Рішення
від 15.08.2023 по справі 219/1235/22
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/1235/22

Провадження № 2/229/547/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2023 р. Дружківський міський суд Донецької області у складі: головуючого судді Фролової Н.М., за участю секретаря судового засідання Бочарової К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дружківка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського регіонального виробничого управління до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з водопостачання та водовідведення, -

ВСТАНОВИВ:

10.02.2022 позивач Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського регіонального виробничого управління звернувся до Артемівського міськрайонного суду Донецької області з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в якому просить стягнути з відповідачів суму заборгованості за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення за період з 01.06.2020 року по 01.01.2022 року в розмірі 7164,15 грн. та судові витрати в розмірі 2481,00 грн.

В обґрунтування позову вказує, що КП «Вода Донбасу» має зобов`язання по забезпеченню населення питною водою та прийманню стічних вод. Позивач регулярно надавав відповідачу послуги з постачання питної води та приймання стічних вод, проводив нарахування за спожиті послуги відповідно до затверджених у встановленому законом порядку норм та тарифів. Однак, відповідач, не заявивши відмови від споживання послуг з питного водопостачання (водовідведення) у встановленому порядку, тривалий час не виконує свої зобов`язання по сплаті отриманих послуг у повному обсязі. Порушуючи вимоги чинного законодавства щодо сплати комунальних послуг, та не сплачуючи борг за спожиті послуги з постачання питної води (прийманню стічних вод) добровільно, відповідач спричинив майнову шкоду КП «Вода Донбасу» в сумі 7164,15 грн., яка утворилася за період з 01.06.2020 року по 01.01.2022 року. У зв`язку з викладеним позивач вимушений звернутися до суду з цим позовом.

Згідно з Розпорядженням Голови Верховного Суду від 21.10.2022 року «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», справи підсудні Артемівському міськрайонному суду Донецької області були передані до Дружківського міського суду Донецької області.

Відповідно до протоколу передачі справи раніше визначеному складу суду справу було передано судді Фроловій Н.М. для продовження розгляду.

Ухвалою суду від 30 травня 2023 року відкрито провадження у цивільній справі, призначено розгляд справи провести в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача до судового засідання не з`явився, разом з тим надав суду заяву про розгляд справи без його участі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилися,про причини неявки суд не повідомили, хоча належним чином повідомлялися про час та місце розгляду справи. Відповідно дост.280 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України), суд вважає за можливе проводити заочний розгляд справи у відсутності відповідачів, на підставі наявних у справі доказів.

На підставі ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, в разі неявки всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що відповідачі зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 , за якою у КП «Компанія «Вода Донбасу», що надає послуги з водопостачання (водовідведення), відкритий особовий рахунок на ім`я ОСОБА_1 № НОМЕР_1 .

У відповідності до розрахунку заборгованості за послуги з водопостачання (водовідведення) за період з 01.06.2020 року по 01.01.2022 року по особовому рахунку № НОМЕР_1 існує заборгованість в розмірі 7164,15 грн. (а.с.5). Розрахунок здійснено на основі тарифів та норм водоспоживання та водовідведення по КП «Вода Донбасу» для споживачів населення.

Наявними в матеріалах справи доказами підтверджено, що КП «Вода Донбасу» надавало відповідачам послуги з водопостачання та водовідведення. Проте, доказів оплати вартості наданих позивачем послуг з водопостачання та водовідведення відповідачы не надали. За таких обставин при вирішенні справи суд виходить з обсягу прав і обов`язків сторін відповідно до чинного законодавства, яке регулює взаємовідносини осіб, що надають послуги із споживачами цих послуг.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору (ч. 1ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Згідно ч. 1ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Таким чином, споживачі зобов`язані оплатити отримані ними житлово-комунальні послуги. Відсутність письмового договору щодо надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від встановленого законом обов`язку оплати послуг у повному обсязі, якщо він фактично користується ними зі згоди постачальника послуг. За таких обставин зобов`язання відповідачів оплатити надані послуги виникає на підставі закону з узгоджених дій постачальника і споживача послуг. Саме до цього зводяться висновки Верховного Суду України, викладені у постановах від 30 жовтня 2013 року по справі №6-59цс13 та від 25 листопада 2014 року по справі №3-184гс14.

Суду не надано та не зазначено про існування достовірних доказів того, що відповідачі відмовлялися від споживання послуг з водопостачання (водовідведення) у встановленому порядку, чи зверталися до позивача щодо проведення перерахунку у разі можливої відсутності тривалий час в квартирі та не споживання послуг або з претензіями щодо невиконання ним зобов`язань щодо постачання послуг, або надання неякісних послуг суду.

Оцінюючи докази у їх сукупності, оскільки відповідачі-споживачі не здійснили оплату за послугиз водопостачання (водовідведення) надані позивачем за період з 01.06.2020 року по 01.01.2022 року, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити.

Згідно дост.141 ЦПК Українисудові витрати підлягають стягненню з відповідачів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 273, 280-282, 354 ЦПК України, ст.ст. 1, 9, 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського регіонального виробничого управління (отримувач платежу Часовоярське регіональне виробниче управління «Компанія «Вода Донбасу», код ОКПО 35397900, п/р НОМЕР_2 в ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 335548) заборгованість за спожиті послуги з водопостачання (водовідведення) за період з 01.06.2020 року по 01.01.2022 року в розмірі 7164 /сім тисяч сто шістдесят чотири/грн. 15 коп., а також судовий збір в розмір 960 /дев`ятсот шістдесят/ грн. 50 коп. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Артемівський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Позивач:Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського регіонального виробничого управління (отримувач платежу Часовоярське регіональне виробниче управління «Компанія «Вода Донбасу», код ОКПО 35397900, п/р НОМЕР_2 в ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 335548), місцезнаходження: Донецька область, м. Часів Яр, вул. З. Космодем`янської, 3.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання як ВПО: АДРЕСА_2 .

Суддя

Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112852282
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги з водопостачання та водовідведення

Судовий реєстр по справі —219/1235/22

Рішення від 15.08.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Фролова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні