Ухвала
від 15.08.2023 по справі 911/2455/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"15" серпня 2023 р. Справа № 911/2455/23

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши матеріали позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю «КІБК-Інвест»

до Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Ольвія Буд»

про скасування державної реєстрації, припинення права власності та закриття розділу

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «КІБК-Інвест» звернулося до Господарського суду Київської області із позовною заявою від 09.08.2023 (вх. № до Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Ольвія Буд», у якій просить суд:

- скасувати державну реєстрацію прав на нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право власності зареєстровану за Обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Ольвія Буд» (код ЄДРПОУ 42305551), проведену реєстратором Стукач Сергієм Вікторовичем (Пірнівська сільська рада, Київська обл.) на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 62879364 від 17.01.2022, щодо об`єкту незавершеного будівництва, багатоквартирний житловий будинок (незарершене будівництво, готовність 20%), що розташований за адресою: Київська обл., Фастівський р., смт. Глеваха, вулиця Калинівська, будинок 3, на земельній ділянці з кадастровим номером 3221455300:01:017:0171, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2558089432140, номер відомостей про речове право: 46189569;

- припинити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право власності (номер відомостей про речове право: 46189569) Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Ольвія Буд» (код ЄДРПОУ 42305551) на об`єкт незавершеного будівництва, багатоквартирний житловий будинок (незарершене будівництво, готовність 20%), що розташований за адресою: Київська обл., Фастівський р., смт. Глеваха, вулиця Калинівська, будинок 3, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2558089432140;

- закрити розділ Державного реєстру прав на нерухоме майно на об`єкт незавершеного будівництва, багатоквартирний житловий будинок (незарершене будівництво, готовність 20%), реєстраційний номер: 2558089432140, номер відомостей про речове право: 46189569, що розташований за адресою: Київська обл., Фастівський р., смт. Глеваха, вулиця Калинівська, будинок 3.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суд встановив, що вона не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України).

Відповідно до частини другої статті 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача (частина п`ята статті 164 ГПК України).

Згідно із частиною першою статті 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Відповідно до частини першої статті 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Отже представництво Товариства з обмеженою відповідальністю «КІБК-Інвест» у цій справі може здійснювати лише адвокат або позивач може брати участь у судовому процесі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи).

Згідно з приписами статті 60 ГПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю, ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Згідно із частиною першою статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Відповідно до пункту 4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 № 41, ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Серед обов`язкових реквізитів ордеру, зокрема пунктом 12.4 визначено необхідність зазначення назви органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Суд установив, що позовну заяву від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «КІБК-Інвест» підписав адвокат Рущак Василь Іванович. На підтвердження своїх повноважень до позовної заяви долучено ордер серії АО №1097168 від 09.08.2023, зміст якого свідчить про те, що адвокату надано право на представництво інтересів Товариства з обмеженою відповідальністю «КІБК-Інвест» у Господарському суді міста Києва, однак позовна заява подається до Господарського суду Київської області

Інших документів на підтвердження наявності у адвоката Рущака Василя Івановича повноважень на представництво інтересів позивача (ордер, довіреність) матеріали позовної заяви не містять.

Пунктом 1 частини п`ятої статті 174 ГПК України встановлено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи викладене, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «КІБК-Інвест» підлягає поверненню заявнику.

При цьому суд звертає увагу, що згідно із частиною восьмою статті 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись статтями 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «КІБК-Інвест» позовну заяву від 09.08.2023 і додані до неї документи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена в порядку та у строки, передбачені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено17.08.2023
Номер документу112842299
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування державної реєстрації, припинення права власності та закриття розділу

Судовий реєстр по справі —911/2455/23

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні