Рішення
від 11.08.2023 по справі 910/13184/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.08.2023Справа № 910/13184/22Суддя Господарського суду міста Києва Стасюк С.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рассел груп"

про стягнення 18 638,97 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" (позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рассел груп" (відповідач) про стягнення заборгованості в розмірі 18 638,97 грн., з яких 17 175,16 грн. сума заборгованості, 370,33 грн. пені, 892,09 грн. інфляційних втрат та 201,39 грн. 3 % річних.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем його зобов`язань за Договором оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 7848 від 31.05.2017 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.12.2022 позовну заяву Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання).

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Згідно приписів ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

На виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, копія ухвали від 01.12.2022 року про відкриття провадження у справі № 910/13184/22 була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в позовній заяві та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 01033, місто Київ, вулиця Жилянська, будинок 58, офіс 26, що підтверджується поштовим повідомленням з трек-номером 0105493127779.

Проте зазначене відправлення з трек-номером 0105493127779 вручене відповідачу не було про що свідчить Довідка Укрпошти про причини повернення/досилання Ф.20 з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою".

Враховуючи відсутність в матеріалах справи підтверджень наявності порушень оператором поштового зв`язку вимог Правил надання послуг поштового зв`язку, суд вважає, що у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Сам лише факт не отримання особою кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою та яка повернулася в суд у зв`язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною не виконання ухвали суду, оскільки зумовлений не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Суд також звертає увагу на те, що направлення листів рекомендованою кореспонденцією на дійсні адреси сторін є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним. При цьому, отримання зазначених листів адресатом перебуває поза межами контролю відправника.

Таким чином, про розгляд Господарським судом міста Києва справи № 910/13184/22 відповідач вважається повідомленим належним чином. Позивач також повідомлений про розгляд справи належним чином, що підтверджується повернутим на адресу суду повідомленням про вручення поштових відправлень.

Станом на дату розгляду справи інших заяв та/або доказів від сторін на підтвердження своїх вимог та заперечень, в тому числі клопотань процесуального характеру, відзиву відповідача на позов до Господарського суду міста Києва не надходило.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведені положення, господарський суд зазначає, що сторони не були позбавлені права та можливості самостійно ознайомитись з ухвалою суду, в якій зазначено відомості щодо його провадження, яке є у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Враховуючи належне повідомлення сторін про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику їх уповноважених представників, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за наявними матеріалами.

Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

31.05.2017 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Рассел Груп» (Орендар) укладено Договір оренди №7848 нерухомого майна, що належить до державної власності, відповідно до якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування держане нерухоме майно - вигороджену частину нежитлового приміщення переходу на цокольному поверсі будівлі навчального корпусу №14 загальною площею 29,00 кв.м., розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б, що перебуває на балансі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", вартість якого визначена згідно з висновком про вартість станом на 30.11.2016 і становить 326 000,00 грн. без урахування ПДВ (п. 1.1).

Договір укладено строком на 2 роки 11 місяців, що діє з 31 травня 2017 року до 30 квітня 2020 року включно (п. 10.1). У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення цього Договору або зміну його умов після закінчення строку його чинності протягом одного місяця Договір вважається продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені цим Договором, з урахуванням змін у законодавстві на дату продовження цього Договору (п. 10.4).

31.05.2017 сторонами підписано акт приймання-передачі орендованого майна.

31.05.2017 між Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та Товариством з обмеженою відповідальністю «Рассел Груп» укладено Договір №108/7848 про відшкодування сплати податку на землю, витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг.

Відповідно до цього договору орендар зобов`язувався сплачувати балансоутримувачу комунальні витрати, експлуатаційні платежі та відшкодування податку на землю за користування приміщенням, що знаходиться на балансі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та передане в оренду (п. 1.1).

Орендар щомісячно сплачує балансоутримувачу комунальні послуги за тарифами, які у встановленому законодавством порядку відшкодовують повну вартість їх надання, експлуатаційні платежі та відшкодування податку на землю. Сума експлуатаційних платежів та відшкодування податку на землю визначається балансоутримувачем на підставі норм чинного законодавства та складає 774,77 грн. (з урахуванням ПДВ 20%). Оплата за комунальні послуги здійснюється орендарем відповідно до розрахунків, що виставляються балансоутримувачем на підставі показників організацій, що надають відповідні послуги (п. 2.1).

Перерахування плати здійснюється орендарем самостійно до 10 числа місяця, наступного за звітним, на розрахунковий рахунок балансоутримувача (п. 2.4).

За несвоєчасні розрахунки за спожиті комунальні послуги, експлуатаційні витрати та відшкодування податку на землю орендар сплачує пеню в розмірі 1 (одного) відсотка від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу (п. 2.6).

У випадку закінчення (дострокового припинення) дії цього Договору орендар сплачує належні до сплати платежі, визначені у п. 2.1 Договору, а також пеню, зазначену в п. 2.6 Договору, виходячи із строку фактичного користування майном до дня підписання акта прийому-передачі приміщення з орендного користування (п. 2.8).

Рішенням Господарського суду м. Києва від 03.11.2020 у справі №910/9154/20 за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по місту Києву до Товариства з обмеженою відповідальністю «Рассел Груп» останнього виселено з державного нерухомого майна вигородженої частини нежитлового приміщення переходу на цокольному поверсі будівлі навчального корпусу №14 загальною площею 29,00 кв.м., розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б.

У рішенні суд дійшов висновку, що строк дії договору оренди №7848 нерухомого майна, що належить до державної власності від 31.05.2017 закінчився 30.04.2020 у зв`язку з наявністю заперечень орендодавця щодо продовження строку його дії.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 14.12.2021 у справі №910/9154/20 за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по місту Києву до Товариства з обмеженою відповідальністю «Рассел Груп» останнього повторно виселено з державного нерухомого майна вигородженої частини нежитлового приміщення переходу на цокольному поверсі будівлі навчального корпусу №14 загальною площею 29,00 кв.м., розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б.

В ухвалі судом встановлено, що 07.12.2020 на виконання вищевказаного рішення Господарського суду м. Києва від 03.11.2020 у справі №910/9154/20 видано відповідні накази.

19.01.2021 Головним державним виконавцем Солом`янського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Марків Яною Євгенівною відкрито виконавче провадження з виконання наказу Господарського суду м. Києва №910/9154/20 від 07.12.2020 про виселення ТОВ «Рассел Груп» з держаного нерухомого майна - вигородженої частини нежитлового приміщення переходу на цокольному поверсі будівлі навчального корпусу №14 загальною площею 29,00 кв.м., розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б.

Частинами 3-5 статті 66 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що примусове виселення полягає у звільненні приміщення, зазначеного у виконавчому документі, від боржника, його майна, домашніх тварин та у забороні боржнику користуватися цим приміщенням. Примусовому виселенню підлягають виключно особи, зазначені у виконавчому документі. Примусове виселення здійснюється у присутності понятих за участю працівників поліції. Якщо виконання рішення здійснюється за відсутності боржника, державний виконавець зобов`язаний провести опис майна. Описане майно передається для відповідального зберігання стягувачу або іншій особі, визначеній державним виконавцем.

Так, постановою про опис майна боржника від 30.03.2021 ВП № 64101530 описано майно боржника ТОВ «Рассел Груп», що знаходилося у спірному приміщенні та передано його на відповідальне зберігання керівнику товариства Погрібному Ю.П.

Постановою від 31.03.2021 (ВП № 64101530) закінчено виконавче провадження з виконання наказу Господарського суду міста Києва № 910/9154/20 від 07.12.2020 про виселення ТОВ «Рассел Груп» з державного нерухомого майна - вигородженої частини нежитлового приміщення переходу на цокольному поверсі будівлі навчального корпусу № 14, загальною площею 29,00 кв. м, що розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б, у зв`язку із фактичним повним виконанням рішення суду.

15.09.2021 Регіональне відділення Фонду державного майна України по місту Києву звернулося до Солом`янського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) із заявою, у якій просило скласти постанову про опис всього майна боржника ТОВ «Рассел Груп», яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б з одночасною передачею майна на відповідальне зберігання ДП «Сетам» для подальшої примусової реалізації.

З наявної в матеріалах справи вимоги виконавця № 140419 від 05.10.2021, судом встановлено, що Головний державний виконавець Марків Я.Є. звернулась до ДП «Сетам» з вимогою надати автотранспорт для перевезення описаного та арештованого майна боржника ТОВ «Рассел Груп» згідно акту опису та арешту від 30.03.2021 ВП 64101530, яке знаходиться за адресою м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б, вигородженої частини нежитлового приміщення переходу на цокольному поверсі будівлі навчального корпусу № 14, загальною площею 29,00 кв. м.

Разом з тим, як вбачається з Акту про відсутність доступу від 20.10.2021, складеного заступником начальника юридичного відділу Регіонального відділення Фонду державного майна України по місту Києву Максютою Едуардом Анатолійовичем, разом з фахівцем приймання майна філії Державного підприємства «Сетам» у м. Києві та Київській області Горай Віталієм Володимировичем, при прибутті на вищезазначену адресу виявилось, що замок на об`єкті державного майна змінений, ТОВ «Рассел Груп» самостійно вселилась у приміщення, з якого вони були примусово виселені згідно Акту державного виконавця від 30.03.2021, доступ до об`єкту державного майна не надано.

Відповідно до ч. 10 ст. 66 Закону України «Про виконавче провадження» у разі якщо особа самостійно вселилася у приміщення, з якого вона була примусово виселена, повторне її виселення може бути здійснено державним виконавцем на підставі ухвали суду, який прийняв рішення про виселення. Виконавче провадження у такому разі підлягає відновленню за постановою державного виконавця.

Листом від 12.01.2022 регіональне відділення Фонду державного майна України по місту Києву повідомило позивача, що 20.01.2022 о 10-00 Солом`янським районним відділом державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) будуть проводитись виконавчі дії на виконання наказу №910/9154/20 від 07.12.2020.

Згідно з ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною першою ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем заявлено позовні вимоги про стягнення з відповідача:

експлуатаційних витрат за період з січня 2021 року по січень 2022 року в розмірі 3850,45 грн.;

відшкодування податку на землю за період з січня 2021 року по січень 2022 року в розмірі 4372,06 грн.;

за електроенергію за жовтень 2021 року у розмірі 6477,44 грн.;

за водопостачання за грудень 2021 року у розмірі 181,72 грн.;

за опалення за листопад та грудень 2021 року у розмірі 2293,49 грн.;

пені за період з червня 2021 року по грудень 2021 року у розмірі 370,33 грн.;

інфляційних витрат за період з січня 2021 року по січень 2022 року у розмірі 892,09 грн.;

3% річних за період з січня 2021 року по січень 2022 року у розмірі 201,39 грн.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідач користувався державним нерухомим майном - вигородженою частиною нежитлового приміщення переходу на цокольному поверсі будівлі навчального корпусу № 14, загальною площею 29,00 кв. м, що розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 14-Б до 31.03.2021 (дата закінчення виконавчого провадження з виконання рішення суду про виселення відповідача) та з 20.10.2021 (дата складання акта про відсутність доступу до приміщень) до 20.01.2022 (дата вчинення виконавчих дій щодо повторного виселення відповідача).

Доказів оплати вказаних вище платежів в зазначені періоди матеріали справи не містять.

Доказів користування вказаним державним майном в період з 31.03.2021 по 20.10.2021 матеріали справи не містять.

У зв`язку з цим, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позову частково, а саме:

експлуатаційних витрат за період з січня 2021 року по березень 2021 року та з 20.10.2021 по 20.01.2022 в розмірі 1827,00 грн.;

відшкодування податку на землю за період з січня 2021 року по січень 2022 року в розмірі 2074,50 грн.;

за електроенергію за період з 01.10.2021 по 20.10.2021 у розмірі 4178,71 грн.

за водопостачання за грудень 2021 року у розмірі 181,72 грн.

за опалення за листопад та грудень 2021 року 2293,49 грн.

пені за період з червня 2021 року по грудень 2021 року у розмірі 297,40 грн.;

інфляційних витрат за період з січня 2021 року по січень 2022 року у розмірі 535,30 грн.;

3% річних за період з січня 2021 року по січень 2022 року у розмірі 113,45 грн.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до статей 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За таких обставин, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог.

Оскільки, суд прийшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог, понесені позивачем судові витрати зі сплати судового збору стягуються з відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. 74, 76-80, 129, 231, 236, 237, 238, 240-242 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рассел груп" про стягнення 18 638,97 грн. - задовольнити частково.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Рассел Груп» (01033, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 58, офіс 26, ідентифікаційний код 40817181) на користь Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (03056, м. Київ, проспект Перемоги, 37, ідентифікаційний код 02070921) заборгованість в розмірі 10 555 (десять тисяч п`ятсот п`ятдесят п`ять) грн. 42 коп., пеню в розмірі 297 (двісті дев`яносто сім) грн. 40 коп., інфляційні втрати в розмірі 535 (п`ятсот тридцять п`ять) грн. 30 коп., 3% річних в розмірі 113 (сто тринадцять) грн. 45 коп., а також судовий збір в розмірі 1 530 (одна тисяча п`ятсот тридцять) грн. 95 коп.

3.У іншій частині позову - відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 11.08.2023.

Суддя С. В. Стасюк

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112800272
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про державну власність щодо оренди

Судовий реєстр по справі —910/13184/22

Рішення від 11.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні