Ухвала
від 10.08.2023 по справі 712/8279/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/8279/23

Провадження №1-кс/712/3862/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про відмову у проведенні обшуку

10 серпня 2023року слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Черкаси клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12023250310000821, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся старший слідчий СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за адресою реєстрації ТОВ «Черкаси кар`єр» (ЄДРПОУ 30272371) зареєстровано за адресою: Черкаська область, с. Вергуни, вул. Братів Манько, що відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру власності на нерухоме майно № 341726982 від 05.08.2023 право власності на будинок АДРЕСА_1 в реєстрі не зареєстровано.

Клопотання обґрунтовується тим, що в провадженні СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250310000821 від 09.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України.

Слідчим управлінням ГУНП в Черкаській області спільно з СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12023250310000821 за фактом порушення правил використання надр та їх незаконного видобування в адміністративних межах Червонослобідської територіальної громади.

Так, 09.03.2023 працівниками Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області в с. Червона Слобода зупинено два вантажні автомобілі завантажені піском без належно оформлених документів на вантаж.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в адміністративних межах села Червона Слобода розташовано два родовища, а саме: Змагайлівське та Червонослобідське.

Відповідно до інформації щодо спеціального дозволу Змагайлівське родовище розташоване в прибережній частині Кременчуцького водосховища 0,3 км на північ від Черкаського ЗБМ, користувачем вказаного родовища є ПрАТ «Черкасибудмаетріали» (ЄДРПОУ 00291994).

Відповідно до інформації щодо спеціального дозволу Червонослобідське родовище розташоване в прибережній зоні акваторії Кременчуцького водосховища в 250 м на північний схід від с. Червона Слобода, користувачем вказаного родовища є ТОВ Черкаси кар`єр» (ЄДРПОУ 30272371).

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Черкаси кар`єр» здійснює видобуток корисної копалини пісок із Червонослобідського родовища піску шляхом намиву корисної копалини на земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:02:002:1110 загальною площею 1,2 га відповідно до договору оренди укладеного із Червонослобідською сільською радою.

ПрАТ «Черкасибудматеріали» здійснює видобуток корисної копалини аналогічним способом із Змагайлівського родовища шляхом намиву піску на земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:01:001:0579 загальною площею 40 га.

Відповідно до показів директора та заступника директора ПрАТ «Черкасибудматеріали» підприємство здійснювало видобуток корисної копалини близько двох років тому. У 2022 році видобуток корисної копалини не здійснювався, а лише проводилась реалізація наявних запасів корисної копалини.

Також останніми не здійснювались заходи щодо обмеження доступу до родовища, його охорони чи інших заходів контролю.

Також відповідно до показів директора ТОВ «Черкаси кар`єр» встановлено, що останні здійснюють видобуток корисної копалини на підставі спеціального дозволу на користування надрами та інших наявних дозвільних документів, однак останнім зазначено, що із суміжної земельної ділянки невідомими йому особами періодично здійснюється вивіз піску вантажними автомобілями.

Відповідно до показів начальника відділу земельних відносин та екології встановлено, що у Червонослобідської сільської ради в межах берегової лінії Кременчуцького водосховища наявні договірні відносини щодо оренди землі лише із ТОВ «Черкаси кар`єр». Також останньому відомо, що Черкаською РДА у 2003 році укладено договір оренди несформованої земельної ділянки площею 3,6 га із ВАТ фірма «Будкомплект», яка є суміжною із земельною ділянкою, шо використовується ТОВ «Черкаси кар`єр».

Враховуючи, що 09.09.2023 вивіз корисної копалини здійснено з проїздом через земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:02:002:1110, яку використовує ТОВ «Черкаси кар`єр», виникла необхідність у встановленні фактичної кількості корисної копалини «Пісок», яка видобута вказаними вище підприємствами, об`ємів реалізованої корисної копалини, та фактичних залишків на місцях складування з метою призначення інженерно-екологічної та гірничо-технічної експертиз, а також даних осіб, які працювали на зазначених підприємствах з метою їх подальшого допиту.

Встановлено, що ТОВ «Черкаси кар`єр» (ЄДРПОУ 30272371) зареєстровано за адресою: Черкаська область, с. Вергуни, вул. Братів Манько, 12.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру власності на нерухоме майно № 341726982 від 05.08.2023 право власності на будинок АДРЕСА_1 не зареєстровано.

За таких обставин, орган досудового розслідування вважає за необхідне провести обшук за місце фактичної реєстрації ТОВ «Черкаси кар`єр», що за вказаною адресою, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності підприємства, а саме:

Проекту розробки Червонослобідського родовища,

Технічного проекту, затвердженого і погодженого в установленому порядку з графічними матеріалами до нього,

Журналу теодолітної зйомки,

Журналу спостереження за станом кар`єру або іншого журналу з результатами проведення постійної інструментальної маркшейдерської зйомки,

Топографо-геодезичні матеріали,

Гірничо-графічну документацію за період 2022-2023 років,

Звітний баланс запасів корисних копалин на 2022 - 2023 роки,

Акти списання запасів корисних копалин з обліку за 2022 - 2023 роки,

Дозвіл на спеціальне водокористування із проектом ГДС за умови скиду зворотніх вод з карт намиву у Кременчуцьке водосховище,

Інші документи, що підтверджують наявність складських запасів видобутої корисної копалини, а також документів щодо використання та реалізації корисної копалини.

Відповідно до вимог ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити заявлені вимоги.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини які регулюються нормами кримінально-процесуального законодавства та Конституцією України.

Відповідно до вимог ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Статтею 234 КПК України, передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи, або осіб, яких планується відшукати.

Аналізуючи вищевказані норми чинного кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження. Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування ; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

В даному випадку слідчим та прокурором не доведено, що мета, задля якої заявлено клопотання, може бути досягнута шляхом проведення обшуку.

Посилання слідчого на те, що отримати указані речі та документи в добровільному порядку шляхом їх витребування відповідно до ст. 93 КПК України, неможливо, оскільки існує реальна загроза їх приховання, зміни та знищення нічим не підтверджено.

Отже, з урахуванням обсягу інформації, наданої слідчому судді, органом досудового розслідування не доведено підстав для надання дозволу на проведення обшуку за зазначеною в клопотанні адресою.

Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення порушень ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, клопотання слідчого про проведення обшуку по вищевказаному кримінальному провадженню, задоволенню не підлягає, оскільки внесено без передбачених діючим законодавством обґрунтувань.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234- 235, 369 - 372, 376 КПК України, слідчий суддя -

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12023250310000821, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено15.08.2024
Номер документу112805066
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/8279/23

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні