Ухвала
від 15.08.2023 по справі 753/14054/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/14054/23

провадження № 1-кс/753/2713/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" серпня 2023 р. м. Київ

Дарницький районний суд м. Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника - адвоката ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого, погоджене прокурором, у кримінальному провадженні № 12022100020003530 від 19.10.2022

про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, одруженого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України,

У С Т А Н О В И В:

11.08.2023 до Дарницького районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного.

Орган досудового розслідування вважає, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

На обґрунтування клопотання зазначив наступне.

Слідчим відділом Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12022100020003530 від 19.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 організувала вчинення тяжкого злочину у сфері господарської діяльності організованою групою, учасниками якої є: ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інших на даний час невстановлених осіб, в умовах воєнного стану в Україні.

Так, учасники організованої групи відповідно до відведених ролей, спрямованих на незаконному використанні з метою отримання прибутку благодійних пожертв, під час воєнного стану виконували наступні функції:

- ОСОБА_6 - організатор, встановлює розпорядок дня для працівників, проводить видачу заробітної плати, дає вказівки по роботі головним менеджерам, встановлює робочий план на місяць, вирішує ряд організаційних моментів;

- ОСОБА_5 - співорганізатор, на розрахунковий рахунок якого здійснюється перерахунок грошових коштів з БО «БФ «Діва Марія», також є керівником колл-центрів з кількістю 5 працівників, надає методичні вказівки по роботі, встановлює робочий план, контролює процес здійснення дзвінків працівниками, вимагає якісніше спілкуватися з клієнтами щоб ті в свою чергу перераховували грошові кошти, здійснює виплату заробітної плати;

- ОСОБА_7 - виконавець, головний менеджер, до команди якої станом на грудень місяць входило 6 (шість) менеджерів, надання методичних рекомендацій по роботі менеджерам (операторам), здійснення дзвінків так званим «клієнтам», обготівкування грошових коштів з розрахункового рахунку фонду через банкомати в м. Києві;

- ОСОБА_8 - виконавець, головний менеджер, до команди якої станом на грудень місяць входило від 6 до 10 менеджерів, надання методичних рекомендацій по роботі менеджерам (операторам), ведення бухгалтерії, здійснення дзвінків так званим «клієнтам», обготівкування грошових коштів з розрахункового рахунку фонду через банкомати в м. Києві.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оборону України» та ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на території України введено воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 строком на 30 діб, та після його затвердження Законом України № 2102-IX від 24.02.2022 «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» цей Указ набрав чинності, у зв`язку з чим в Україні відповідно до ст. 1 Закону України «Про оборону України» та ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» розпочався воєнний стан, який продовжено з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб, відповідно до Указу Президента України №58/2023 від 06.02.2023.

Так, відповідно статті 1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 5 статті 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», зміна цілей та порядку використання благодійної пожертви можлива за згодою благодійника або його правонаступників, а також на підставі рішення суду чи в інших випадках, визначених законом або правочином благодійника.

Постановою Кабінету міністрів України від 05.03.2022 №202 «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги», що в умовах воєнного стану не поширюються встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб - резидентів і нерезидентів.

Також, з метою забезпечення надання відсічі збройній агресії Російської Федерації проти України, пунктом 41 Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України передбачено звільнення від оподаткування ввізним митом окремі товари військового та гуманітарного призначення, кінцевим отримувачем яких відповідно до сертифіката кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначено правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб`єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Крім цього, постановою Кабінету міністрів України від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану», впроваджено спрощений режим ввезення гуманітарної допомоги на потреби суб`єктів, що здійснюють заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

За таких обставин, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 09.09.2022, тобто у період дії в Україні воєнного стану у учасників організованої групи виник злочинний умисел, направлений на заволодіння благодійними пожертвами, з метою отримання прибутку.

Реалізовуючи свій спільний протиправний умисел, діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інші невстановлені на даний час особи, використовували Благодійну організацію «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236), юридична адреса: м. Київ, вул. Болсуновська, буд. 13-15 та Благодійну організацію "БФ "Фантастичні люди" (код ЄРДПОУ 44994665), юридична адреса: місто Київ, вул. Грушевського Михайла, будинок 10, кімната 212, а саме в період часу з 01.09.2022 по 29.09.2022, від різних фізичних осіб отримували благодійні пожертви на банківський рахунок НОМЕР_1 відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (код ЄДРПОУ 14360570), на ім`я Благодійної організації «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236), при цьому особи надавали благодійні пожертви саме, для допомоги дітям, як їх запевняли працівники Благодійної організації «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236).

Так, ОСОБА_6 маючи доступ до вказаного банківського рахунку Благодійної організації «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236) перераховувала грошові кошти у сумі 1 449 540 (один мільйон чотириста сорок дев`ять тисяч п`ятсот сорок) грн. 00 коп. на підконтрольні ФОП банківські рахунки відкриті в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (код ЄДРПОУ 14360570), такі як: НОМЕР_2 , який належить ФОП ОСОБА_8 , розрахунковий рахунок НОМЕР_3 , що належить ФОП ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_4 , розрахунковий рахунок НОМЕР_5 , що належить ФОП ОСОБА_9 , ІПН НОМЕР_6 , розрахунковий рахунок НОМЕР_7 , що належить ФОП ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_8 ; НОМЕР_9 , що належить ФОП ОСОБА_10 , ІПН НОМЕР_10 та в подальшому витрачала на власні потреби, тим самим заволоділа вище зазначеною сумою грошових коштів.

Окрім цього, в період часу з 02.12.2022 по 30.12.2022 від різних фізичних осіб отримували благодійні пожертви на банківський рахунок НОМЕР_1 відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (код ЄДРПОУ 14360570), на ім`я Благодійної організації «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236), при цьому особи надавали благодійні пожертви саме, для допомоги дітям, як їх запевняли працівники Благодійної організації «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236).

Так, ОСОБА_6 маючи доступ до вказаного банківського рахунку Благодійної організації «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236) перераховувала грошові кошти у сумі 1 682 000 (один мільйон шістсот вісімдесят дві тисячі) грн. 00 коп. на підконтрольні ФОП банківські рахунки відкриті в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (код ЄДРПОУ 14360570), такі як: НОМЕР_2 , який належить ФОП ОСОБА_8 , розрахунковий рахунок НОМЕР_3 , що належить ФОП ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_4 , розрахунковий рахунок НОМЕР_5 , що належить ФОП ОСОБА_9 , ІПН НОМЕР_6 , розрахунковий рахунок НОМЕР_7 , що належить ФОП ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_8 ; НОМЕР_9 , що належить ФОП ОСОБА_10 , ІПН НОМЕР_10 та в подальшому витрачено на власні потреби.

Таким чином, організована група у складі: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_5 та інші невстановлені на даний час особи, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення здійснили незаконне використання благодійних пожертв громадян України з метою отримання прибутку, під час воєнного стану, не використавши їх за цільовим призначенням, тобто для допомоги дітям, в період з 01.09.2022 по 29.09.2022 на суму 1 449 540 грн. та 02.12.2022 по 30.12.2022 на суму 1 682 000 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, а саме у незаконному використанні благодійних пожертв, з метою отримання прибутку,вчиненого організованою групою, під час воєнного стану.

У вчиненні даного злочину обґрунтовано підозрюється ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець с. Турбівка, Попільнянського району, Житомирської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_3 , раніше не судимий.

В рамках даного кримінального провадження проводились негласні слідчі (розшукові) дії, одна з яких аудіо-відео спостереження за особою, за адресою: АДРЕСА_4.

Таким чином, 21.03.2023 приблизно о 10 годині 23 хвилини співробітникам УПК в м. Києві стало відомо, що 21.03.2023 приблизно о 10 годині 23 хвилини, до офісного приміщення 206, 208, розташованого на другому поверсі будинок АДРЕСА_4 , зайшов громадянин ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з вимогою покинути офісне приміщення всіх співробітників.

Після чого ОСОБА_11 цілеспрямовано підійшов до місцезнаходження встановлених технічних засобів аудіо-відео контролю та вимкнув прилад з мережі. У зв`язку з чим не виявилось за можливим подальше проведення НСРД для фіксування злочинної діяльності та збереження в доказової бази.

На підставі викладеного, враховуючи те що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності, 21.03.2023 ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 затримано у порядку ст.208 з урахуванням вимог п. 6 ч. 1 ст. 615 КПК України.

Так, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 615 КПК України у разі введення воєнного стану та якщо наявні випадки для затримання особи без ухвали слідчого судді, суду, визначені статтею 208 цього Кодексу, або виникли обґрунтовані обставини, які дають підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчиненні злочину, - уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати таку особу.

За наявності достатніх підстав 22.03.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України,підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:витягом з ЄРДР; протоколами прийняття заяви про кримінальне правопорушення,протоколами допиту потерпілих; проведеними тимчасовими доступами до документів по руху грошових коштів; протоколами огляду речей і документів; протоколами огляду предметів; протоколами допиту свідків; протоколами НСРД; протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення; повідомленням про підозру, іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_12 від 23.03.2023 у справі №752/5576/23, провадженні № 1-кс752/2269/23 частково задоволено клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_13 , погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_14 , про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, в рамках кримінального провадження №12022100020003530 та застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з можливістю внесення застави у сумі 214 720 гривень.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави у відповідності до ч. 5 ст. 194 КПК України, на підозрюваного покладено обов`язки вказані у зазначеній ухвалі, строком до 19 травня 2022 року.

Відповідно до інформації, з ДУ «Київський слідчий ізолятор» Міністерства юстиції України, вказана сума застави внесена на рахунок Голосіївського районного суду м. Києва.

У ході досудового розслідування старшим слідчим Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_13 11.05.2023 скеровано клопотання про продовження строків досудового розслідування вказаного кримінального провадження до трьох місяців до керівника Дарницької окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_15 .

Керівником Дарницької окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_15 17.05.2023 винесено постанову про продовження строків досудового розслідування до трьох місяців, а саме до 22.06.2023.

Ухвалою слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_16 від 17.05.2023 у справі № 753/7832/23, провадженні № 1-кс/753/1668/23задоволено клопотання прокурора Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_14 та продовжено строку дії обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_12 від 23.03.2023 у справі № 752/5576/23, провадженні № 1-кс/752/2269/23, відносно ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , зокрема до 22 червня 2023 року, а саме:

- прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утримуватися від спілкування з свідками та іншими підозрюваними у даному кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Відповідно до ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей до ЄРДР і закінчується, зокрема, направленням обвинувального акту до суду.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст.219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

Термін дії попередньої ухвали про продовження застосування запобіжного заходу завершується 22.08.2023, завершити досудове розслідування у вказаний строк немає можливості, оскільки в рамках кримінального провадження необхідно завершити проведення інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а саме провести тимчасові доступи на підставі ухвал слідчого судді у Хмельницькій ДПІ ГУ ДПС в Хмельницькій області та Києво-Святошинській ДПІ ГУ ДПС у Київській області, провести допити свідків осіб які отримували грошові кошти від БО «БФ «Діва Марія» (код ЄДРПОУ 43477236), та інших осіб, які мають відношення до діяльності вказаного благодійного фонду, так як на даний момент встановлюються нові обставини, які безпосередньо стосуються досудового розслідування зазначеного кримінального провадження. Також, необхідно розсекретити всі матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, оскільки останні мають важливе значення для проведення досудового розслідування та встановлення всіх обставин кримінального правопорушення. Крім того, у кримінальному провадженні необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, скласти обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування, що потребує додаткового часу з урахуванням значного об`єму зібраних матеріалів та особливою складністю провадження.

З огляду на викладене, заявлені ризики, передбачені п.п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, не зменшилися та свідчать про необхідність продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_5 . Так, слідством встановлено, що ОСОБА_5 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду; незаконно впливати на свідків; вчинити інше кримінальне правопорушення та продовжити кримінальне правопорушення у якому підозрюється.

Згідно з приписами ч. 7 ст. 194 КПК України обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Як встановлено зі змісту ухвали Голосіївського районного суду м. Києва та Дарницького районного суду м. Києва судом встановлено доведеним існування, що підозрюваний може: 1) переховуватись від органів досудового розслідування та суду; 2) незаконно впливати на інших підозрюваних, свідків у цьому ж кримінальному провадженні; 3) вчинити інше кримінальне правопорушення та продовжити кримінальне правопорушення у якому підозрюється.

Ризиком у контексті кримінального провадження є певна ступінь можливості, що особа вдасться до вчинків, які будуть перешкоджати досудовому розслідуванню та судовому розгляду або ж створять загрозу суспільству. При визначенні ризиків закон не вимагає неспростовних доказів того, що підозрювана однозначно, поза всяким сумнівом, здійснюватиме відповідні дії, однак вимагає обґрунтування, що вона має реальну можливість їх здійснити. Отже ризики, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, слід вважати наявними за умови достатньої їх ймовірності.

На даний час ризики, передбачені ст.177 КПК України, не перестали існувати, зокрема:

- переховуватись від органів досудового розслідування та суду;

- незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні;

- вчинити інше кримінальне правопорушення та продовжити кримінальне правопорушення у якому підозрюється.

У підтвердження висновку про можливість переховуватися від органів досудового розслідування та суду необхідно зазначити наступне.

Так, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна, постійного тому, перебуваючи на волі, усвідомлюючи тяжкість покарання, зможе переховуватися від органів досудового розслідування та суду, що позбавлятиме можливості притягти останню до передбаченої законом відповідальності за скоєне. Крім того, будучи учасником Благодійних організацій: «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236), «БФ «Фантастичні люди» (код ЄРДПОУ 44994665), «БФ «Мораль народу» (код ЄРДПОУ 42411195) ОСОБА_5 з метою уникнення відповідальності за вчинення, має можливість покинути територію України в період дії воєнного стану.

У підтвердження висновку про можливість незаконно впливати на іншого підозрюваного, свідків у цьому ж кримінальному провадженні необхідно зазначити наступне.

Так, ОСОБА_5 знайомий з іншим підозрюваними, тому перебуваючи на волі, останній з метою зміни чи взагалі відмови від дачі показів та уникнення від кримінальної відповідальності може впливати на інших підозрюваних. Крім того, ОСОБА_5 з метою зміни чи взагалі відмови від дачі показів та уникнення від кримінальної відповідальності може впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, з якими він також знайомий, та які наразі дають викривальні покази органу досудового розслідування.

У підтвердження висновку про можливість продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, необхідно зазначити наступне.

Так, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, а саме у незаконному використанні благодійних пожертв, з метою отримання прибутку,вчиненого організованою групою, під час воєнного стану. Тобто, у період дії воєнного стану остання, використовуючи підконтрольні Благодійні організації «БФ «Діва Марія» (код ЄРДПОУ 43477236) та Благодійні організації "БФ "Фантастичні люди" (код ЄРДПОУ 44994665), використовував благодійні пожертви, з метою отримання прибутку.

З урахуванням викладеного обрання більш м`якого запобіжного заходу не сприятиме виконанню підозрюваним процесуальних обов`язків та запобіганню вищевказаних ризиків.

Продовження обов`язків, зазначених у клопотанні, з урахуванням обставин кримінального провадження, має найменший вплив на реалізацію прав і свобод підозрюваної, отже таке втручання є розумним і співмірним для цілей цього кримінального провадження з урахуванням його стадії.

Згідно практики Європейського суду з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

Застосування запобіжного заходу відносно підозрюваного виправдано наявністю конкретного суспільного інтересу, який, незважаючи на презумпцію невинуватості, превалює над принципом поваги до свободи особистості (п. 79 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Харченко проти України» від 10 лютого 2011 року), а альтернативні запобіжні заходи не в змозі гарантувати належну поведінку підозрюваного.

Крім того, необхідно зазначити, що у справі «Ілійков проти Болгарії» №33977/96 від 25.07.2001 Європейський суд з прав людини зазначив, що «суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризику повторного вчинення злочинів». Тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному, у разі визнання його винним, з огляду на вірогідність переховування від органів досудового розслідування, незаконний вплив на потерпілих, свідків доводять ризики, передбачені ст. 177 КПК України.

З огляду на наявність законної мети та підстав, визначених КПК України, враховуючи, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе відвернути ризики, зазначені у ст.177 КПК України, керуючись вимогами статей 36, 177, 178, 182, 194, 199 КПК України просить продовжити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дію обов`язків строком на два місяці, а саме: прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з свідками та іншими підозрюваними у даному кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання щодо продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного. Зазначив, що ризики, передбачені п. 1, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України продовжують існувати. Повідомив, що строки досудового розслідування продовжені до 22.09.2023, просив задовольнити клопотання та продовжити дію обов`язків, покладених на підозрюваного, в межах строку досудового розслідування.

В судовому засіданні захисник та підозрюваний не заперечували проти задоволення клопотання.

Заслухавши сторін кримінального провадження, суд дійшов висновку про задоволення клопотання з таких мотивів.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою злочину, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

При цьому, слідчий суддя враховує, що поняття обґрунтована підозра не визначене у національному законодавстві, але, зважаючи на вимоги, закріплені у ст. 9 КПК України, а також ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суд враховує позиції Європейського суду з прав людини, які викладені в його рішеннях.

Так, у п. 32 справи «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» (Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom, Series А, № 182) від 30.08.1990 зазначено, що обґрунтована підозра - це коли існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

З досліджених у судовому засіданні матеріалів кримінального провадження встановлено наступне.

Відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022100020003530 від 19.10.2022 внесено відомості про те, що група людей у період з початку повномасштабної військової агресії рф, працівники Благодійної організації «БФ «Діва Марія», зловживаючи довірою громадян та війною в Україні, використовують благодійні пожертви з метою отримання прибутку.

22.03.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_12 від 23.03.2023 у справі №752/5576/23, провадження № 1-кс/752/2269/23 частково задоволено клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_13 , погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_14 , про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, в рамках кримінального провадження №12022100020003530 та застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з можливістю внесення застави у сумі 214 720 гривень. З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави у відповідності до ч. 5 ст. 194 КПК України, на підозрюваного покладено обов`язки до 19 травня 2022 року, а саме: прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю; не відлучатися із населеного пункту, в якому вона проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з свідками та іншими підозрюваними у даному кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Відповідно до інформації, з ДУ «Київський слідчий ізолятор» Міністерства юстиції України, вказана сума застави внесена на рахунок Голосіївського районного суду м. Києва.

Керівником Дарницької окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_15 17.05.2023 винесено постанову про продовження строків досудового розслідування до трьох місяців, а саме до 22.06.2023.

Ухвалою слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_16 від 17.05.2023 у справі № 753/7832/23, провадженні № 1-кс/753/1668/23 задоволено клопотання прокурора Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_14 та продовжено строку дії обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_12 від 23.03.2023 у справі № 752/5576/23, провадженні № 1-кс/752/2269/23, відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зокрема до 22 червня 2023 року.

Постановою керівника Дарницької окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_15 від 02.06.2023 продовжено строк досудового розслідування у кримінального провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022100020003530 від 19.10.2022 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 358, ч. 1 ст. 353 КК України, до трьох місяців, тобто до 06.07.2023.

Ухвалою слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_17 від 14.06.2023 у справі № 753/470/23, провадженні № 1-кс/753/2033/23 задоволено клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_13 погоджене з першим заступником керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_18 та продовжено строк досудового розслідування кримінального провадження до шести місяців, тобто до 22.09.2023.

Ухвалою слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_16 від 19.06.2023 у справі № 753/9868/23, провадженні № 1-кс/753/2066/23 задоволено клопотання прокурора Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та продовжено строк дії обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_12 від 23.03.2023 у справі № 752/5576/23, провадженні № 1-кс/752/2268/23, відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зокрема до 22 серпня 2023 року.

Отже, термін дії попередньої ухвали про продовження дії обов`язків, покладених на підозрюваного у зв`язку із застосуванням запобіжного заходу, закінчується 22.09.2023, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України ризиків та продовження існування ризиків, передбачених п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, прокурором доведена. Закінчити розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді продовження дії обов`язків, покладених у зв`язку із застосуванням особистого зобов`язання відносно підозрюваної немає можливості, оскільки в рамках кримінального провадження необхідно завершити проведення інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а саме - оскільки в рамках кримінального провадження необхідно завершити проведення інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а саме провести тимчасові доступи на підставі ухвал слідчого судді у Хмельницькій ДПІ ГУ ДПС в Хмельницькій області та Києво-Святошинській ДПІ ГУ ДПС у Київській області, провести допити свідків осіб які отримували грошові кошти від БО «БФ «Діва Марія» (код ЄДРПОУ 43477236), та інших осіб, які мають відношення до діяльності вказаного благодійного фонду, так як на даний момент встановлюються нові обставини, які безпосередньо стосуються досудового розслідування зазначеного кримінального провадження. Також, необхідно розсекретити всі матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, оскільки останні мають важливе значення для проведення досудового розслідування та встановлення всіх обставин кримінального правопорушення. Крім того, у кримінальному провадженні необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, скласти обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування, що потребує додаткового часу з урахуванням значного об`єму зібраних матеріалів та особливою складністю провадження.

Відповідно до ст. 176 КПК України запобіжними заходами є: 1) особисте зобов`язання; 2) особиста порука; 3) застава; 4) домашній арешт; 5) тримання під вартою.

Згідно з ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин злочину; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

На підставі викладеного, враховуючи те, що ОСОБА_5 знайомий з іншими підозрюваними, тому перебуваючи на волі, остання з метою зміни чи взагалі відмови від дачі показів та уникнення від кримінальної відповідальності може впливати на інших підозрюваних. Крім того, ОСОБА_5 з метою зміни чи взагалі відмови від дачі показів та уникнення від кримінальної відповідальності може впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, з якими вона також знайома, та які наразі дають викривальні покази органу досудового розслідування, заявлені ризики, передбачені п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, не зменшилися та свідчать про необхідність продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , тому клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись нормами ст. 7, 110, 131, 132, 176-179, 184, 186, 193, 194, 196, 199, 369-372, 395 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора задовольнити.

Продовжити строк дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно з ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_12 від 23.03.2023 у справі № 752/5576/23 (провадження № 1-кс/752/2269/23) у зв`язку із застосуванням щодо нього запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання у кримінальному провадженні № 12022100020003530 від 19.10.2022, у межах строку досудового розслідування, тобто до 22.09.2023, а саме:

- прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування з свідками та іншими підозрюваними у даному кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Зобов`язати підозрювану прибувати за кожною вимогою до слідчого чи суду, в провадженні яких буде перебувати кримінальне провадження, внесене 19.10.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022100020003530.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі невиконання ним обов`язків, покладених судом, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням особистого зобов`язання покласти на СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві.

Строк дії покладених на підозрювану обов`язків - до 22.09.2023.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Копію ухвали вручити слідчому, прокурору, підозрюваному, захиснику.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено17.08.2023
Номер документу112845516
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —753/14054/23

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Маркєлова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні