 2 ст. 36 КПК України, має право самостійно подавати слідчому судді клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій.

Іншого способу отримання таких відомостей немає, так як чинним законодавством передбачено виїмку документів лише на підставі рішення суду.

Інформація, яка буде отримана в результаті надання тимчасового доступу до речей та документів, буде використана зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, у даному провадження є потреба у наданні тимчасового доступу до копій документів про вчинення нотаріальної дії, що матиме суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та буде використана як доказ.

У судовому засіданні прокурор просив суд задовольнити клопотання з наведених вище зазначених підстав.

Розгляд клопотання проводиться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику представника володільця витребуваної інформації, оскільки матеріали клопотання містять достатньо підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення матеріалів та документів відносно яких слідчим подано клопотання.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідноіз ст. 25 КПК Українивбачається, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно з ч. 4ст. 38 КПК Україниорган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно з ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ч.2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Так, матеріали та документи, про доступ до якого йдеться в клопотанні, містять охоронювану законом таємницю, проте не є речами і документами, до яких заборонено доступ (ст. 161 КПК України).

Тому, з метою встановлення всіх обставин справи, а також враховуючи те, що дана інформація сама по собі, а також у сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку про наявність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий суддя враховує, що в інший спосіб органу досудового розслідування неможливо отримати належним чином завірені копії документів, з приводу яких слідчий звернувся з клопотанням.

Термін дії ухвали слід визначити строком на один місяць з моменту її проголошення.

На підставі викладеного та беручи до уваги те, що запитувана інформація може допомогти у встановленні дійсних обставин вчинення кримінального правопорушення, а також має значення для встановлення істини по справі, клопотання підлягає задоволенню.

Оскільки ухвала не перешкоджає здійсненню права юридичної чи фізичної особи на підприємницьку діяльність, то відповідно вимог п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України дана ухвала оскарженню не підлягає.

Керуючись: ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора задовольнити.

Надати прокурору Бориспільської окружної прокуратури ОСОБА_3 або за його дорученням слідчому групи слідчих у вказаному кримінальному провадженні, дозвіл на тимчасовий доступ до належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , адресою: АДРЕСА_1 , рішень ІНФОРМАЦІЯ_2 :

- про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у користування на умовах оренди для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства площею у межах 1, 000 га на розі вулиць Завокзальна -Запорізька у м. Бориспіль;

- про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у користування на умовах оренди для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства площею у межах 0, 1860 га по АДРЕСА_2 ;

- про затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури на землі для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства та надання у користування на умовах оренди строком на 10 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » земельної ділянки (кадастровий номер 3210500000:06:028:0020) для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства;

- про затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, господарських будівель і споруд на землі для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, що перебуває у власності ОСОБА_4 (кадастровий номер 3210500000:06:004:0047);

- про затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки із земель для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, господарських будівель і споруд на землі для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, що перебуває у власності ОСОБА_5 (кадастровий номер 3210500000:10:025:0087);

- про надання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування на умовах оренди площею у межах 2,5 га для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства на розі вулиць Запорізька Завокзальна у м. Бориспіль від 18.05.2023;

- про затвердження проекту землеустрою та надання у користування на умовах оренди строком на 10 (десять) років земельної ділянки (кадастровий номер 3220886400:04:008:0174) площею 14,0845 га для іншого сільськогосподарського призначення ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » по АДРЕСА_3 (землі сільськогосподарського призначення);

- про надання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель орієнтовною площею 2,0022 га для будівництва і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів у с. Іванків Бориспільської міської територіальної громади Бориспільського району Київської області;

- про надання громадянину ОСОБА_6 у користування на умовах оренди строком на 10 (десять) років земельної ділянки площею 0,0403 га (кадастровий номер 3210500000:04:029:0096) для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови по АДРЕСА_4 ;

- про надання товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_9 » у користування на умовах оренди строком на 10 (десять) років земельної ділянки площею 0,0100 га (кадастровий номер 3210500000:07:005:0021) для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови по АДРЕСА_5 ;

Заяв відповідних громадян та юридичних осіб з додатками, на підставі яких такі рішення приймались;

Протоколів засідання відповідних профільних комісій щодо розгляду вказаних заяв та проектів рішень;

Інших документів, що стосуються вказаних рішень.

У випадку, якщо вилучення зазначених документів вже проводилась, зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_10 видати завірені копії документів та документи, на підставі яких проводилась їх вилучення.

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її проголошення.

У разі невиконання ухвали слідчого судді відповідно до ст. 166 КПК України, слідчий суддя за клопотання слідчого має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою отримання необхідної інформації.

Ухвала суду окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112792925
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —359/7833/23

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні