Ухвала
від 13.04.2023 по справі 490/2804/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

54020, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/12, inbox@ct.mk.court.gov.ua

490/2804/23

н\п 1-кс/490/3133/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2023 року слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання начальника 2 відділення СВ УСБУ в Херсонській області ОСОБА_5 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Херсон, громадянки України, раніше не судимої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

яка підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні СУ УСБУ в Херсонській області перебувають матеріали кримінального провадження № 22023230000000171 від 29.03.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

17.03.2023 року у вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Згідно вказаного повідомлення, ОСОБА_6 перебуваючи в м. Херсон (точного місця досудовим розслідування не встановлено) 15 серпня 2022 року, діючи умисно передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки своїх дій та бажаючи їх настання, з метою завдання шкоди Україні та підтримки дій та рішень окупаційної адміністрації так званого «департамента образования и науки ВГА Херсонской области», надала згоду на її призначання так званим «директором ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона», чим підтримала та реалізувала рішення окупаційної адміністрації, що також відображено в «Едином государственном реестре юридических лиц» РФ.

ОСОБА_6 перебуваючи за адересою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, 79-а, у період часу з 15 серпня по листопад 2022 року (більш точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки своїх дій та бажаючи їх настання здійснювала повноваження так званого «директора «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона» достовірно розуміючи, що підтримує та реалізує рішення окупаційної адміністрації, оскільки Херсонська спеціалізована школа І - ІІІ ступенів № 31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради, є власністю Херсонської міської територіальної громади держави України, та її функціонування забезпечується державними органами та органами місцевого самоврядування України відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», в тому числі відповідно до наказу управління освіти Херсонської міської ради № 51-т від 08.09.2022 «Про деякі питання організації освітнього процесу в 2022/2023 навчальному році на період дії воєнного стану», достовірно знаючи що педагогічні працівники забезпечують дистанційно освітній процес, забезпечила реалізацію рішення окупаційної адміністрації щодо впроваджувати стандартів освіти держави-агресора в очолюваному нею закладі, забезпечивши перехід освітнього процесу на російську програму освіти.

Так, ОСОБА_6 в умовах воєнного стану введеного по всій території України, під час тимчасової окупації м. Херсон, з 15 серпня по листопад 2022 року включно (більш точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено) використовуючи повноваження так званого «директора школи», у приміщенні Херсонська спеціалізована школа І - ІІІ ступенів № 31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради розташованого за адресою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, 79-а, діючи умисно, з метою завдання шкоди Україні, в порушення норм Законів України «Про національну безпеку України», «Про повну загальну середню освіту», реалізуючи свій протиправний умисел, спрямований на допомогу окупаційній адміністрації держави-агресора, вчиняла дії спрямовані на підтримку та реалізацію рішення так званих «Херсонской городской территориальной громады Херсонского района Херсонской области», «ВГА Херсонской области», «департамента образования и науки ВГА Херсонской области» та «министерства образования и науки Херсонской области» щодо інтеграції навчальних закладів Херсонської області в освітню систему РФ та впровадження стандартів освіти держави-агресора, добровільно забезпечила розміщення у приміщені навчального закладу символіки держави-агресора, а саме прапора триколор РФ, шкільних підручників виробництва РФ, ранців першокласників з написом «Единая Россия», а також ведення документації виключно на російській мові.

Крім того, викликала на індивідуальні бесіди працівників вказаної школи, а також осіб, які мають педагогічну освіту, яких схиляла до роботи в так званому «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона», зазначивши при цьому, що навчання дітей буде здійснюватися за стандартами освіти РФ.

ОСОБА_6 не пізніше 20.08.2022 з метою реалізації злочинного умислу спрямованого на підтримку рішення окупаційної адміністрації держави агресора щодо інтеграції програми закладу освіти до стандартів освіти держави-агресора діючи, як «директор школи» вжила заходів до передачі приміщення навчального закладу Херсонська спеціалізована школа І - ІІІ ступенів № 31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради розташованого за адресою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, 79-а, окупаційній адміністрації, забезпечила встановлення охорони в очоленому закладі з метою обмеження доступу до навчального закладу проукраїнського педагогічного та технічного персоналу.

Крім того, починаючи з 15 серпня по 10 жовтня 2022 року ОСОБА_6 , перебуваючи за адересою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, 79-а, забезпечила прийняття до так званого «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона» учнів, з цією метою видала «Приказ № 5 от 31.08.2022 О зачислении на обучение в ГБОУ «Школа №31 г. Херсона», згідно із яким до школи зараховані учні з 1 по 11 клас.

Крім того, ОСОБА_6 з метою підтримки дій та рішень окупаційної адміністрації 31.08.2022 перебуваючи за адресою: Херсонська область, м. Херсон, вул. 28 Армії, 14 з метою забезпечення ефективного навчання за стандартами освіти держави-агресора затвердила власним підписом «Рабочую программу по английскому языку для 5, 6, 7, 8, 9 классов «ГБОУ «Школа №31 г. Херсона».

Крім того, ОСОБА_6 з метою реалізації рішення окупаційної адміністрації «Об утверждении Положения о системе оплаты труда работников государственных бюджетных образовательных организаций (учреждений) г. Херсона и Херсонской области» затвердженого так званим «Постановлением Совета министров - правительства ВГА Херсонской области № 37-кк от 20.09.2022», розуміючи протиправність своїх дій спрямованих на завдання шкоди Україні, забезпечила виплату заробітної плати працівникам очолюваної нею школи в грошових одиницях РФ (рублях).

Зокрема, ОСОБА_6 відповідно до «Акта приема-передачи денежных средств от 21 сентября 2022» від «Начальника отдела финансового обеспечения - Главного бухгалтера Министерства образования и науки Херсонской области Самардич Евгении Владимировны» отримала грошові одиниці РФ в сумі 240000 тис.руб. та забезпечила виплату заробітної плати працівникам очолюваної нею школи.

Крім того, ОСОБА_6 перебуваючи в м. Херсон у період часу з 15 серпня по листопад 2022 року (більш точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено) з метою реалізації рішень та дій окупаційної адміністрації держави-агресора, щодо ефективного виконання завдань покладених на окупаційну адміністрацію шодо стабілізації та розвитку сфери освіти і науки РФ, діючи, як так званий «директор ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона» власноруч підписала та видала на ім`я так званого «главы ВГА городской териториальной громады Херсонского района, Херсонской области ОСОБА_7 » заявки на виділення коштів на оснащення харчоблоку і їдальні «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона» в сумі 5559350 рублів, а також заявку на поточні видатки «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона» в сумі 167940 рублів.

Таким чином, ОСОБА_6 перебуваючи на території тимчасово окупованого військами держави-агресора міста Херсон, в умовах воєнного стану, діючи з метою завдання шкоди Україні, у період часу з 15 серпня 2022 року по листопад 2022 року (більш точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), з метою завдання шкоди Україні, в порушення норм чинного законодавства України, а саме Законів України «Про національну безпеку України», «Про повну загальну середню освіту», підтримувала та реалізовувала рішення так званих «Херсонской городской территориальной громады Херсонского района Херсонской области», «ВГА Херсонской области», «департамента образования и науки ВГА Херсонской области» та «министерства образования и науки Херсонской области», тобто окупаційної адміністрації держави-агресора щодо інтеграції навчальних закладів Херсонської області в освітню систему РФ та впровадження стандартів освіти держави-агресора.

Крім того, у період не пізніше з 15 серпня по листопад 2022 року (більш точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено), знаходячись в тимчасово окупованому військами РФ місті Херсон ОСОБА_6 будучи громадянкою України, маючи досвід у сфері освіти, діючи умисно в інтересах та на користь держави-агресора - РФ, з метою завдання шкоди Україні, а також вчинення умисних дій спрямованих на завдання шкоди національним інтересам у сфері освіти та науки, діючи шляхом реалізації, підтримки рішень та дій держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора в особі так званих «ВГА Херсонской области» та «департамента образования и науки ВГА Херсонской области» та «министерства образования и науки Херсонской области» впроваджувала стандарти освіти держави-агресора в очолюваному нею новоствореному окупаційною адміністрацією відповідно до наказу № 232-р від 15.07.2022 «О создании государственных бюджетных образовательных учреждений Херсонской области» навчальному закладі так званому «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона» створеному на базі навчального закладу - Херсонська спеціалізована школа І - ІІІ ступенів № 31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради розташованого за адресою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, 79-а, за наступних обставин.

Так, ОСОБА_6 у вищевказаний період здійснювала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції на вказаній посаді, які спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора в очоленому нею навчальному закладі та підпорядкуванні його окупаційній адміністрації держави-агресора.

ОСОБА_6 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи як «директор» так званого «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона», створеного окупаційною адміністрацією, достовірно знаючи, що Херсонська спеціалізована школа І - ІІІ ступенів № 31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради, код ЄДРПОУ: 24115009, юридична адреса: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, 79-а є власністю Херсонської міської територіальної громади на території України, та її функціонування забезпечується держаними органами та органами місцевого самоврядування України, в тому числі відповідно до наказу управління освіти Херсонської міської ради №51-т від 08.09.2022 «Про деякі питання організації освітнього процесу в 2022/2023 навчальному році на період дії воєнного стану», що педагогічні працівники держави Україна забезпечують освітній процес дистанційно відповідно до вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту» вчинила дії спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора в очоленому нею навчальному закладі та підпорядкуванні його окупаційній адміністрації держави-агресора, зокрема добровільно забезпечила розміщення у приміщені навчального закладу символіки держави-агресора, а саме прапора триколор РФ, шкільних підручників виробництва РФ, ранців першокласників з написом «Единая Россия», а також ведення документації виключно на російській мові.

Крім того, ОСОБА_6 з метою реалізації свого кримінально-протиправного наміру спрямованого на здійснення дій щодо впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладі освіти, визначених «Федеральным законом «Об образовании в РФ» від 29.12.2012 № 273-ФЗ, в період часу з 15 серпня по 30 вересня 2022 року (більш точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено) отримала від окупаційної адміністрації держави-агресора навчальні підручники російською мовою за освітньою програмою РФ, які відповідно до змісту та довідкових відомостей, зазначених у них, відповідають стандартам освіти держави-агресора, зазначеним у ФГОС № 287 та ФГОС № 413 та забезпечила розміщення підручників видавництва «Москва «Просвещение» 2022» завезених з території РФ в очоленому нею закладі освіти для подальшого використання під час освітнього процесу за стандартами освіти РФ.

Також, ОСОБА_6 після зайняття посади так званого директора «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона», в період часу з 15 серпня по листопад 2022 року (більш точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено) перебуваючи в м. Херсон з метою реалізації злочинного умислу на впровадження стандартів освіти держави-агресора вжила заходів по прийому учнів до очолюваного нею закладу освіти на навчальний 2022-2023 рік, визначила класних керівників, погодила програму навчання, забезпечила початок навчання в очолюваному нею закладі з вересня 2022 року за стандартами освіти держави-агресора з загальним застосуванням російської мови, як офіційної, що суперечить вимогам ст. 10 Конституції України, ст. ст. 6, 9, 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ст. ст. 7, 12 Закону України «Про освіту», ст. ст. 5, 44 Закону України «Про повну загальну середню освіту.

Підозрювана ОСОБА_6 , відповідно вимог ст. ст. 133, 135 КПК України викликалася 21.03.2023, 22.03.2023, 23.03.2023 року до органу досудового розслідування для проведення з нею слідчих дій в якості підозрюваної. Підозрювана у призначений час та місце без поважних причин не з`явився і про причини своєї неявки не повідомила.

У зв`язку із викладеним, 24.03.2023 в рамках кримінального провадження підозрювану ОСОБА_6 оголошено у розшук.

Слідчий звернувся до слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва з погодженим із прокурором Херсонської окружної прокуратури ОСОБА_8 клопотанням про застосування відносно ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В обґрунтування клопотання вказав, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої. Підозра є обґрунтованою, підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, є ризики того, що підозрювана може переховуватись від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-які із речей чи документів; незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні. Запобігти вказаним ризикам та забезпечити належне виконання підозрюваною покладених на неї процесуальних обов`язків не зможе обрання більш м`якого запобіжного заходу.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити.

Захисник проти задоволення клопотання заперечував посилаючись на необґрунтованість ризиків.

Заслухавши пояснення учасників процесу, вивчивши матеріали клопотання та кримінального провадження, приходжу до наступного.

Згідно зі змістом ст.ст. 131-132 КПК України, запобіжні заходи є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду.

Стаття 177 КПК України містить правові норми щодо мети та підстав застосування запобіжних заходів. Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Згідно положень ч. 6 ст. 193 КПК України, слідчий суддя може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та може обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише у разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, а також наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Згідно вимог п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про основоположні права та свободи та практику Європейського суду з прав людини, обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України,яке відносяться до категорії особливо тяжкого злочину, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої. Підозра є обґрунтованою, підтверджується наступними зібраними матеріалами кримінального провадження: протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 24.02.2023 в ході якого отримано дані, що свідок працювала медичною сестрою у Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради до повномасштабного вторгнення армії РФ та продовжила працювати під час окупації м. Херсон. Крім цього у свідка є дитина, яка є учнем другого класу цієї ж школи. Працювати під час окупації запропонувала ОСОБА_6 , яка була призначена окупаційною владою директором школи № 31. Свідок бачила як ОСОБА_6 зносила українську символіку у підвал. У школі № 31 повісили прапор РФ. Освітня програм була змінена, завозились нові підручники, навчання здійснювалось російською мовою, заробітна плата виплачувалася в рублях в приміщенні прийомної директора школи № 31; протоколом допиту свідка ОСОБА_10 від 24.02.2023 в ході якого отримано дані, що свідок працювала вчителем української мови та літератури у Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради до повномасштабного вторгнення армії РФ та продовжила працювати під час окупації м. Херсон. З пропозицію працювати під час окупації у телефонній розмові звернулась ОСОБА_6 . Перший раз свідок відмовилась від співпраці, але потім до свідка додому прийшли люди, які почали погрожувати, якшо вона не погодиться, і після цього ОСОБА_6 , зателефонувала вдруге і ОСОБА_10 погодилась працювати у школі № 31. У приватній розмові ОСОБА_6 повідомила свідку, що вона не хотіла бути дериктором школи №31, але так як вона має скрутне фінансове становище, вирішила погодитись. ОСОБА_6 під час нарад казала, що школа буде працювати по російських стандартах. Заробітна плата виплачувалася в рублях в приміщенні директора школи ОСОБА_6 в її присутності; протоколом допиту свідка ОСОБА_11 від 25.02.2023 в ході якого отримано дані, що свідок працювала завгоспом у Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради до повномасштабного вторгнення армії рф. 17 серпня у школу № 31 зайшла ОСОБА_6 в присутності 4 військовослужбовців рф зі зброєю, які зібрали всіх і оголосили, що директором школи № 31 буде ОСОБА_6 . Вона запропонувала свідку працювати у школі № 31, але свідок відмовилась. Крім цього, ОСОБА_6 наказала познімати всю українську символіку і вивісити російську; протоколом допиту свідка ОСОБА_12 від 20.03.2023 в ході якого отримано дані, що свідок працювала вчителем історії і права у Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради до повномасштабного вторгнення армії рф. Свідок вказала, що дізналась від колег, що окупаційна влада призначила директором школи № 31 ОСОБА_6 . Також свідок повідомила, що 1 вересня була присутня на урочистій лінійці у школі №31 і бачила там російські прапори; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 21.03.2023 в ході якого отримано дані, що свідок працювала вчителем у Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради до повномасштабного вторгнення армії РФ. Свідок вказала, що ОСОБА_6 представилась новим директором школи № 31, і відтепер предмети у школі будуть викладатись російською мовою за російськими програмами. Також свідок зазначила, що у при ОСОБА_6 школа дуже змінилась, зникла вся українська символіка і література, були російські прапори. На території школи проживали військовослужбовці РФ. Крім цього свідок вказала, що бачила як з 6 по 11 листопада ОСОБА_6 разом з чоловіком і братом грузили у свій автомобіль речі зі школи і потім вивезли їх у невідомому напрямку; протоколом допиту свідка ОСОБА_14 від 21.03.2023 в ході якого отримано дані, що свідок працювала вчителем початкових класів у Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради до повномасштабного вторгнення армії РФ. Свідок вказала, що ОСОБА_6 написала їй повідомлення на телефон із пропозицією працювати у школі № 31 по російським стандартам. При відвідувані школи свідок всюди бачила російську символіку. Також свідок вказала, що зі школи було вивезено всю техніку; протоколом допиту свідка ОСОБА_15 від 17.02.2023 в ході якого отримано дані, що свідок після повномасштабного вторгнення армії РФ влаштувалась на роботу прибиральницею у школу № 31. Свідок бачила як ОСОБА_6 спочатку викидала українську символіку у смітник, а потім спалювала на подвір`я, навчання відбувалось за російською програмою, заробітна плата виплачувалася в рублях в приміщенні директора школи ОСОБА_6 написала їй повідомлення на телефон із пропозицією працювати у школі №31 по російським стандартам. При відвідувані школи свідок всюди бачила російську символіку. Також свідок вказала, що зі школи було вивезено всю техніку; протоколом пред`явлення особи для впізнання по фотознімкам за участю свідка ОСОБА_15 від 17.02.2023, згідно якого свідок ОСОБА_15 впізнала за фотознімками ОСОБА_6 як особу, яка очолила «школу № 31» від окупаційної влади; протоколом огляду публікації «ІНФОРМАЦІЯ_5», яка розміщена на інтернет - сервісі «YouTube». Під час огляду отримано дані, що ОСОБА_6 виступає як директор ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 г. Херсона» і розповідає про діяльність школи за підтримки РФ та впровадження стандартів освіти РФ; протоколом огляду публікації у телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка розміщена у відкритому ресурсі мережі Інтернет за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 Під час огляду отримано дані, що ОСОБА_6 виступає як «новий» директор ГБОУ Херсонской области « ІНФОРМАЦІЯ_4 » і розповідає про діяльність школи за підтримки РФ та впровадження; протоколом огляду сайту «Федеральной налоговой службы РФ», на якому міститься виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб Управління федеральної податкової служби Росії, відповідно до якої незаконним органом влади «ВГА Херсонской области» 22.12.2022 зареєстровано в «Едином государственном реестре юридических лиц» на території РФ, як юридичну особу держави-агресора за номером 1229500008187 «ГБОУ Херсонской области «Школа № 31 города Херсона» за адресою: м. Херсон, просп. Ушакова, 79А та керівником вказаного навчального закладу визначено ОСОБА_6 , що свідчить про підтримку та реалізацію рішення окупаційної адміністрації ОСОБА_6 ; іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

З урахуванням викладеного, тяжкості покарання, яке загрожує ОСОБА_6 у разі визнання її винною в інкримінованому правопорушенні, того факту, що ОСОБА_6 знаходиться в державному розшуку, її фактичне місцезнаходження до цього часу не встановлено, вважаю доведеною наявність ризиків, передбачених п.п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме того, що підозрювана може переховуватись від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-які із речей чи документів; незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, оскільки прокурором доведено наявність мети та підстав застосування до підозрюваної ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а такождоведено, що підозрювана оголошена у розшук та перебуває на тимчасово окупованій території України, вважаю необхідним клопотання слідчого задовольнити.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 197 КПК України, строк дії ухвали слідчого судді про тримання під вартою не може перевищувати шістдесяти днів, який у відповідності до ч. 2 цієї ж статті обчислюється з моменту взяття під варту, а якщо взяттю під варту передувало затримання підозрюваного, обвинуваченого, - з моменту затримання.

Керуючись ст.ст. 177, 183, 193, 194, 196, 197, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Питання про застосування ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу або його зміну на більш м`який запобіжний захід розглянути після його затримання і не пізніш як через 48 годин з часу доставки до місця кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом 5 днів.

Повний текст ухвали оголошено 17 квітня 2023 року о 15 год. 00 хв.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112796164
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —490/2804/23

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні