Ухвала
від 14.08.2023 по справі зп/990/3/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

м. Київ

14 серпня 2023 року

справа №Зп/990/3/23

адміністративне провадження № Зп/990/3/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Ханової Р. Ф.

суддів - Бившевої Л. І., Гончарової І. А., Желтобрюх І. Л., Юрченко В. П.,

перевіривши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову до подання позовної заяви,-

УСТАНОВИВ:

11 серпня 2023 року (п`ятниця, 14 годин 36 хвилин) до Верховного Суду як суду першої інстанції електронною поштою надійшла заява ОСОБА_1 про забезпечення адміністративного позову (в порядку статей 150 - 154 Кодексу адміністративного судочинства України), в якій заявник просив:

- невідкладно розглянути цю заяву про забезпечення позову з урахуванням факту призначення зборів громадськості на 14 серпня 2023 року об 11:00 годині;

- заборонити Вищій кваліфікаційній комісії суддів України вчиняти будь-які дії щодо перешкоджання ОСОБА_1 , іншим уповноваженим представникам Вінницької громадської організації «Ми разом», а також будь-яким громадським діячам та активістам, представникам громадських організацій, що відповідають вимогам частини дванадцятої статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», журналістам і представникам ЗМІ, які виявляють бажання бути присутніми у приміщенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (м. Київ, вул. Генерала Шаповала, 9) 14 серпня 2023 року об 11:00, де планується проведення зборів представників громадських об`єднань з обрання Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України;

- заборонити будь-якому із шістнадцяти громадських об`єднань, визнаних рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України №40/зп-23 від 27 липня 2023 року такими, що відповідають вимогам до участі у зборах представників громадських об`єднань для створення Громадської ради доброчесності, оголошення про скликання яких оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 05 липня 2023 року, перешкоджати ВОГО «Ми разом», а також будь-яким іншим громадським організаціям, що відповідають вимогам частини дванадцятої статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», брати участь у зборах громадських об`єднань для створення Громадської ради доброчесності 14 серпня 2023 року та в будь-який інший день і час, а також висувати своїх кандидатів до складу Громадської ради доброчесності на цих зборах та голосувати з питань порядку денного цих зборів.

Подана заява розподілена згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями 11 серпня 2023 року о 16:00 годині та передана судді-доповідачу о 16 годині 26 хвилин.

Відповідно до частини першої статті 152 та пункту 1 частини першої статті 153 Кодексу адміністративного судочинства України заява про забезпечення позову подається у письмовій формі до суду до якого подається позов за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Згідно з частинами сьомою, восьмою статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України документи (у тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до частин першої, четвертої, дванадцятої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України, у судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система підлягає захисту із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

За правилом частини шостої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Згідно з абзацом другим частини восьмої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не визначено цим Кодексом (із змінами, внесеними згідно із Законом № 1416-ІХ від 27.04.2021).

Відповідно до абзацу третього частини восьмої цієї статті особливості використання електронного підпису в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

В той же час, реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відтак процесуальне законодавство передбачає два шляхи подання документів до суду - в паперовій формі або в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС.

Своєю чергою відповідно до підпункту 15.1 пункту 15 частини першої розділу VІІ «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до визначення Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів), можливості вчинення передбачених цим Кодексом дій з використанням підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи такі дії вчиняються в такому порядку: подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

17 серпня 2021 року Вища рада правосуддя рішенням № 1845/0/15-21 затвердила Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, відповідно до пункту 2 якого це Положення визначає порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема підсистем «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистеми відеоконференцзв`язку; порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням таких підсистем; особливості використання в судах та органах системи правосуддя іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у складі всіх підсистем (модулів).

04 вересня 2021 року в газеті «Голос України» опубліковано оголошення Вищої ради правосуддя про те, що окремі підсистеми (модулі) ЄСІТС починають функціонувати після опублікування оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми (модуля) ЄСІТС яке має містити інформацію про підпункти, пункти цього розділу, які вводяться в дію у зв`язку з початком функціонування відповідної підсистеми (модуля) ЄСІТС.

Вища рада правосуддя повідомила, що з початком функціонування підсистем «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистеми відеоконференцзв`язку, зазнає змін, зокрема, порядок вчинення процесуальних (або інших) дій, особливості вчинення яких передбачені підпунктами 15.1, 15.5 підпункту 15 пункту 1 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України.

Також повідомлено, що такі дії вчиняються з використанням підсистем (модулів) ЄСІТС у порядку, визначеному Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, та нормами процесуального законодавства, що регулюють порядок вчинення таких дій після початку функціонування відповідних підсистем (модулів) ЄСІТС.

З 05 жовтня 2021 року офіційно почали функціонувати підсистеми «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистеми відеоконференцзв`язку.

Надсилання процесуальних документів в електронному вигляді передбачає використання сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням (https://cabinet.court.gov.ua), відповідно з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Отже, альтернативою звернення учасників справи до суду з позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через підсистему «Електронний кабінет».

Судом встановлено, що ОСОБА_1 заяву про забезпечення позову надіслав не за допомогою підсистеми «Електронний суд», а на електронну адресу Верховного Суду з використанням електронного підпису.

Наведене дає підстави стверджувати, що ОСОБА_1 використав спосіб звернення до Верховного Суду з заявою про забезпечення позову, який не передбачений чинним процесуальним законодавством.

Аналогічні висновки висловлені Верховним Судом в ухвалі від 05 листопада 2020 року у справі №522/3191/19, в ухвалі від 26 жовтня 2020 року у справі №9901/335/20, згідно з якими Верховний Суд з тих самих підстав повернув без розгляду заяву, подану до суду електронною поштою та з використанням електронного цифрового підпису, однак не через підсистему «Електронний суд». Також, за таких підстав повернуто заяву за аналогічними висновками Верховного Суду в ухвалі від 10 червня 2022 року у справі № 280/5888/21.

Таким чином, відповідно до частини сьомої статті 154 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 152 цього Кодексу, повертає її заявнику без розгляду, про що постановляє ухвалу.

З урахуванням часу отримання заяви про забезпечення позову та термінів її розгляду, судом вжиті усі можливі заходи для невідкладного розгляду цієї заяви.

Керуючись статтями 18, 44, 150-157, 243, 248, Розділом VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, Суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову повернути без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Великої Палати Верховного Суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення та набирає законної сили після її перегляду в апеляційному порядку або після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Судді Р. Ф. Ханова

Л. І. Бившева

І. А. Гончарова

І. Л. Желтобрюх

В. П. Юрченко

Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112813210
СудочинствоАдміністративне
Сутьзабезпечення позову до подання позовної заяви

Судовий реєстр по справі —зп/990/3/23

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні