Рішення
від 08.08.2023 по справі 904/2664/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.08.2023м. ДніпроСправа № 904/2664/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Мосендз Д.Р.

за позовом Дніпропетровської обласної прокуратури в інтересах держави в особі П-1 Дніпропетровської обласної державної адміністрації - обласної військової адміністрації, П-2 Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна"

третя особа -1 без самостійних позовних вимог на предмет спору "Українська залізниця"

третя особа-2 без самостійних позовних вимог на предмет спору Юридичний департамент Дніпропетровської обласної державної адміністрації

про стягнення 83332 грн. 08 коп.

Представники:

Прокурор Трубіцин Д.М.

від позивача-1 Чикаренко О.О.

від позивача-2 не з"явився

від відповідача не з`явився.

від третьої особи-1 не з`явився.

від третьої особи-2 не з`явився.

СУТЬ СПОРУ:

Дніпропетровська обласна прокуратура звернулась до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі П-1 Дніпропетровської обласної державної адміністрації - обласної військової адміністрації, П-2 Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна" до Державного бюджету України внаслідок несвоєчасного виконання грошового зобов`язання за договором на постачання продовольчих товарів тривалого зберігання (консерви м`ясні (500г)) згідно з рахунком №03/05-2 від 03.05.2022 інфляційні втрати за період з 12.08.2022 по 11.12.2022 у сумі 71 858,10 грн., а також три відсотки річних за період з 12.08.2022 по 11.12.2022 у сумі 11 473,98 грн., що разом становить 83 332,08 грн.

Прокурор наполягав на задоволенні позову в повному обсязі. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Зазначив, що усі докази, що є підставою позовних вимог надав до господарського суду. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у позовній заяві.

Позивач 1 підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Третя особа 1 надала пояснення у справі у яких зазначила про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог.

Третя особа 2 надала пояснення у справі якими підтвердила порушення відповідачем умов договору.

Відповідач надав відзив на позов у якому просив суд відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

За ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 26.06.2023р. справу розглянуто за правилами загального позовного провадження.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

На офіційному веб-сайті AT «Укрзалізниця» за посиланням: https://uz.gov.ua/about/procurement/ опубліковано проект договору на постачання продовольчих товарів тривалого зберігання та/або пакувальних товарів для їх фасування.

За цим Договором - Постачальник зобов`язується поставити Замовнику продовольчі товари тривалого зберігання та/або пакувальні товари для їх фасування (надалі - Товар (-и)), перелік, кількість, ціни, умови оплати та поставки яких зазначаються Замовником у заявках (далі - заявка), а Замовник зобов`язується прийняти вказаний Товар, а Платник зобов`язується своєчасно забезпечити оплату за нього на умовах цього Договору. Укладанням цього Договору Постачальник підтверджує, що Товар належить Постачальнику на праві власності, не переданий у заставу, не арештований, не має будь-якого іншого приватного або публічного обтяження і не є предметом позовних вимог третіх осіб, якщо інше додатково не узгоджено Сторонами (п. 1.1 Договору).

Обсяги поставки Товару можуть бути зменшені залежно від реального фінансування видатків та потреб Замовника (п. 1.2 Договору).

Загальна ціна (вартість) Договору визначається виходячи із загальної вартості поставленого Товару, на підставі підписаних Сторонами (Постачальником та Замовником) первинних бухгалтерських документів (п. 2.1 Договору).

Оплата Товару Платником здійснюється з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2022 № 185 "Деякі питання здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану" (зі всіма чинними змінами), на таких умовах: Попередня оплата у розмірі 30 (тридцять) % вартості Товару проводиться протягом З (трьох) банківських днів з дати отримання Платником від Міністерства аграрної політики та продовольства України сканованої копії рахунку за формою згідно з додатком 1 до цього Договору, оформленого належним чином та погодженого Замовником та Міністерством аграрної політики та продовольства України, за умови наявності бюджетних коштів на поточних рахунках Платника (п. 2.1, 2.2.1 Договору).

Поставка Товару за цим Договором здійснюється Постачальником партіями протягом строку дії Договору на умовах, визначених у заявках відповідно до пункту 1.1 цього Договору, на підставі письмових заявок Замовника. Заявки подаються за допомогою інтерактивного способу зв`язку (електронна пошта) та/або загальним поштовим зв`язком (поштове відправлення), та/або іншими засобами передачі електронних повідомлень, документів і вважаються дозволом на поставку та є підтвердженням готовності Замовника до приймання Товару (п. 5.1 Договору).

Постачальник зобов`язаний розглянути заявку Замовника у строк не більше 24 (двадцяти чотирьох) годин з моменту її отримання та надати письмове повідомлення про прийняття заявки повністю або частково (в якій частині) шляхом направлення Постачальником сканованої копії рахунку, у порядку, визначеному п. 2.2 цього Договору, після чого заявка вважається узгодженою. Повідомлення Постачальника про прийняття заявки Замовника (сканована копія рахунку на попередню оплату) направляється на ту електронну адресу Замовника, з якої надійшла заявка, визначена пунктом 1.1 цього Договору, або за допомогою інших засобів передачі електронних повідомлень, що визначені заявкою. Якщо Постачальник не має можливості виконати поставку на умовах, викладених у заявці, Постачальник повинен письмово відмовити в заявці (із зазначенням причин такої відмови) та направити таку відмову Замовнику за допомогою інтерактивного способу зв`язку (електронна пошта) та/або загальним поштовим зв`язком (поштове відправлення) та/або іншими засобами передачі електронних повідомлень у строк, що не перевищує 24 (двадцять чотири) години з моменту отримання відповідної заявки. У разі, якщо Постачальник протягом 24 (двадцяти чотирьох) годин з моменту отримання відповідної заявки Замовника не вчинив або вчинив із запізненням дії визначені у цьому пункті вище, то така заявка Замовника вважається не прийнятою Постачальником та не узгодженою Сторонами (п. 5.3 Договору).

Товар повинен бути поставлений Замовнику протягом 2 (двох) календарних днів з моменту отримання Постачальником попередньої оплати, якщо інше не узгоджено Сторонами додатково (п. 5.4 Договору).

Замовник має право розірвати Договір достроково у разі порушення Постачальником договірних зобов`язань (у разі поставки неякісного Товару, недотримання термінів постачання, ненадання сертифікатів якості Товару (продукції), при відсутності санітарного паспорту на транспорт, санітарної книжки водія тощо) з обов`язковим письмовим повідомленням про це Постачальника за 5 (п`ять) календарних днів до запланованої дати розірвання та проводить остаточні розрахунки за фактично поставлений Товар протягом 10 (десяти) робочих днів з дня розірвання Договору (п. 6.3 Договору).

Постачальник зобов`язаний у разі не здійснення ним поставки Товару з будь-яких причин повернути отриманий ним відповідно до умов цього Договору авансовий платіж не пізніше, ніж протягом 5 (п`яти) банківських днів з моменту, коли мала бути здійснена поставка (п. 6.8 Договору).

Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту здійснення Постачальником його акцепту і діє до 31 грудня 2022 року включно, а в частині взаєморозрахунків - до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань (п. 10.1 Договору).

До матеріалів справи долучено заявку від 03.05.2022р. Дніпропетровської обласної військової адміністрації на закупівлю продовольчих товарів тривалого зберігання та/або пакувальних товарів для їх фасування за адресою доставки товару вул. Любарського, 98, м. Дніпро. Строк поставки - травень.

Товариством з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна" виставлено Дніпропетровській обласній адміністрації рахунок на оплату №03/05-2 від 03.05.2022р.

До матеріалів справи долучено заявку від 30.06.2022р. Дніпропетровської обласної військової адміністрації на закупівлю продовольчих товарів тривалого зберігання та/або пакувальних товарів для їх фасування за адресою доставки товару вул. Любарського, 98, м. Дніпро. Строк поставки - до 04.08.2022р.

Згідно платіжного доручення №1574 від 30.06.2022р. акціонерним товариством "Укрзалізниця" перераховано товариству з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна" 2250 000 грн. передоплату за договором на постачання продовольчих товарів тривалого зберігання, згідно рахунку №03/05-2 від 03.05.2022р.

Департамент економічного розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації звернувся до товариства з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна" з листом від 04.08.2022р., в якому зазначав, що у зв`язку з відсутністю подальшої потреби у замовленій продукції, відповідно до договорів на постачання продовольчих товарів тривалого зберігання та/або пакувальних товарів для їх фасування повідомляє про розірвання договорів згідно з рахунками № 03/05-2 від 03.05.2022 та № 03/05-3 від 03.05.2022. Також повідомляє про зменшення обсягів поставки відповідно до договорів на постачання продовольчих товарів тривалого зберігання та/або пакувальних товарів для їх фасування згідно з рахунками № 03/05 від 03.05.2022, № 03/05-6 від 03.05.2022 та № 01/04-2 від 01.04.2022 та направляє скореговані заявки на закупівлю продовольчих товарів тривалого зберігання та/або пакувальних товарів для їх фасування та рахунки на оплату.

Департамент економічного розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації звернувся до товариства з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна" з листом від 04.08.2022р., в якому зазначав, що у зв`язку з розірванням договору на постачання продовольчих товарів тривалого зберігання та/або пакувальних товарів для їх фасування згідно рахунків № 03/05-2 від 03.05.2022, просить повернути переплату у сумі 2 250 000,00 грн. на розрахунковий рахунок AT "УКРЗАЛІЗНИЦЯ" UBAN НОМЕР_1 в AT "ОЩАДБАНК".

Господарський суд погоджується з доводами прокурора, що відповідно до п. 11.2 договору він може бути укладений лише шляхом приєднання замовника та постачальника до всіх умов Договору в цілому. Доказом повного та беззаперечного прийняття замовником усіх умов цього договору (акцептом) є факт направлення замовником на адресу постачальника заявки, визначеної пунктом 1.1 цього договору. Доказом повного та беззаперечного прийняття постачальником всіх умов цього договору (акцептом) є факт направлення постачальником на адресу замовника письмового повідомлення про прийняття заявки замовника (рахунку на попередню оплату), визначеної пунктом 1.1 цього Договору.

Згідно приписів ст. 634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, що може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Під час розгляду справи встановлено, що ТОВ "ФСС Україна" не поставило товар на суму 2 250 000,00 грн. у визначений у заявці строк, тобто до 04.08.2022 включно, отримана ним попередня оплата (аванс) у вказаному розмірі мала бути повернута не пізніше ніж протягом 5 банківських днів, тобто до 11.08.2022 включно. Фактичне повернення передоплати за договором відбувалось частинами та з порушенням вказаного строку, визначеного умовами Договору, а саме: 900 000,00 грн., відповідно до платіжного доручення №551 від 15.09.2022; 600 000,00 грн., відповідно до платіжного доручення №568 від 28.09.2022; 100 000,00 грн., відповідно до платіжного доручення №573 від 04.10.2022; 50 000,00 грн., відповідно до платіжного доручення №591 від 17.10.2022; 50 000,00 грн., відповідно до платіжного доручення №636 від 22.11.2022; 550 000,00 грн., відповідно до платіжного доручення №651 від 12.12.2022.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна" (01014, м. Київ, вул. Звіринецька, 83, ідентифікаційний код 40999282) до Державного бюджету України інфляційні втрати 71 858,10 грн., три відсотки річних 11 473,98 грн.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ФСС Україна" (01014, м. Київ, вул. Звіринецька, 83, ідентифікаційний код 40999282) на користь Дніпропетровської обласної прокуратури (49044, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 38, ідентифікаційний код 02909938) 2684 грн. судовий збір.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 14.08.2023

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112799874
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 83332 грн. 08 коп

Судовий реєстр по справі —904/2664/23

Судовий наказ від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Судовий наказ від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 08.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні