Ухвала
від 11.08.2023 по справі 686/17066/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/17066/23

Провадження № 1-кп/686/1218/23

УХВАЛА

11 серпня 2023 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпелого ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Хмельницький, українець, громадянин України, із вищою освітою, одружений, працюючий на посаді обслуговуючого персоналу у барі «Кран Паб», зареєстрований по АДРЕСА_1 та фактично проживаючий по АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

за ч. 1 ст. 190 КК України,

встановив:

В провадженні Хмельницького міськрайонного суу Хмельницької області перебуває кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, - в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство).

В обвинувальному акті вказано, що в травні 2023 року, ОСОБА_5 , достовірно знаючи про його перебування з 20.04.2022 у трудових відносинах з Товариством з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА», вирішив незаконно заволодіти бюджетними грошовими коштами у вигляді грошової допомоги по безробіттю в Хмельницькому міському центрі зайнятості, шляхом обману.

Реалізовуючи свій протиправний умисел, спрямований на заволодіння грошовими коштами шляхом обману, ОСОБА_5 , 02.05.2022 у денний час, перебуваючи у службовому кабінеті Хмельницького міського центру зайнятості, що розташований за адресою: вул. Пилипчука 17/1, м.Хмельницький, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх наслідки, в порушення вимог ст. 36, п.2 ч.4 ст. 44 Закону України «Про зайнятість населення», відповідно до яких особи, що зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов`язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг, а також інформувати територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції протягом трьох робочих днів про обставини припинення реєстрації, визначені у ч.1 ст. 45 цього Закону, будучи фактично працевлаштованим відповідно до наказу №74-К від 19.04.2022 «Про прийняття на посаду Фахівця ділянки вивантаження Хмельницький інноваційний термінал Регіональна термінальна мережа №3 Департаменту термінальної логістики Операційна дирекція» на посаду фахівця ділянки у ТзОВ «НОВА ПОШТА», особисто заповнив та подав до Хмельницького міського центру зайнятості заяву про надання статусу безробітного і призначення виплати допомоги по безробіттю, у якій вказав завідомо для нього неправдиву інформацію, що він нібито через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе роботою самостійно, що дає йому право на отримання соціальної допомоги від держави, у вигляді виплати допомоги по безробіттю за рахунок державних коштів, та попросив призначити йому виплату допомоги по безробіттю в розмірі, передбаченому Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», при цьому, умисно приховав інформацію про те, що має трудові відносини з ТзОВ «НОВА ПОШТА», чим умисно ввів в оману Хмельницький міський центр зайнятості, створивши вигляд наявності законних підстав для отримання вказаного виду державної грошової допомоги по безробіттю.

На підставі поданих ОСОБА_5 документів до Хмельницького міського центру зайнятості, в тому числі документів, які містили неправдиву інформацію, відповідно до наказу №НТ220506 від 06.05.2022 «Про прийняття рішень службою зайнятості, передбачених Законами України «Про зайнятість населення», «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та нормативними актами щодо їх застосування» прийнято рішення про надання статусу безробітного ОСОБА_5 та виплачено на його банківський рахунок № НОМЕР_1 в АТ КБ «ПриватБанк» державну грошову допомогу по безробіттю за період часу з 02.05.2022 по 14.07.2022 на загальну суму 12 654 гривень 02 копійки.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи з прямим умислом, направленим на заволодіння чужим майном, шляхом обману, з корисливих мотивів, з метою особистого незаконного збагачення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, за період часу 02.05.2022 по 14.07.2022, на території м.Хмельницького, приховавши інформацію про те, що був працевлаштований у ТзОВ «НОВА ПОШТА», заволодів бюджетними коштами Хмельницького міського центру зайнятості на загальну суму 12 654 гривень 02 копійки, чим завдав потерпілому майнову шкоду на зазначену суму.

Своїми умисними діями, які виразились в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), ОСОБА_5 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст.190 КК України.

В підготовчому судовому засіданні, представник потерпілого ОСОБА_4 подала до суду клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України на підставі ст.46 КК України, у зв`язку з примиренням винного з потерпілим та закриття кримінального провадження відносно неї.

Клопотання представник потерпілого обґрунтовує тим, що ОСОБА_5 примирився з потерпілим та повністю відшкодував завдану потерпілому шкоду, у вчиненому щиро розкаюється. Просила суд звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України на підставі ст. 46 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим та провадження у справі закрити.

Обвинувачений ОСОБА_5 просив суд задовольнити клопотання представника потерпілого.

В підготовчому судовому засіданні прокурор не заперечив проти звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України на підставі ст. 46 КК України, у зв`язку з примиренням винного з потерпілим та закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_5 посилаючись на те, що наявні підстави та умови для звільнення особи від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження. Оскільки кримінальне правопорушення, яке інкримінується ОСОБА_5 згідно ст. 12 КК України відноситься до категорії кримінальних проступків, вчинене особою вперше, обвинувачений щиро розкаялася у вчиненому, відшкодував завдану ним шкоду, потерпілий примирився з обвинуваченим, претензій до нього не має.

Суд, розглянувши клопотання представника потерпілого, заслухавши думку прокурора та обвинуваченого, вважає що клопотання представника потерпілого підлягає до задоволення з наступних підстав.

За змістом ст.ст.44, 45, 46 КК України за наявності підстав, передбачених ст.46 КК України, звільнення особи від кримінальної відповідальності - є обов`язковим, якщо тільки вона сама проти цього не заперечує.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», звільнення особи від кримінальної відповідальності у випадку, передбаченому ст. 45 та ст. 46 КК України - є обов`язковим.

Шляхом опитування сторін кримінального провадження судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 правильно розуміє і не оспорює формулювання та характер пред`явленого йому обвинувачення, правову кваліфікацію своїх дій за ч. 1 ст. 190 КК України, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності такої його позиції, а відтак діяння, яке поставлено обвинуваченому у провину, дійсно мало місце, вчинене ним, і отримало правильну кримінально-правову оцінку та визнано самим обвинуваченим.

Крім того, судом встановлено, що обвинувачений цілком розуміє свої права, визначені ч. 3 ст. 285 КПК України, підстави звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 46 КК України, а також наслідки закриття кримінального провадження з цих підстав і після роз`яснення цих положень наполягав на закритті кримінального провадження з підстав, передбачених ст.46 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим кодексом.

Статтею 46 КК України визначено, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані ним збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, яке інкримінується обвинуваченому за ч. 1 ст. 190 КК України належать до категорії кримінальних проступків.

Також, в судовому засіданні встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 раніше не судимий, кримінальне правопорушення вчинила вперше, примирився з потерпілим, вину у вчиненому кримінальному проступку визнав повністю та відшкодував завдані ним збитки потерпілому.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання представника потерпілого і вважає, що обвинувачений ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ст.46 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим, а кримінальне провадження стосовно нього слід закрити на підставі п.1 ч.2 ст. 284 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 46 КК України, п.1 ч.2 ст.284, ст.ст.288, 314, 350, 376, 395 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника потерпілого ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням винного з потерпілим та закриття кримінального провадження, задоволити.

Звільнити обвинуваченого ОСОБА_5 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.190 КК України на підставі ст.46 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим.

Кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.190 КК України закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 діб до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено16.08.2023
Номер документу112818498
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —686/17066/23

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Данькова С. О.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Данькова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні