Судовий наказ
від 15.09.2010 по справі 2-н-388-2010
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2 - н-388-2010

С У Д О В И Й Н А К А З

15 вересня 2010 року, Суддя С лов' янського міськрайонно го суду Донецької області І.Д .Дубановська, розглянувши за яву відкритого акціонерного товариства «Донецькобленер го» в інтересах структурного підрозділу Краматорських ел ектричних мереж Слов*янський район електричних мереж, роз ташованого за адресою Донець ка область, м.Слов*янськ, вул.Л .Товстого, 14 до боржника ОСОБ А_1, мешкаючої за адресою: А ДРЕСА_1 про видачу судового наказу про стягнення заборг ованості за спожиту електрич ну енергію в сумі 2755,79 грн.

Краматорські електр ичні мережі є структурним пі дрозділом ВАТ "Донецькоблене рго" згідно Положення. На підп риємство покладені завдання здійснювати постачання елек троенергії населенню та конт ролювати оплату за її викори станням. Боржник зобов'язани й здійснювати плату за спожи ту електричну енергію, а Крам аторські електричні мережі - безперебійно її відпускати.

Боржник: ОСОБА_1 , є споживачем електрич ної енергії (особовий рахуно к № НОМЕР_1). Боржником неод норазово проводилися перера хування грошових коштів за с пожиту електричну енергію (з гідно особового рахунку), так им чином між Енергопостачаль ником та споживачем є зобов'я зання. Згідно ст. 509 ЦК України з обов'язанням є правовідношен ня, в якому одна сторона (боржн ик) зобов'язана вчинити на кор исть другої сторони (кредито ра) певну дівю (передати майно , виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) або у триматися від певної дії, а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов'язку. Зобов'язання виникаю ть з підстав, встановлених ст . 11 ЦК України.

Згідно рішення Судов ої палати в цивільних справа х Верховного Суду України ві д 4 червня 2008 року підключення е лектроенергії за заявою найм ача (власника квартири) і відк риття особового рахунку слід вважати фактичним укладення м договору на умовах, пе редбачених Законом України « Про електроенергетику» та Пр авилами користування електр ичною енергією для населення , затверджених постановою Ка бінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357.

Правовідносини між За явником та Боржником з поста чання та споживання електрич ної енергії регламентуються : Цивільним кодексом України , Законом України ,,Про електро енергетику" від 16 жовтня 1997р. №573 /97-ВР, Житловим кодексом Украї нської РСР, Законом України „ Про житлово-комунальні послу ги" від 24.06.2004 р. №1875-1V, Правилами кор истування електричною енерг ією для населення (затвердже ні Постановою Кабінету Мініс трів України від 26 липня 1999 р. № 1 357, Правилами улаштування елек троустановок та іншими норма тивно-правовими актами і тех нічними документами. Відпові дно до діючого законодавства тарифи на електричну енергі ю для споживачів категорії „ Населення" встановлюються По становами Національної комісії з регулювання електр оенергетики України. Зокрема , постановою НКРЕ України „Пр о тарифи на

електроенергію, що відпуск ається населенню і населеним пунктам" від 10.03.1999 р. №309 (зареєстр овано в Міністерстві юстиції України 10.03.1999 р. за №151/3444) встановл ені тарифи на електричну ене ргію які почали діяти з 01.04.1999 р. В подальшому вказані тарифи з мінювались постановами НКРЕ України №401 від ЗО.03.2006 р., №926 від 20.0 7.2006 р.

На підставі вказаних нормативно-правових актів т а технічних документів спожи вання Споживачем електрично ї енергії можливе лише через прилад обліку електричної е нергії, який захищено відпов ідними пристроями та пломбам и Постачальника та Держспожи встандарту. Порушення цього правила та обов'язку: протипр авною поведінкою (правопоруш енням) з боку Споживача. Відпо відно до ст.ст.26, 27 ЗУ „Про елект роенергетику" Споживач (Борж ник по справі) зобов'язаний ви конувати умови договору, Пр авил користування електри чною енергією, інших нормати вно-правових актів та техніч них документів, а у разі їх пор ушення несе відповідальніст ь згідно з законодавством Ук раїни. Згідно з п.48 ПКЕЕН Спожи вач (Боржник по справі) несе ві дповідальність за:

? порушення Правил ко ристування електричною енер гією;

? розкрадання електрично ї енергії у разі самовільног о підключення до електричних мереж і споживання електрич ної енергії без приладів обл іку;

? пошкодження приладу о бліку та інші дії за які законодавством передбачен а відповідальність.

29.10.2007 року при перевірц і представниками Позивача ви конання вимог Закону України «Про електроенергетику» від 116.10.97 р., ПКЕЕН, за місцем прожива ння Боржника було виявлено п орушення ним ст.ст. 26, 27 Закону У країни «Про електроенергети ку» та п.п. 42, 48 ПКЕЕН, що виразило ся у безобліковому користува нні електроенергією, підключ ення фазного дроту схованої електропроводки поза лічиль ником електричної енергії дл я живлення стуймоприймачів. На підставі п.53 ПКЕЕ виявлене порушення було зафіксовано в Акті про порушення ПКЕЕН № 041374 від 29.10.2007 р.

Відповідно до Методик и визначення обсягу та варто сті електричної енергії, не о блікованої внаслідок поруше нні споживачами правил корис тування електричною енергіє ю, затверджених постановою Н КРЕ України № 562 від 04.05.2006 р. з наст упними змінами та доповнення ми, на підставі зазначеного А кту про порушення ПКЕЕН Спож ивачу було визначено обсяг т а вартість спожитої, але невр ахованої електричної енергі ї, внаслідок порушення, на заг альну суму 2755.79 грн. Розрахунок обсягу та вартості не обліко ваної електричної енергії зд ійснювався за тарифами, вста новленими Постановами НКРЕ У країни для споживачів відпов ідної групи та класу напруги , які діяли під час порушення Б оржником ПКЕЕН та в порядку, п ередбаченому Методикою.

Борг, який виник у О СОБА_1 перед ВАТ «Донепькоб ленерго» по своїй суті є забо ргованістю з оплати житлово - комунальних послуг, оскільк и підставою для подання заяв и про видачу судового наказу до суду є порушення боржнико м Правил користування ел ектричною енергією для насел ення, предметом - є заборгован ість за спожиту (недоврахова ну) електричну енергію. Відпо відно до Листа Національно ї комісії регулювання елек троенергетики України (НКРЕ) №05-34-11/2712 та листа НКРЕ №05-39-11/1649 варт ість недоврахованої електри чної енергії не може розгляд атися як штраф, а кошти за недо враховану електричну енергі ю зараховуються постачальни ку електричної енергії виклю чно на його поточний рахунок із спеціальним режимом вико ристання. Ст. 15-1 «Закону про еле ктроенергетику» передбачає порядок відкриття. використ ання та перерахування енерго постачальниками грошових ко штів з поточних рахунків із с пеціальним режимом використ ання, виключно на поточний ра хунок із спеціальним режимом використання оптового поста чальника електричної енергі ї.

Згідно п. 53 ПКЕЕН. якщ о між споживачем і енергопос тачальником не досягнуто зго ди щодо користування електри чною енергією, її оплати, збер еження приладів обліку тощо, спірні питання вирішуються в установленому законодавст вом порядку.

Боржником ОСОБА_1 складений акт про порушення ПКЕЕН. а також розрахунок заб оргованості за спожиту, але н евраховану приладом обліку, електричну енергію не оскарж увався, отже боржник, зі свого боку, визнав Факт порушення н им чинних ПКЕЕН, а також згоду із складеним актом та нарахо ваною сумою заборгованості, внаслідок порушення спожива чем ПКЕЕН.

На підставі викла деного, та керуючись ст. 95, 96, 102, 103 Ц ПК України, ст. 526 ЦК України, -

Н А К А З У Ю :

Стягнути з ОСОБА_1 І НФОРМАЦІЯ_1, мешкаючої за ад ресою: АДРЕСА_1 на користь відкритого акціонерного тов ариства «Донецькобленерго» в інтересах структурного пі дрозділу Краматорських елек тричних мереж Слов*янський р айон електричних мереж, розт ашованого за адресою Донецьк а область, м.Слов*янськ, вул.Л.Т овстого, 14 заборгованість за с пожиту, але невраховану прил адом обліку електричну енерг ію у сумі 2755,79 грн., на р/р 260333021295 в Оща дбанку м.Слов*янська МФО 335106 ко д ЄДРПОУ- 00131127

Стягнути з ОСОБА_1 ІНФ ОРМАЦІЯ_1, мешкаючої за адре сою: АДРЕСА_1 на користь ві дкритого акціонерного товар иства «Донецькобленерго» в і нтересах структурного підро зділу Краматорських електри чних мереж Слов*янський райо н електричних мереж, розташо ваного за адресою Донецька о бласть, м.Слов*янськ, вул.Л.Тов стого, 14 витрати на інформацій но-технічне забезпечення роз гляду заяви в розмірі 30 грн. на р/р 26000301661693 у АКІБ ПІБ, МФО 334561 код ЄД РПОУ - 00131127.

Стягнути з ОСОБА_1 ІНФ ОРМАЦІЯ_1, мешкаючої за адре сою: АДРЕСА_1 судовий збір у сумі 25 грн. 50 коп.

Суддя Слов' янсь кого

міськрайонного суду І.Д. Дубановська

Справа № 2-н-388-20 10

УХВАЛА

про відкриття провадже ння

м.Слов*янськ 13 вересня 2010 року

Cуддя Слов*янського міс ькрайонного суду Донецької о бласті І.Д.Дубановська, ро зглянувши заяву відкритого а кціонерного товариства «Дон ецькобленерго» в інтересах с труктурного підрозділу Крам аторських електричних мереж Слов*янський район електрич них мереж, до боржника ОСОБ А_1 про видачу судового нака зу про стягнення заборговано сті за спожиту електричну ен ергію , -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до суду із заявою п ро видачу судового наказу, як а підсудна місцевому суду, ві дповідає вимогам ст.ст. 98-99 ЦПК України, у зв*язку із чим необх ідно відкрити наказне провад ження у справі.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст.11, 100, 102 ЦПК Україн и, -

УХВАЛИВ:

Відкрити наказн е провадження по справі за за явою відкритого акціонерног о товариства «Донецькоблене рго» в інтересах структурног о підрозділу Краматорських е лектричних мереж Слов*янськи й район електричних мереж до боржника ОСОБА_1 про вида чу судового наказу про стягн ення заборгованості за спожи ту електричну енергію.

Апеляційна скарга на ухвал у суду подається протягом п*я ти днів з дня її проголошення . У разі якщо ухвалу було поста новлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скар га подається протягом п*яти д нів з дня отримання копії ухв али.

Суддя Слов*янського

міськрайонного суду І.Д.Дубановська

З повідомленням





Слов'янський місь крайонний суд Донецької обла сті направляє на Вашу адресу копію заяви відкритого акці онерного товариства «Донець кобленерго» в інтересах стру ктурного підрозділу Крамато рських електричних мереж Сло в*янський район електричних мереж про видачу судового на казу та стягнення з



заборгованості за зана ні послуги, та копію судового наказу від
року.

Разом з цим роз'ясн юємо Вам, що в разі запереченн я проти вимог стягувача прот ягом десяти днів з дня отрима ння судового наказу Ви маєте можливість звернутись до су ду з заявою про відміну судов ого наказу.

Додаток :

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду І.Д. Ду бановська

З повідомленням





Слов'янський місь крайонний суд Донецької обла сті направляє на Вашу адресу копію заяви відкритого акці онерного товариства «Донець кобленерго» в інтересах стру ктурного підрозділу Крамато рських електричних мереж Сло в*янський район електричних мереж про видачу судового на казу та стягнення з



заборгованості за зана ні послуги, та копію судового наказу від
року.

Разом з цим роз'ясн юємо Вам, що в разі запереченн я проти вимог стягувача прот ягом десяти днів з дня отрима ння судового наказу Ви маєте можливість звернутись до су ду з заявою про відміну судов ого наказу.

Додаток :

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду І.Д. Ду бановська

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення15.09.2010
Оприлюднено25.09.2010
Номер документу11285087
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-388-2010

Судовий наказ від 29.10.2010

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Ібадова Наталія Павлівна

Судовий наказ від 15.09.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дубановська Ірина Дмитрівна

Судовий наказ від 21.04.2010

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мальцева Євгенія Євгенівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні